söndag 16 september 2012

Blåbär och vildsvin

Så ja, då känner vi igen det skånska höstvädret igen, himlen är mulen och det blåser, en perfekt dag för att packa undan alla sommarkläder och plocka fram höstens garderob... eller kanske bara ta igen sej, bläddra i kokböcker för inspiration och fixa någon god eftermidddagsfika.

I gårkväll var det dags för en finfin tradition, nämligen kräftskiva hemma hos Anne och Ingemar med massor av godsaker uppdukade på buffébordet. Ni kan vara säkra på att ett eller annat recept dyker upp här så att ni också ska kunna ta del av smaskigheterna vi njöt av. För de av er som är nyfikna på hur det kan se ut när vi sätter oss vid deras bord så kan ni kika här. Klart fler som skulle behöva starta en matblogg för att dela med sej av allt det goda som görs i det köket...


Från vårt kök får ni idag ett förslag på hur ni kan laga till en god middag med vildsvinskött, receptet är hämtat ur herr Mårtenssons favoritkokbok, "Det glömda köket" av Jens Linder:

Blåbärsspäckad vildsvin   2 port + matlåda
500 g vildsvinsytterfilé eller karré
½ dl torkade blåbär
½ tsk salt
nymald vitpeppar
Kryddblandning av:
2 tsk vatten
1 tsk salt
nymald vitpeppar
1 tsk mald ingefära
1 tsk torkad salvia
Blanda samman kryddblandningen och ställ åt sidan under tiden som du förbereder köttet.
Gör ett hål rakt genom köttet på längden, går enklast med ett brynstål.
Lägg blåbären i en skål, salta och peppra och tillsätt vatten, rör om. Stoppa in blåbären i hålet i köttet, använd dej av brynstålet eller skaftet på en träsked eller trägaffel.
Gnid in köttet med kryddblandningen, lägg över det i en ugnsfast form med en klick smör i.
Stick en kötttermometer mitt i köttet och ställ in formen i nedersta delen av ugnen och tillaga det i 175 graders värme till innertemperaturen är 72-75 grader.
Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär upp det och serverar.

Peppargräddsås till vildsvinskött  2-4 port (för vår del räckte det till oss två)
3 dl vispgrädde
½ msk grovmalen svartpeppar
2 tsk vitvinsvinäger
salt efter eget tycke och smak
Häll alla ingredienserna i en gryta och låt det koka utan lock tills halva mängden kokt bort.
Servera.

Annars har helgen förflutit ganska lugnt, Anki hade en superduper trevlig fredagskväll med sina jobbkompisar på restaurangen "Upp eller Ner", vilket resulterade i en väldigt stillsam lördag... Inte pga av för mycket våtvaror, snarare pga en ömmande rygg:(
Håkans fredagsmiddag smakade förträffligt och sköljdes ner med en Löwenbräu Oktoberfestbier som passade väldigt bra till det grillade köttet. En smarrig middag men, det var lite ensamt här vid matbordet, snyft...:)

Men nu, kära läsare, nu ska vi fånga denna söndagen och se vad den har med sig... klädsortering eller avkoppling... hmmm, svårt val....

Ha en fin vecka alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

28 kommentarer:

  1. Blåbär! Det var något nytt! Kul kombo som jag absolut måste testa. Ha nu en skön söndageftermiddag:) Gör inte ihjäl er utan vicka gärna på tårna i soffan med en kokbok i handen;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Ann-Sofi, har du verkligen aldrig hört talas om blåbär? Små blåa bär som växer i skogen i blåbärsris? :):)
      Klart du måste testa, så gottigt.

      Will do!

      Radera
  2. Så trevligt med kräftskiva, härligt! Även jag tycker blåbär låter spännande... jag som inte ens äter vildsvin ;)

    Kram på er denna söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevligt minsann:)

      Du kan säkert komma på något kanongott med blåbär i vegetarisk stil, det har vi inga som helst tveksamheter till.

      Kram på dej också, Amy.

      Radera
  3. Ja, nu är hösten här, vilket kan vara ganska befriande. Ingen sommarångest över allt man borde göra de gånger solen visar sig. Att jag sedan har värsta ångesten nu, på grund av allt vi har att göra med butiken, är en annan sak.

    Jag ser såååå fram emot helgen om två veckor. Ska bli så attans mysigt! Jag kör som sagt från jobbet kl 11.30 och enligt hitta.se tar det mig 2 h och 2 minuter. Är nog framme vid två. Var det någon annan som kom vid den tiden?

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det ganska skönt det också, inget dåligt samvete över att spendera dagen i soffan:) Vi håller verkligen tummarna för allt du tar för dej i höst, spännande!!

      Det är vi flera som gör, så kul det ska bli! Lotta dyker också upp vid 2, möter nog upp henne vid tåget eller så dyker hon upp i vårt kök:) Behöver du karta över stan och för att hitta oss? Mejla adressen i så fall så skickar vi dej en.

      Kramar till dej!

      Radera
  4. de var nåt nytt för mig,blåbär i kött har ja aldrig ätit men skulle gärna smaka

    SvaraRadera
  5. Trevligt med kräftskiva!
    Här fick vi känna på sensommarvärme idag, t-shirtväder med strålande sol!

    Jag tänkte slappa, men efter en lång sovmorgon så ändrades planerna. En bra dag blev det i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket:)
      Ja, vädret slog om helt här också, det blev soligt och fint på em.

      Radera
  6. Vildsvin har jag aldrig ätit, men det där ser väldigt gott ut! Hoppas ni haft en bra helg
    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett av viltkötten vi nog gillar mest, passade fint ihop med blåbären.

      Absolut, det har vi.

      Radera
  7. Blåbärsspäckad låter otroligt nytt och fräscht! Roligare och godare än katrinplommon!

    Här skulle också behöva sorteras kläder, men dagen har varit fylld av aktiviteter, så det får bli nästa söndag. Jag brukar bära undan sommarkläderna och ta fram höst- och vintergarderoben. Hej då linnen och hej tröjor liksom.

    Ha en fin kväll! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut roligare!

      Vi gör precis likadant, sommarkläderna får nu flytta in under sängen och höstkläderna in i garderoben. Skor upp på vinden och ner i lägenheten. Ett fasligt asande men så är det i lägenheter med lite mindre förvaringsyta:)

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  8. Ah, torkade blåbär! Där trillade poletten ner. Jag tänkte... det här blir monsterblått och gött! Gott är det säkert trots att monsterfärgen uteblir! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, nej ingen monsterfärg så långt ögat når. De ligger så fint stilla där inne:) Och gott, absolut!

      Radera
  9. Vad spännande med blåbär i. Svårt att få tag på vildsvin tycker jag men det är väl Gema som gäller ;). Ha en fin vecka! Bara två veckor kvar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det är GeMa som gäller, vad annars:) Du får ta en liten tur ut och shoppa loss.

      Jajamensan, två ynka veckor, counting down...

      Radera
  10. spännande med blåbär säger jag med. Hm jag borde kanske plockat med mig lite från skogen när jag var ute o plockade svamp!
    Trevlig kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med blåbär i skogen, bara att ge dig ut en sväng till:)

      Radera
  11. Jag har nog bara smakat vildsvin när jag varit på konferens med jobbet och det har varit samma meny för alla ni vet... Vad jag kommer ihåg var det gott även om jag alltid (tyvärr) är lite skeptisk för "udda" råvaror. Jag vet att det inte är något konstigt egentligen och skulle nog våga prova men jag kan inte påminna mig om att jag har sett vildsvin i köttdisken. Måste man be butiken ta hem då kanske? Det verkar så gott med den peppriga såsen till. Och blåbär!

    Nå, hur blev det igår? Klädsortering eller något annat trevligt :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. MAn kan säkert be att de tar hem viltkött som de inte har, fråga och håll tummarna:) Du hade säkert kunnat få till något smarrigt!

      Se dagens rapport:)

      Kramar

      Radera
  12. Spännande kombination! Och tycker ni får starta en övertalningskampanj så de startar en blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi ska göra vårt bästa, fast det har vi gjort länge nu...:)

      Radera
  13. Åh, vad spännande! Jag har fått en massa vildsvin som jag pinsamt nog inte tillagat utan gömt (glömt?) i frysen. Roligast var revbenen som ca 7 st vägde 3,5 kg! Lite skillnad mot vanlig gris och ändå var det ingen stor galt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gömt, vi tror absolut att du gömt den, inte glömt! Herrejisses, 3½ kilo!?!

      Radera
  14. Det här lät spännande! Har hittills bara ätit vildsvin en gång och då var det färsbiffar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vildsvin är riktigt gott, färsbiffar gillar vi skarpt!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!