söndag 21 oktober 2012

Gryta till måndag.

Måndag i morgon igen hörrni, och vad kan väl då passa bättre än att tipsa er om en vegetarisk rätt som ni då kan smaska i er. Ni vet - meatless monday? Just denna tiden på året tycker vi att det är lite enklare att hitta inspiration till goda vegetariska middagar när det är fulladdat med rotfrukter och fina grönsaker i affärernas utbud. Visserligen är det inte så många rotfrukter i dagens recept, men en morot kan väl duga när det dessutom simmar ett gäng röda linser i grytan:) Garam masala och kanel sätter inte bara smak på grytan, de gör dessutom att det doftar ljuvligt i köket undertiden den puttrar på spisen.

Receptet har vi stulat från Amy, vår indiska inspiratör! 

Indisk linsgryta   4 port
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyftor, rivna
olja och smör
2 msk garam masala
½ tsk kanel
1 liter vatten
2½ dl röda linser
1 burk cocktailtomater
1 morot, grovt riven
1½ msk grönsaksfond
salt och peppar
Hetta upp olja och smör en en stor gryta, stek löken någon minut och tillsätt vitlök, garam masala och kanel och låt bryna på låg värme ca 5 minuter.
Häll i vatten, linser, tomater, morot, buljong och en gnutta salt, låt det koka upp och sedan småputtra 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera.

Lördagskvällen spenderade vi hemma hos Ankis far som firade sin födelsedag lite i förskott och som utlovat tänkte vi bjuda er på lite foton från 75-årsfirandet. Hasse hade beställt mat från en av stans cateringfirmor, KWs Matservice, en buffémeny blev det och mängden mat var helt makalös. Alla åt med god aptit och ändå blev det en hel del kvar, så Hasse han står sig resten av veckan - inga middagsbekymmer där inte:)

Buffén bestod av både varmt (tacopaj och potatisgratäng) och kallt (bl.a en otroligt god kallmarinerad fläskfilé som vi ska försöka oss på att återskapa), sallad, ost med god marmelad, bullar och goda såser.

Skaldjursallad, fullmatad med skaldjur, som serverades med salladsdressing    

Laxpaté som var så nära tio poäng man kan komma, inte bara lax i utan även riktigt med skivor som dekoration. En romsås serverades till patén, mums!  

Det röda vinet som vindrickarna fick smaka för första gången var allas vår Per Morbergs bidrag till sortimentet på gröna lyktan. Lättdrucket, bärigt och fruktigt är vårt omdöme - passade lika bra till den kalla fläskfilén som det gjorde som "snackevin"!
Hasse serverade vinet i de gamla trotjänarna vinankorna, köpta på Amigo för väldigt länge sedan.

Efter en sådan middag återstod det tårta, även den beställd - dock inte på samma ställe som maten utan på ett av stans caféer. Tyvärr lämnade den en del att önska, redan vid uppackningen märktes det att det inte var som det skulle... Tårtan bröts, botten på lådan var genomfuktig och det visade sej bero på all grädden som hade börjat smälta ut.

Tårtbotten som är ca 1 centimeter tjock är täckt med ett lager grädde på närmare 3-4 cm, inte konstigt att den inte höll för att bli upplockad ur tårtkartongen... 

Freddy försöker förklara för Håkan hur han ska förstora bilder på en mobiltelefon...Nej, vi är inte beskaffade med någon modern variant av en dylik, vi kör med stenåldersmodellen:)

 Slutligen så har vi födelsedagsfiraren Hasse i egen hög person, tack ska du ha för en trevlig kväll!

Nu börjar snart en ny vecka och vi konstaterar att det bara 6 veckor kvar till första advent... är det klokt?!
Ha en bra vecka allihopa:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Den vegetariska grytan låter supergod. Vi äter aldrig helt vegetariskt här hemma, vi hade en period för många år sen då vi hade en vegetarisk dag i veckan.
    Vilken häftig vinkaraff, lite annorlunda.
    Så gott med cateringmat, smidigt och bra. Men vilken katastrof på tårtan, så synd!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket god, kanske dags för lite vegetariskt igen då?
      Så smidigt var det med maten, men tårtan... ja, suck...

      Radera
  2. Klart vi ska inleda veckan vegetariskt! Indisk linsgryta är ju så gott, det var inte mer än någon vecka sedan vi åt det här hemma. Tråkigt med tårtan, hm, man undrar ju hur många tårtor de säljer där i längden om de görs så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, visst är det gott med indiska smaker på linsgrytan.
      Ja, det kan man ju undra...

      Radera
  3. Grytan låter väldigt smarrig! Kan jag tänka mig direkt!
    Vilken söt vinanka, haha!! Snackevin gillar vi!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gillar vi snackevin, vi skåningar:) och fina ankor skadar inte att servera ur...

      Radera
  4. Vilken fin bild ni fått till på linsgrytan, jag gillar den djupa tallriken skarpt! Ja, hela huset doftar så gott av både kanel och garam masala härligt härligt. Tack för er länkning och jag är så glad att jag kan inspirera er till indiskt ska ni veta :)

    Vilken härligt firande ni haft. Ser Freddys fingrar haha, ni måste lära er och även införskaffa en smartphone tycker jag allt... sen kommer ni säga, varför skaffade vi inte detta tidigare ;)

    Tårtan tycker jag ni ska gå tillbaka och klaga på, så ska det inte vara ju!

    Söndagskramar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja den tillhör loppisfynden som vi gärna använder. Klar vi länkar, hedras den som hedras bör:)

      Det där med telefonen det får vi allt se, den tiden den sorgen... det verkar alldeles för lätt att bli fastklistrad och beroende av den:)

      Klaga ska göras, var så säker, Hasse laddar kanonerna!

      Detsamma till dej

      Radera
  5. Den linsgrytan passar bra till middag här imorgon Allt finns hemma...check, så slipper jag springa in i affären efter jobbet i morgon:)

    Ni ser ut att haft ett trevligt firande med en massa godsaker! Tråkigt med tårtan och det ska man inte behöva betala för tycker jag.

    Ha en bra start på veckan!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, så bra, då löste ju sej måndagsmiddagen i ett nafs där:) Hoppas det ska smaka bra!

      Mycket trevligt och gott var det, även om tårtan dippade.

      Detsamma önskar vi dej.

      Radera
  6. Man får börja med att tacka för tipset. Jag köpte linser i affären häromdagen för jag var så sugen på att göra linssoppa till lunch någon dag och den här grytan blir säkert lika mumsig som soppa. Ser ut som ni fick en kanoners buffe på kalaset. Ni får hälsa och gratta när det är dags. Men den där tårtan tycker jag ni skulle lämna tillbaka, usch och fy så ska det inte se ut. Ha nu en fin vecka! Kram på er!
    PS jag har inte glömt det där med att komma kalendern för en bra helg det har bara varit lite mycket ett tag, I'll be back.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen vassego, Gun, klart den kan bli soppa också:) Hoppas det ska smaka.
      Lite sent att lämna tillbaka eftersom de hade stängt, men Hasse ska absolut lämna in en klagan.

      Ingen fara, hösten är som den är. Hojta bara till när ni kollat så kollar vi också:)

      Kram på dej

      Radera
  7. Den grytan skulle min kropp behöva efter tre dagar i rad med färsbiffar och spagetti (har med garderobsmontering och höststädning att göra) :-) Den ser både god OCH nyttig ut, grytan alltså, hur nu det är möjligt...

    Vilket firande! Ibland är det himla skönt att ta till catering, bara man vet att det handlar om bra leverantör, och det verkar ju onekligen vara fallet här.

    Håll er borta från smartphones så länge ni kan. De är svåra att hålla sig ifrån. Trodde jag aldrig om mig själv men jag är hooked. Undrar även hur det är möjligt...

    Och hur är det möjligt att det bara är sex veckor kvar till första advent? Nu har jag mycket att grubbla på när jag ska lägga mig för att sova...

    Natt natt och kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite utrensning kanske är på sin plats då?

      Ja, iaf var den ena leverantören att lita på, sorgligt nog inte båda:(

      Vi kämpa för fullt, tro oss... varje vecka så ögnar vi snabbt genom teknikreklamen, bläddrar extra fort förbi telefonsidorna. Vet att det är sååå lätt att bli fast och inte kunna lägga den från sej.

      Kramar

      Radera
  8. Ja, den grytan faller mig i smaken, kan känna doften som sprids hemma! Synd med tårtan, kanske något ni borde säga till om? Ha en bra start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något som absolut ska sägas till om.
      Doften är ljuvlig, värd att kocka till grytan bara för att känna den!

      Radera
  9. Åh, jag kan tänka mig att ert kök doftade ljuvligt när ni kockade ihop grytan. Fina smaker tillsammans.
    Ser ut att ha varit en finfin buffé ni bjöds på. Så mycket gott! Men den där tårtan, hur tänkte de. Glömde de nästa tårtbotten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makalöst ljuvligt, nästan lite föraningar av juletider:)

      Du, vet du, vi funderade också i dom banorna... det borde ju finnas en botten till någonstans, men inte i tårtan Hasse fick iaf... kanske någon som fick tre?

      Radera
  10. Linsgryta är en av mina personliga favoriter. Mums vad gott! Tror även jag ska ordna till en linsgryta ikväll.

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, och känns dessutom nyttigt! Passar fint efter en helg med firande:)

      Detsamma till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!