onsdag 19 september 2012

Bräckkorv på dagen D.

Den senaste tiden har vi bjudit på hemmagjord korv nästan varje vecka och vi har faktiskt ett korvrecept att bjuda på även denna veckan. Håkans senaste korvtillverkning hemma i vårt kök resulterade i en bräckkorv som blev riktigt lyckad. Bräckkorv är en riktigt gammal hederlig korv som har hängt med länge, det äldsta receptet vi har i vår ägo finns i en kokbok från tidigt 40-tal. En kokbok som korvagubben gärna sticker näsan i, titt som tätt.
Och jodå, här har ni en charkuterist som som inte får nog av korvtillverkning på jobbet...

Till detta receptet är det bäst om du har en hushållsassistent som du kan blanda samman smeten i, men skulle du nu inte ha det så går det ju så klart även att blanda för hand också. Tänk då bara på att du är riktigt noga med att blanda, älta, smeten väl och att du är supernoga med att tvätta dina händer innan du gör det!

Vill du se lite bilder på hur du går tillväga när du stoppar korv så kan du kika på vårt inlägg om när vi gjorde fläskkorv, du hittar det här.

Bräckkorv  ca 1 kilo korv
svinfjälster (att stoppa korvsmeten i)
½ kilo oxkött
½ kilo bogfläsk eller fläskkarré
½ kilo späck
½ kilo kokt kall potatis
1½ dl kall kokt mjölk
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk malen vitpeppar
1½ tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen ingefära
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten under tiden som du gör korvsmeten.
Mal ner köttet och späcket, mal därefter ner potatisen och tillsätt kryddorna.
Kör ca 5 minuter i hushållsassistenten så att det blandas samman väl.
Späd med mjölken, lite i taget tills det blir en jämn smet.
Skölj ur fjälstret i kallt vatten och trä det på korvhornet, sleva ner korvsmeten och börja korvstoppningen.
Kör ut smet i fjälstret så långt som du vill att en korv ska vara, knip åt med fingrarna, dra ut en bit fjälster som är utan korvsmet och klipp av.
Bind samman i båda ändarna eller bind ihop ändarna för en rund korv, det går bra med vanligt steksnöre.
Fortsätt att stoppa en korv i taget på samma sätt tills du använt hela korvsmeten.
Låt helst korvarna ligga någon timme i kylen så de mognar lite innan du steker dom.
Vill man ha lite extra tjong i smaken så kan man röka korvarna ca 15 minuter innan stekningen.
Stek korvarna tills de har en innertemperatur på 72 grader.


Idag är det då dags för dagen D, den stora dagen då månadens upplaga av ICA Buffé dimper ner i brevlådorna runt om i landet. Inte vilken upplaga som helst utan just "the one and only" med reportaget från vår bloggträff i Värnamo i juni.
Skulle ni nu, mot all förmodan, inte ha tillgång till tidningen så kan ni kolla i den på nätet hur enkelt som helst.
Bara klicka på denna länken så kan ni läsa artikeln och ta del av alla goda recept vi använde när vi kockade indisk mat, klicka här så kan du läsa tidningen på nätet och se mer från träffen. Man kan även köpa Buffé i ICA-affären om man vill ha en egen pappersvariant också, och det vill man ju naturligtvis:)

Vill ni se våra egna bilder från hur det såg ut bakom kulisserna på vår Indiska matlagningsträff så bjuder vi på dom i detta inlägget. Recepten från den härliga träffen tycker vi absolut att ni ska prova, det var så många spännande smaker och så många goda rätter vi njöt av. Att sen sällskapet också var bland det bästa gjorde ju upplevelsen ännu godare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

28 kommentarer:

  1. Självklart har jag sett er i tidningen, den kunde man ju inte missa. Så fina ni är allihop!!!

    SvaraRadera
  2. Vilket trevligt reportage i Buffé! Jag kastade mig över tidningen och slet av plasten eftersom jag ju visste att ni skulle vara med. Och så kul ni verkade ha, jag blev nästan lite avis, haha!
    PS Korven såg ju hur god ut som helst! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! VI är ju i gott sällskap:) Vi hade verkligen riktigt kul, det var som att träffa gamla bekanta.

      Tackar för det gör Håkan

      Radera
  3. Dagen D it is mina kära bloggvänner! Så glad att vi fick till en träff så jag fick träffa er, hurra :) Och snart ses vi igen, ska bli så kul, kramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. It is! Absolut hurra, både för att träffas då och igen:)

      Kramar!

      Radera
  4. Klart man läst detta :) har handlat mest på ica under en tid så att jag kan få denna tidning:) Ett riktigt bra reportage.
    Ha det bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Milla, så kul att du kom ihåg det och gillade reportaget!

      Ha det gött!

      Radera
  5. Oj, så imponerad jag blir av er korvtillverkning!!! Den ser god ut:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, så kul att du gillar våra hemmagjorda korvar. Mycket god var den:)

      Radera
  6. Det här är en kommentar jag inte trodde jag skulle fälla men: Vilken fin korv!

    Äntligen är den här tidningen - nu kan vi pusta ut! :) Men, vidare mot nya bloggträffsäventyr (utan journalister den här gången iofs..)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl kanske inte direkt något man går omkring och säger titt som tätt:) Men snart ska väl vi få tillfälle att säga det till dej också, efter kursen?

      Japp, nu har den spänningen släppt:) Nu tar vi nya tag inför nästa date!

      Radera
  7. Vill också göra egen korv! hinner vi med det på ett hörn nästa helg??;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bli lite svårt... möjligtvis på natten då:)
      Vi får kanske ha en korvstoppningshelg tillsammans i framtiden, i ett skolkök någonstans. Annars får du hänga med Kim på kurs!

      Radera
  8. Vad är väl en bal på slottet... Jag menar en bloggträff i Värnamo! Jo, något helt fantastiskt roligt förstås och nu svider det igen förstås men mycket lättare att ta sig igenom med nästa träff så nära :-)

    Har inte sett tidningen ännu, det är eftersändningen av post som ställer till det men jag har kollat på nätet och gillar det jag ser!

    Natt natt och kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, vi känner så för dej varje gång vi tänker på det:( Men denna gången SKA du komma med tåget, våga dej inget annat:)

      Kul att du gillar, hoppas snart posten kommer rätt igen.

      Natti o sussi gotti!
      Kramar

      Radera
  9. Äntligen kom det efterlängtade numret! Jag är helt livrädd att jag ska bli sjuk eller råka ut för något den närmast veckan :-S Kan knappt säga hur pigg jag var första helgen i oktober...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst! Du skulle väl bara våga att inte dyka upp, du måste säga "peppar peppar" efter ett sånt uttalande, men denna gången gör vi det för dej:) Fast nu är du lite snurrig igen, första helgen i oktober har inte varit än, du menar väl i september... vi får nog fortsätta hålla koll på dej - glöm inte nedräkningsklockan:)

      Radera
  10. Det var kul att få läsa om er träff i tidningen! Fint jobbat!

    SvaraRadera
  11. inte dåligt att göra egen korv, det vågar jag mig inte på :-), himla bra artikl om er träff i Mersmak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte allsså svårt som man kan tro, prova!
      Ja artikeln i Buffé var riktigt rolig att vara med i och träffen var så kul!

      Radera
  12. FINASTE ni, såklart! Fantastiskt reportage, och grymma recept! Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Charlotta, du är för kär:) Recepten var helt kanon, bara att prova!

      Radera
  13. Jag läste reportaget om er bloggträff! Vad trevligt det lät att träffas och laga mat ihop:)

    Sv; Det är ju billigt att hitta fynd i sin egen garderob...:))
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en otrolig upplevelse, även om det var ganska stressigt och nervigt:)

      Radera
  14. Ni var så fina allihopa i buffé:) Det är mina bloggkompisar det, sa jag stolt till katten! hihi

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails