onsdag 5 september 2012

Ny smak på korv.

Ja, så plöjer vi vidare bland alla matfoton som bara står på kö och tigger om att få vara med här i köket. Turen har idag kommit till Håkans senaste smakidé och den hett efterlängtade korven, som vi skrivit om i ett tidigare inlägg, som blev resultatet av den idéen. Sist det gjordes korv i köket så blev det som ni kanske minns en variant med indiska smaker som blev fantastiskt god och gav mersmak. Denna gången gav vi oss därför vidare ut i världen för att leta nya smaker att prova i korvtillverknigen och landade vid Medelhavet.

Vill du kika lite närmare på hur du går tillväga rent praktiskt när korven ska stoppas så har vi gjort ett inlägg om det tidigare. Visserligen är det tillverkning av fläskkorv där, men det fungerar precis likadant med denna:.
Varsågoda, vi ger er Håkans Medelhavskorv:


Medelhavskorv
svinfjälster till korvstoppningen (finns i välsorterade mataffärer, t.ex GeMe-livs)
7 hg bogfläsk
3 hg oxkött
2 g vitlökspulver
1½ g torkad oregano
1½ g torkad basilika
1 g torkad mynta
15 g salt
1 gnutta socker
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten och låt det ligga undertiden du gör korvsmeten.
Tärna köttet och mal i en köttkvarn.
Blanda samman köttfärsen med övriga ingredienser, rör samman smeten ordentligt så det blandas väl.
Skölj ur fjälstret i kallt vatten innan du trär det på korvhornet.
Sleva ner korvsmeten och börja korvstoppningen.
Snurra av korvarna till önskad längd och klipp av.
Stek korvarna på svag värme ca 15 minuter, men kontrollera temperaturen så de är klara innan du hugger in. Korvens temperatur ska vara 70-71 grader.

Till korven åt vi en smarrig svamprisotto som verkligen passade riktigt bra till:


Svamprisotto  4 port
1 dl  torkad svamp av valfri sort (vi hade blandsvamp)
1½ l grönsaksbuljong
½ hackad gul lök
4 dl avorioris
smör
1½ dl vitt vin
1½ - 2 dl riven parmesanost
hackad bladpersilja
salt och peppar
Lägg svampen i blöt i kallt vatten ca 15 minuter innan du slår av vattnet (spara det!) och steker svampen i smör. Ställ undan svampen och börja koka risotton.
Värm buljongen och håll den varm hela tiden.
Fräs hackad lök tillsammans med riset i smör tills riset blir genomskinligt, rör om hela tiden.
Häll på vinet och låt det koka in under omrörning på låg värme.
Häll i svampspadet och låt det koka in under omrörning.
Blanda ner hälften av svampen och rör om.
Tillsätt sedan den varma buljongen, lite i taget, under omrörning och fyll på när det kokat in.
När riskornen är mjuka och risotton är krämig (ca 20-30 minuter) blandar du i resten av svampen, osten och persiljan. Smaka av med salt och peppar och servera.

Nu ska vi bläddra vidare på lagret och bestämma oss för vad ni ska på njuta av i morgon... kan hända att vi bjuder på en liten kaka om ni är snälla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Så lyxigt med hemmagjord korv! Och svamprisotto I love, och blev väldigt sugen på att göra inom kort nu då = )
    //Lottzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns lite som vardagslyx och det är hur enkelt som helst att lyxa så!

      Radera
  2. Ojdå, detta känns som lite överkurs för mig. Korvstoppning, får känna på ordet... Kanske ska testa det. Har en köttkvarn till min hushållsassistent, som jag ALDRIG använt. Galet med vuxenpoäng krovstoppning och köttmalning ger.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska testa, Malin, det hade du säkert klarat galant! Tycker absolut att du ska börja samla lite poäng och damma av köttkvarnen, i alla fall för att mala din egen köttfärs.

      Radera
  3. Vilka goda korvar!! Säger som Malin...har oxå en sån köttkvarn men har aldrig heller använt den och inte heller alla dom andra tillbehören som man köpte extra, som typ pastamaskinen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. då står det en hel del och dammar där också, fram med dammvippan:)

      Radera
  4. Tycker Håkan är jätteduktig som håller på med korvstoppning!
    Spännande att ni går globen runt så att säga... nästa smak kanske blir mexikansk korv? Eller varför inte nordafrikanskt marockanskt, tunisiskt? :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håkan tackar och bockar!
      så bra med lite tips för kommande smakresa, vi tackar och tar emot:)

      Radera
  5. Vilka smaskiga korvar, låter ju hur gott som helst men så kan han det där med korv herr Mårtensson!! Att ni serverade svamprisotto till gjorde ju inte direkt saken sämre, mums. Någon gång ska jag nog också våga mig på det men jag har ingen köttkvarn (så jag kan i alla fall skylla på det).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håkan fortsätter att bocka och tacka:)
      Kvarn kan man fynda till bra priser, ingen fara...

      Radera
  6. Hemgjord korv är den bästa! Jag måste göra korv snart. Min kusin och jag tänkte göra lammkorv - så gott med rosmarin och vitlök. Er korv är jättefin och säkert gudomligt god.

    Jag är snäll och vill ha kakrecept! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den och lammkorv är supergod, det gör Håkan då och då på jobbet. Ska bli spännande att få läsa om er korvtillverkning, det ser vi fram mot.

      Klart du är, vassego!

      Radera
  7. Vilka fina! De där medelhavskorvarna skulle jag gärna sätta tänderna i. Vilken smakresa :-)

    Det dröjer nog dessvärre innan jag ger mig på att göra egen korv, är nog lite för lat... Till dess njuter jag av den digitala korven och använder min fantasi för att uppbringa smakerna. Det går (ganska) bra :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Men det är inte någon fara, det är så lätt och det hade du fixat bra!

      Kramar

      Radera
  8. Vad härligt att kunna experimentera med olika smaker! Jag äter gärna korv gjord på enbart nötkött, tyvärr är det svårt att få tag på det här i norra Tyskland, men igår hittade vi ett slakteri eller vad man ska kalla det och där köpte jag korv på kött av galloway boskap. Ikväll blir det premiär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är riktigt kul faktiskt! Vilken premiär, vid det bordet skulle man ju vilja sitta! Smaklig spis.

      Radera
  9. det verkar vara en riktigt spännande och god korv det där, och återigen måste jag ju nämna hur duktiga ni är som gör er egen korv. det är lite överkurs för min del, men nångång i livet kanske :)

    och jag är alltid snäll, så jag borde alltid få kaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och bock, Pernilla.

      Du har hela livet framför dej att korva, klart du ska prova någon gång.

      Absolut är du snäll och kaka du får!

      Radera
  10. Medelhavskorv lät hur gott som helst, sitter här och blir smått avundsjuka av all er goda korv som ni själva tillverkar. Och ni har så många idéer om goda smaksättningar. :)

    Hur många korvar blir det av en sats? Kan man frysa in dem när de är råa eller måste de tillagas och sedan frysas in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det spinner verkligen när vi brainstormar:)

      Kanonbra att ni frågar!
      Det går hur bra som helst att frysa in korvarna råa, lätt att bara ta fram sedan och steka.
      Hur många det blir beror lite på hur långa/stora man gör dom. men på denna satsen blir det i alla fall till två middagar för vår del. Så 4 portioner kanske...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!