måndag 17 september 2012

Plommonmarmelad med vanilj

Tänk, det blev en härlig vändning i höstvädret här nere i går, från en gråmulen och blåsig förmiddag övergick det till en solig och lite mindre blåsig eftermiddag. Så vi fick både bytt kläder i våra garderober och byråar, fixat meny för veckans middagar och en liten återvinningspromenix som bonus på det. En vrålgod middag som vi själv fantiserade ihop receptet till och sedan avslutning med popcorn framför Bones på tvn, det var vår söndag det. Precis sån där lagom blandning av avkoppling, nytta och nöje - en söndag precis i vår smak:)

Den vrålgoda middagen får ni vänta lite med att få ta del av, den ligger fortfarande i redigeringshögen, istället ska ni få veta vad det blev av plommonen vi fick med hem förra söndagen. De av er som brukar följa oss på Facebook fick en smygtitt i onsdags när vi visde en bild på vad det hade kockats till av plommonen. Någon gissade på chutney, någon gissade på sylt men inget av det blev det, däremot var gissningen på marmelad helt rätt!  Nu får ni alla ta del av både bild och recept, varsågoda - Mårtenssons plommonmarmelad:



Plommonmarmelad 
1½ kilo mogna plommon
1 kilo syltsocker
½ vaniljstång
1 dl vatten
Skölj av plommonen, klyv på mitten och ta bort kärnorna. Dela gärna plommonen i mindre bitar så koker de sönder fortare och lite bättre.
Häll vatten och socker i en stor gryta och lägg i plommonen.
Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur de små fröna och lägg ner i grytan, lägg även i stången.
Koka upp under omrörning och låt sedan marmeladen småputtra på låg värme ca 15 minuter. Rör och skumma av undertiden.
Ta  grytan från värmen och slå upp marmeladen på väl rengjorda burkar där den sedan får stå och svalna.
Tycker du att marmeladen har för stora plommonbitar så kan du köra ett par varv med en stavmixer.
Vi brukar alltid hälla vår marmelad i plastburkar som vi sedan fryser in.

Några plommon ligger det kvar i skålen även om vi nallat under tiden... får se om det blir något mer tillagat eller om vi fortsätter nalla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Plommonmarmelad med vaniljsmak! Oj, vad gott det låter. Det till lite goda ostar kanske? Jag skulle fortsätta nalla au naturel, så gott med plommon och era ser jättefina ut!

    På tal om fina, gillar er nya bild :-)

    Och riktigt bra jobbat i helgen med allt ni fick gjort!

    Bones ser jag också gärna på fast igår blev det sent tittande på inspelat Partaj. Älskar Café Bärs. Tjena!

    Kram + kram

    PS
    Tack för kartan med snitslade banan! Till och med jag med världens sämsta lokalsinne har en god chans att hitta :-) Countdown!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såkert väldigt fint till goa ostar, än så länge bara legat på frukostbullarna i helgen. Mums var det.

      Tack, så kul att höra. Vi kände att det var dags för lite uppdatering, man förändras ju lite med tiden...

      Partaj har vi helt missat, vi bonesar för hela slanten.

      Vassego, kära du, hoppas den kommer till hjälp, annars bara att höra av sej! Countdown it is!

      Kramar

      Radera
  2. Låter gott:) Och er söndag låter nästan som min egen.

    SvaraRadera
  3. Marmelad på plommon låter gott! Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  4. Det här låter ju så himla gott! Synd att plommonträden på min innergård inte gav någon frukt alls i år. Jättemycket förra året, visst är det konstigt? Nästa år kanske, då får jag göra plommonmarmelad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara något som flera upplever, det där med just plommon vartannat år. Undrar om det är så det brukar vara?

      Radera
  5. Plommomarmelad som är så himla gott

    SvaraRadera
  6. Älskar plommonmarmelad! Tycker barnsligt mycket om rostat vitt bröd med plommonmarmelad och ost. Det kan jag äta pinsamma mängder av.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Ja verkligen värsta schizofrena vädret..! Ösregn när jag cyklade till jobbet imorse (såklart), och varvat med sol, och så regn, och så sol... osv.
    Plommon är ju verkligen goda att äta rätt upp och ner, men gott i marmelad också kan jag tänka mig!

    SvaraRadera
  8. jag har aldrig ätit plommonmarmelad, men jag kan nog fantisera ihop att det är gott både på en rostemacka och med lite kex och goda ostar :)

    får ni för er att ni vill göra nåt lite pilligt men gott med resten av plommonen så kan jag rekommendera denna: http://chibichibimoon.blogg.se/2009/june/plommonpaj.html

    hoppas ni haft en bra inledning på veckan! kram till er!

    SvaraRadera
  9. Har heller aldrig smakat plommonmarmelad (vad jag vet om) men det låter riktigt gott måste jag säga!

    SvaraRadera
  10. Plommonmarmelad har jag aldrig fått smaka, men det låter och ser väldigt gott ut! Ibland är det ju lite tjocka skal, men det funkar utan att skala dem?

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig kokat plommonmarmelad men min man brukar göra det. Och nu ligger det ju ett gäng plommon här hemma och "skräpar" så de får väl hamna i en gryta om en inte alltför avlägsen framtid!

    SvaraRadera
  12. Så gott, jag gillar att ha vanilj i sylt och marmelad, det ger en fint lyft, jag har bla kokat jordgubsylt med vanilj, supergott!!

    SvaraRadera
  13. Plommonmarmelad är så gott till dessertostar och går att spetsa till på många olika sätt och smaker, sprit, chili, ingefära... massor...

    SvaraRadera
  14. Vilken vacker bild, så rustik och underbart höstlig! Man äter visst med ögonen också, ser mycket gott ut! :)

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig färg, matchar höstlöven ju :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!