måndag 29 oktober 2012

Älska mat och ingen vanlig dag!

I dag är det ingen vanlig dag för idag är det Håkans födelsedag, hipp hurra!
Därför gör jag (Anki) ett litet tillägg i inlägget vi skrev och förberedde till idag. 
Hoppas du vet hur mycket du betyder för mej, att du stöttar och är min rygg när min egen mest klöddar!
Kärlek!

Vi har ju utlovat en liten rapport från matmässan, Älska Mat, som vi var på i Malmö i lördags. Vi har besökt den en gång tidigare, för två år sedan, och vi tyckte faktiskt att det var en anings bättre denna gången. Lite bättre upplagt, men fortfarande kanske lite väl lite matutställare. Dessutom hade vi önskat lite produkter runt själva matlagandet, ni vet köksattiraljer, typ knivar, grytor och formar mm.
Men på det hela taget är vi nöjda med dagen! Inträdet, 150 kronor känns skäligt och detsamma gör priset på dryckesbiljetterna, 100 kronor för 5 biljetter.

Herr Mårtensson i egen hög person med säsongens första glöggavsmakning på matmässan i lördags.
Smaken, ja vad tror ni? Whisky naturligtvis:) Fast vi provade även choklad och hallon/lakrits, alla från Saturnus. Favoritsmak blev faktiskt olika för oss alla fyra! 

Vi har just anlänt och är lite förvirrade över vilket håll vi ska ta, höger eller vänster...? Men Affe tog raskt tag i situationen och vi gick vänster! Håkan vågade inte riktigt öppna ögonen först:)
Som ni ser är det ganska folktomt, vi var på plats redan vid 11.00 och det var vi tacksamma för. Inte förrän 15.30 lämnade vi Slagthuset och då var vi möra!

 Fösta anhalten var oliverna från Alexander the Greek, de kom vi ihåg från förra gången och de var precis så goda som vi mindes dom! Favoriten med fetaost var tyvärr slut på eftermiddagen när vi skulle handla, så det blev två andra sorter istället, smarriga även de. 
Tomater i alla dess färger och former från Viken.

I Skånemejeriers monter bjöds det bl.a på ostnyhet, Allerum herrgård som är lagrad i 18 månader. En ost som verkligen föll oss alla väl i smaken och den kommer absolut att få flytta in i vårt kylskåp, Håkan ska ta en med hem från jobbet redan idag! Killen i montern var så trevlig att prata med, han skickade dessutom med oss hem tre olika Gratäng crème som vi ska prova. 
Raskt över till några av alla de godsaker som vi proppade i oss, det absolut godaste vi någonsin har ätit i lakritsväg, nämligen lakrits från Island! Vi har läst om detta under tidigare hos bl.a Kim men aldrig själv hittat det någonstans förrän nu, och det kan vi säga er, att för de som är lakritsälskare så måste ni prova om ni får tillfälle! Islänningarna kan verkligen konsten att göra goda och riktigt salta varianter av de små svarta!!!

 Så hittade vi till vår glädje en ostdisk där man kunde köpa ostprovarlådor med fem sorters ostar i. Så klart vi köpte vars en lådda, perfekt till första glaset vin som skulle provsmakas!

Härligt utbud i Vilhelmsdals Gårdsmejeris ostdisk, vi hittade snabbt en gammal bekant till oss, nämligen Sigvard Rödskägg, som låg där så stolt. Han fanns även med i låddan, men smakade inte alls så starkt som fru Mårtensson tyckte han gjorde när vi träffade honom på Saltsjöbaden, tack och lov.
Godast var Tant Elsa och Änglaosten, kom vi överens om vi överens om. 

 Skål, och välkomna till ost och vinprovar hörnan! Tyvärr föll inte vinet i våra glas oss precis i smaken, men som tur var så fanns det gott om andra sorter att prova! Undertiden som vi smaskade i oss så lyssnade vi på lite av föreläsning om lakrits. 

Sen var det ju planerat att vi skulle gå och käka på någon restaurang i Malmö efter mässan, men det kan ni ju kanske tänka er att det var i princip helt omöjligt. Så mycket som vi provsmakade och provdrack, så hade vi inte ens kunnat klämma ner en liten förrätt. Så planerna ändrades snabbt till att åka hem till Ystad för att gå ut och äta lite senare på kvällen i vår egen stad i stället. Restaurangerna i Malmö kan känna sej trygga ett tag till, men man vet aldrig när vi tar vår "rain-check"!

 Lite av våra inköp så, några av lakritsburkarna som vi köpte, pulver ska vi baka och göra goda efterrätter av, karamellerna ska vi äta med andakt vi väldigt speciella tillfällen...
Två heta såser från Peru, den ena hetare än den andra, hetast var den med en chilifrukt vid namn Rocoto chili - den fick till och med Håkan att svettas lite grann och det ska mycket till då! Som ni förstår så får han helt och hållet ha dessa i fred för sin fru:)
Gratäng Crème så som ska testas, resultatet dyker upp någon gång framöver.
Några kryddor från Tina Nordströms alla olika kryddblandningar fick vi också med oss hem.

 Så kvällens middag, den intogs på Sushinu i Ystad, bästa stället i stan vad gäller sushi! Sapporoöl i fruns glas och i allas våra glas hälldes det dessutom Saké som både hissades och dissades.

Maten så (vi ber om ursäkt för de dåliga bilderna men i skum belysning med lilla kameran så blir det så).
Ett Sumofat med både laxspett, kycklingspett, nudlar, Goma Wakame, såser och sushi beställde vi alla. 
Ja, alltså vi åt inte vars en sådan här portion! Detta fat delades på två:) Gissa om vi blev mätta...
Trötta bröt vi upp vid 9-tiden för att på vars ett håll gå hem och somna sött i sofforna, fulla av intryck!


Så var det då den där kändisen som vi minglade med, vissa av er har redan sett vem det var men vi får ju visa er andra också, lite rättvisa får det ju vara i världen! Inte är det någon vidare kvalité på bilden som är tagen med Carinas Iphone, men om ni tittar riktigt noga så ser ni att det är Tina Nordström som tar ett riktigt rejält tag runt Ankis axlar. Vi fick en liten pratstund med henne och hon visade sej vara precis så jordnära och trevlig i verkligheten som man upplever henne när man ser henne på tv, en gla och rejäl skånetös:)


Ja, kära läsare, det var väl vad vi hade att bjuda er på från lördagens upptåg. Ikväll ska vi fira födelsedagen med gott i både glas och på tallrik. Födelsegrisen har önskat lite skaldjur och fisk och så får det naturligtvis bli, musslor till förrätt och tonfisk med tropisk kokossås (recept här) till varmrätt. Kan tänkas det blir lite efterrätt också...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

31 kommentarer:

  1. Hipp hipp hurra för Håkan idag. Stort grattis från oss!

    Vilken trevlig mässa ni varit på. Påminner om "Passion för mat" som vi var på i mars i Göteborg.

    SvaraRadera
  2. Hurra för Håkan på födelsedagen!!!

    Så mycket spännande ni bjuder på... lakrits från Island oh, ostar och oliver. Jag hade nog kunnat vimsa runt där hela långa dagen ;) Kul att träffa Tina också, kan tänka mig att ni hade lite gemensamt och språkades vid på ert egna språk ;)

    Mys nu ikväll och ha det bra, varma grattiskramar.

    SvaraRadera
  3. Hipp hipp hurra och ett stort grattis på din födelsedá! Ser ju underbart ut och Tina till på köpet, inte illa det!!! Kram på er /Anna

    SvaraRadera
  4. Grattis till Håkan! Hurra hurra hurra hurra!
    Vilken dag ni hade. Herregud blir alldeles matt av att läsa om det. Matt och lite avis. Jag brukar sällan palla med så många timmar på mässa. Men det är klart, kan man ladda med ISLÄNDSK LAKRITS så går väl det mesta!
    ...och sushin... Nomnomnom.

    SvaraRadera
  5. Grattis grattis till Håkan!!
    Vad trevligt med en bra matmässa. Kanske ska sikta på den nästa gång. Skåningar är ju kända för det där med mat.... Ostlådan hade jag inte tackat nej till. Trevligt med lite glögg men föredrar nog den vanliga. Går inte att smaksätta med vadsomhelst!

    SvaraRadera
  6. Ett jättegrattis till världens bästa svåger!Tusen tack till er båda för en super trevlig lördag. Efter dagens lunchköp på Lisas skafferi kan jag meddela att dom både säljer Ramlösas lakrits och Isländsk lakrits om ni skulle behöva påfyllning. Syrran/svägerskan och Affe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, då styr vi stegen till Lisa och inhandlar lite Isländskt så fort som möjligt! Tack själv, visst var det kanon (sa vi ju), det får bli en tradition!

      Radera
  7. Hipp hipp hurra för Håkan idag!!! Hoppas du får äta så mycket mat från havet att du storknar och att det självklart sköljs ned med något riktigt gott.
    Matmässan ser ut att ha varit mycket trevlig. Så mycket gott! Jag är sugen på att åka till Mitt Kökmässan i Stockholm om ca 2 veckor, men jag har inte bestämt mig.

    SvaraRadera
  8. Hurra, hurra, hurra, hurra för Håkan! Grattis!

    Vilken härlig dag ni verkar ha haft på mässan också. Lite avundsjuk är jag allt!

    SvaraRadera
  9. Grattis till Håkan! Klart att han ska få gott både i glaset och få tallriken:)
    Så fint du skrivit till honom!

    Vilka härliga bilder från matmässan!

    SvaraRadera
  10. Grattis till Håkan!!!
    Vi skulle oxå varit där, men det bidde inte av. Så många godsaker där fanns!!! Isländs lakriks verkar spännande!!!

    SvaraRadera
  11. Hipp hipp hurra på Håkans fölsedaaaa, hurra hurra hurra!!!

    Jag är inte dåligt avundsjuk på ert besök på matmässan. Sånt är ju bara det bästa som finns, fram för allt om man inte kör bil dit. ;o)

    Kram

    SvaraRadera
  12. Först av allt GRATTIS TILL HÅKAN! HURRA, HURRA, HURRA!!

    Och vad kul med mässan - låter som att den är mycket, mycket bättre än den som brukar vara här i Göteborg. Kul med den isländska lakritsen, har också hört talas om den på många olika håll. Ska en liten sväng till Island på väg hem från NYC i jul så då ska jag spana in det på plats!

    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp och släng ner lite när/om ni flyger över oss då!

      Radera
  13. Vad trevligt att gå på mat mässa :) Grattis Håkan på födelsedagen :)

    SvaraRadera
  14. Grattis Håkan på din födelsedag och vad kul med matmässa, missade tyvärr matmässan i år i Göteborg.

    SvaraRadera
  15. Ett jättestort grattis till Håkan! Både för att du fyller år och för att du har en sån fin fru! Jag älskar era inlägg och det riktigt strålar om er två. Jag blir glad i hela min kropp när jag läser hos er.

    Vilken mässa! Oh My God! Där hade jag lätt gjort av med halva lönen. Jag är helt med på den isländska lakritsen som ni ju vet. En favorit hos mig. Förra veckan hittade jag den saltaste salta från Island och köpte den till mannen i mitt liv. Bombur hette godisarna. Döden i min mun men mannen proppade glatt in tre på en gång. Brrrr!

    Jag tänkte på er när jag var i Skåne förra helgen. I Lund hos pappa. Jag var i Malmö på kvällen och lyssnade på Emil Jensen - vilken kille. Min kompis känner honom, så vi var och pratade med honom efteråt. Galet bra låtar och ödmjuk kille med hjärtat på rätt ställe. Jag är lite frälst! Till sommaren får det nog bli Lund igen. Ystad är ju också en favorit liksom Åhus. Skåne äger! Kram och grattis igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Right back at you!
      Förmodligen de supersalta vi också provade, oj vad det ilade i munnen:)

      Får du vägarna förbi Ystad så är du hjärtligt välkommen att plinga på vår dörr, bara att tjoa innan! Klart Skåne äger:)

      Radera
  16. Hipp Hipp Hurra!! Grattis! Hoppas att du har haft en GOD kväll! :D

    Trevligt från Matmässan och jag tänkte väl att ni inte skulle orka med någon middag efter det besöket. Kom nu ihåg det till nästa år.... ;)

    SvaraRadera
  17. Grattis till Håkan! Vilken fin mässa, med massa gott! Hallon-lakritsglöggen intresserar mig, låter gott, men hur smakar det i glögg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så mycket lakritssmak faktiskt, mest hallon. Vi tyckte visserligen den var god, men det är ingen vi kommer att köpa själv, gillar mest när glögg smakar glögg:)

      Radera
  18. Grattis Håkan!
    Jag gillade också den isländska lakritsen, särskilt de salta salmiakstängerna - mums! Testade ni lakritsen med chili och tranbär (det var inte från de isländska sorterna), den va nog min absoluta mäss-favorit!

    Och sushin såg ju helt fantastisk ut! Tack för tipset, dit tänker jag gå!!

    SvaraRadera
  19. Såg ut som att ni hade en ytterst trevligt dag! Synd att jag missade det. I med att det är lågsäsong så bör jag inte försöka ta mig för mycket ledighet. ;)

    Ses och hörs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men... är det inte när det är lågsäsong som det ska tas ledigt?? Nästa gång får du ta och hänga på, det är en order! Ses

      Radera
  20. Grattis, grattis i efterskott! Vilken fantastisk dag ni verkar ha haft. Matmässor är bland det roligaste som finns! Man brukar - precis som ni verkar ha gjort - mätt och nöjd vackla hem därifrån.

    SvaraRadera
  21. MEN!!! Så missade jag på självaste födelsedagen... Det får bli ett rungande grattis i efterskott och en massa födelsedagskramar till Håkan-Bråkan!

    Hur kunde jag missa när du fyller bara en vecka före mig, skorpioner emellan :-) Hoppas du fick en riktigt god och trevlig födelsedagskväll med fina fru Anki!

    Jag tyckte ni skrev i början av inlägget att det var för lite mat och prylar på mässan... Hm. Hur hade det sett ut då? Hur mycket hade ni då fått med er hem och smakat av :-) Där var ni mycket flitiga och jag hoppas att vi får ta del av det ni köpte med er när ni använder det i ert kök.

    Kram + kram och extra grattis-i-efterskott-kram till H!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska du inte vara på det viset Lotta, man kan aldrig handla på sig för mycket finfina matprodukter...:):)

      Radera
  22. Meeen ååå så avundsjuk jag blir!!! Tina Nordström, min favorit av alla favoriter:) Vilken härlig mässa, så organiserad och inspirerande! Och maten, och osten och ja...ALLT! ser så gott ut!

    SvaraRadera
  23. Grattis och kram i efterskott Håkan!

    Sushin hade jag gääääärna delat med er, allt ser otroligt gott ut och när man vet att det är bra/färska varor behöver man ju inte vara rädd.

    Sapporoöl får mig att tänka på Sapporo, vår boxer (kallad Sappe) som föddes 1972 när det var OS i just Sapporo i Japan. Hoppas ni tänker tillbaka på den fina maten och dryckerna lika gärna som jag tänker tillbaka på en älskad hund ;-)

    SvaraRadera
  24. Jag missade ju både födelsedag (men en lite sen fb grattis blev det ju i alla fall)och mässa då jag åkte hem till mor istället. Nästa år måste jag verkligen se till att pricka in den. Sushi restaurangen har jag däremot inte missat för den är faktiskt det enda stället jag ätit på i Ystad förutom Saltis då, och gott var det!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!