torsdag 13 september 2012

Djungeln i köket blir en god röra.

Vi har plötsligt en djungel i hela köksfönstret, visserligen inga lianer än så Tarzan göre sig icke besvär:)
Vi nallade nämligen en del örter med oss hem i söndags som nu står så fint planterade i krukor i köksfönstret. Oregano, citronmeliss och salvia flyttade med oss hem och joinade myntan, thaibasilikan, gräslöken och basilikan och alla verkar komma väldigt bra överens. Inga som helst problem med inskolningen än så länge!

Myntan använder vi mest i goda drinkar men nu senast fick den samsas med fetaost och äpplen i en makalöst god sallad som vi slängde på en tallrik där fläskkotletter och klyftpotatis låg. Kotletterna hade smak av de goda kryddorna de marinerats i under dagen och tillsammans med den friska äppelsalladen smakade det kanongott!


Äppelröra med mynta och fetaost  2 port
1 msk olja
3 gröna äpplen
2 msk farinsocker
salt och svartpeppar
½ tsk mald spiskummin
50 g smulad fetaost
2 msk hackad färsk mynta
1 msk lime- eller citronsaft
Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt. Stek äppelbitarna i oljan tills de är gyllenbruna, ca 5 minuter.
Rör ner socker och stek tills sockret har smält.
Lägg äppelbitarna i en skål och låt dom svalna lite innan du tillsätter de övriga ingredienserna.
Låt salladen gärna stå en stund innan serveringen så smakerna får dra lite.

Till fläskkotletterna rörde vi samman: 
mald spiskummin
garam masala
salt och svartpeppar
olivolja
som vi sedan penslade kotletterna med.
Kotletterna fick sedan ligga och marinera en stund innan vi stekte dom.

   
Vår lilla krydddjungel, doftar så gott så!

Och nej, det blev ingen chilismak på våra bruna bönor igår. Vi sparar på de fina röda ett tag till, men det finns redan nu bra förslag på vad som ska hända med dom. De små är helt och hållet Håkans att njuta av, Anki tar det lugnt och nöjer sej med hettan från de större:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Så fint o gott i ert fönster. Hoppas de håller sams tills jag får se de live :-)

    Vad god den här tallriken ser ut! Lite indiskt oxå med masala. Tror ni gör rätt i att låta bönorna vara ifred från chilisarna. Fast det hade varit en rolig kombi!

    Trevlig torsdagskväll. Snart helg. Igen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller tummarna och lovar att göra vårt bästa:)

      Jodå, den där helgen den göra inget annat än att närma sej! Härligt...

      Kramar till dej

      Radera
  2. Äppelröran låter mums :) Älskar mynta!, älskar äpple, älskar feta :) Vad kan gå fel då liksom ;)

    SvaraRadera
  3. Vad bra att de kunde hålla sams kryddorna, har annars hört att thaibasilikan kan ha lite temperament... ;o)

    Ser gott ut som vanligt.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi var lite oroliga i början men det går fint:)

      Tack,
      kram

      Radera
  4. Åhh vilken härlig kryddodling ni har!!...och jag tror er att det doftar ljuvligt! =)

    SvaraRadera
  5. Det är ett sånt köksfönster man ska ha!! Härligt!!

    SvaraRadera
  6. Blir så glad när ni använder indiska kryddor i er matlagning! Tänk att det skulle krävas en sådan som jag för att konvertera ena hälften :)

    Kryddorna verkar trivas fint där... så fint ni har det. Snart får jag också se det live, hurra! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan aldrig mer laga indiskt, äta eller dofta indiskt utan att skicka en tacksam tanke till dej, finaste Amy!

      Vi håller tummarna för det!

      Radera
  7. Den här röran låter ju supergott!
    Ha en fin fredag!
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Vilket härligt kryddfönster! Ja som det blåser här på åkern idag så är det nog snart dags att rädda min krydddjungel på utsidan och låta den flytta in i köksfönstret också. Riktigt höstrusk. Den där äpplesalladen ska läggas på minnet lät ju riktigt smaskig och allt med mynta uppskattas ju här, mest mojitos ;). Ha en fin helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jotack, dessa höststormarna kan säkert ta knäcken på en hel del växtlighet... men det är bara att vänja sig vid de skånska vindarna:)

      Kramar

      Radera
  9. Så fint det ser ut med alla kryddorna. Och en jättegod måltid. Blir så hungrig när jag läser det här inlägget. Hoppas ni har en mysig helg!

    SvaraRadera
  10. Kul att ha egna kryddor i köksfönstret :)
    Ha en riktigt skön helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, gott och kul:)

      Detsamma till dej

      Radera
  11. Härligt med en kryddjungel! Och mynta är kanon i matlagningen tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju faktiskt mer än drinkar att slänga det i.

      Radera
  12. Vad mysigt med ett eget kryddfönster, ljuvliga dofter måste de avge och inspirera er i ert kök! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!