torsdag 30 augusti 2012

Nybakad frukost

Med risk för att bli tjatiga så är det faktiskt så att det snart är helg igen:) I Mårtenssons kök serveras det i morgon kräftor till kvällsvarden, de tar just nu ett dopp i ny lag och där ska de ligga och gona till sej tills det är dags att sätta tänderna i dom. Förra året provade vi ett recept på en lag till de röda små djuren, men eftersom den inte riktigt levde upp till våra förväntningar så provar vi i år en ny och håller tummarna.

På lördagsmorgon så kommer vi att äta nybakat, precis som vi gjorde i söndags. Ni som hänger i vårt kök även på Facebook fick en liten "förtitt" av söndagsfrukosten, under tiden som det hela bakades i ugnen och idag får ni alla ta en titt. Inte nog med att ni får titten, ni ska även få ta del av receptet. Vi har läst om dessa fusk-surdegsbaguetter hos flera av våra bloggarvänner, det insåg vi när vi stod och rörde ihop degen på lördagskvällen (ja, det är så matbloggare spenderar sina lördagskvällar...). Det finns säkert en hel del olika varianter på baguettreceptet, men så här gjorde vi våra:

Kalljästa baguetter   3 st
25 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk vetekli
6½ dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
Smula ner jästen i en skål och lös upp den med vattnet. 
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och mjöl och arbeta samman degen ordentligt, den kommer att vara ganska lös men det är så den ska vara. 
Täck med plastfolie och ställ in i kylen för att jäsa minst 8 timmar, den klarar sej ett helt dygn.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela så gott det går i 3 delar. Mjöla in händerna och vrid varje degklump till en baguette och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. 
Låt baguetterna ligga och ta igen sej under tiden ugnen blir varm till 275 grader. 
När du ställer in baguetterna mitt i ugnen så sprutar in vatten du med en blomspruta uppe och nere i ugnen, släng gärna in någon isbit på botten också för mer ånga. 
Grädda ca 14 minuter på 250 grader och låt sedan baguetterna svalna under duk när du tagit ut dom ur ugnen. Vill du inte ha så hård skorpa så lägg på mer än en bakduk. 

Baguetter och blomspruta i väntan...

De blir så goda, knapriga på ytan om man inte låter dom vila under bakduk - mjuka om man gör tvärt om.
Visst är det bra när man kan få det precis som man vill?
Solrosfröna slängde vi i eftersom vi gillar när det är lite mer tugg i brödet, men det är en smaksak. Hoppa på fröna om ni inte gillar dom, släng i något annat om ni hellre vill det eller avstå helt och hållet. Som sagt, det är bra när man får det som man vill!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Ja, så himla gottigt det är med nybakat bröd. Har beställt en ny bakbok av Martin Johansson. Nu måste jag få till lite surdeg. Jag råkar ju glömma degen vaaarje gång.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Surdeg har vi aldrig vågat oss på, ser fram mot dina rapporter.

      Radera
  2. Vilka smidiga baguetter!! Receptet är nu sparat och ska prova det nån dag!!

    SvaraRadera
  3. haha, det roliga är ju att det verkligen är så många matbloggare spenderar sina lördagkvällar. vi satt och diskuterade kalljästa bröd i en evighet på våran matbloggsträff förra veckan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men visst är det så och ett väldigt trevligt sätt med gott resultat dessutom:)

      Radera
  4. Så gott! Har iofs mycket mindre jäst, typ "tre ärtor". Har hittat ett annat recept jag ska testa i helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har sett flera olika varianter på jästmängden, vet inte riktigt hur det skiljer sig på resultatet?
      Jo tack, det har vi sett:)

      Radera
  5. Vad gott, kokade kräftor förra helgen över öppen helg blev så gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då, över öppen eld låter väldigt intressant och spännande. Undrar just om grannen under hade uppskattat en öppen eld:):)

      Radera
  6. nybakat bröd är ju bara bäst! Jag hoppas hösten bjuder på lite mer nybakat bröd än sista tiden.

    SvaraRadera
  7. Härligt och lyxigt med nybakat till frukost, precis som det ska vara när det är helg! Och fördelen med att baka själv är precis som ni säger, man får det som man själv vill ha det! :)

    Gott med kräftor ni ska ha det, själv ska det bli en ny paj här med kräftstjärtar och västerbottensost i. Blir det lyckat lär ni nog få ta del av receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, helt och håller egna beslut.
      Receptet kollar vi, helt klart.

      Radera
  8. Baguetter är klassiker och något ja ofta vill baka,de ser ju liksom så lyxiga ut och när de börjar bli torra så är de bara och dela dem o lägga på vitlök o smör o in i ugn.perfekta brödet,älskar de knapriga.mmmm.
    om inte kl var så mkt så skulle ja nog gjort detta nu...

    SvaraRadera
  9. Kalljäst är godast alltså, inte mycket som slår det...!

    SvaraRadera
  10. Fina baguetter och visst är det gott med nybakat till frukost! Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
  11. Tjata hur mycket ni vill om helg för guds skull :-)

    Nu har jag turen att dit vi har flyttat ligger en kombinerad deli/bageri i samma hus på hörnan. Bakdoften sprider sig över området på morgnarna och de har självklart även surdegsbröd. Så jag överlåter bakandet till proffsen och köper med mig nybakat därifrån. Ska nog stanna till där på vägen till landet efter jobbet idag!

    Trevlig helg till er!

    Kram + kram

    PS
    Såg ni blänkaren för nästa nummer i senaste Buffé, bl.a. om en viss matbloggarträff i Värnamo :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack ja, det skulle vi absolut kunna tänka oss att göra:)

      Det låter ju perfekt, både väldoft och nybakat inom närlängds avstånd. Vi har också ett surdegsbageri på stenkast avstånd, fast lite väl saftig priser ibland tyvärr... Men Lotta, du hade säkert lyckats med dessa baguetterna du också, hur enkla som helst! Eller kanske maken...

      Jajamensan, den såg vi, ska bli så spännande när nya numret kommer ut!

      Radera
  12. Dom där blir jag nog tvungen att testa ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!