söndag 28 oktober 2012

Uppiggande efterrätt.

Oj vilken härlig dag vi har vaknat till här nere, hösten visar sej absolut från sin bästa sida och vi ska så fort som möjligt stassa oss i varma kläder (för kyligt är det) och ge oss ut för att njuta och lapa sol. Men innan vi ger oss ut så tänkte vi avslöja vad det var för efterrätt som Anki fixade till oss i fredags och som vi smaskade i oss med väldigt lyckliga leende på läpparna.
facebook rådde det vild gissningslek; vaniljsås med kaffesmak, kaffemousse, glass och pannacotta var några av förslagen men gissade rätt gjorde Maria som slog till med creme brulee!

En creme brulee med kaffesmak, hur mycket avgör man själv när det är dags för smeten att stå och dra. Vår stod i 30 minuter men nästa gång låter vi den stå längre för ännu mer smak av kaffebönorna, det skadar inte.


Kaffe brûlée    2 port
1.25 dl standardmjölk
1.25 dl vispgrädde
½ dl strösocker, gärna med vaniljsmak
1 msk hela kaffebönor
3 äggulor
Koka upp mjölk, grädde, socker och kaffebönor. Ta grytan från värmen och låt blandningen svalna till den är ca 37 grader (fingervarm).
Rör ner äggulorna, en i taget, och låt sedan smeten stå och dra minst 30 minuter - gärna längre.
Sila från kaffebönorna och slå upp smeten i små ugnsfasta formar, sk ramekinformar.
Ställ formarna i ett vattenbad (ställ dom i en större form typ braspanna, häll kokande vatten i braspannan så det täcker de mindre formarna till minst 2/3.).
Grädda sedan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 45-50 minuter, kolla med en provsticka så det är genomgräddat och fast. 
Ta ut formarna och låt dom svalna av helt innan du strör på strösocker och bränner av det med en brännare. 

Koka upp och låt svalna av, balkongen är en utomordentlig plats för avsvalning nu när det är kyligt ut!

 Bränn av sockret på ytan så det blir så där härligt knäckigt och hårt. 

Ha nu en riktigt skön söndag så ses vi snart igen med en rapport från lördagens strapatser, vi kan redan nu utlova kändisspotting!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

34 kommentarer:

  1. Låter jättegott och påminner mig om att jag behöver en "brännare" :)

    trevlig fortsatt helg!

    Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köper du en brännare så kan vi bara tipsa dej om att inte köpa den allra billigaste du hittar... lägg lite mer pengar på den och köp en som verkligen är bra. Vi gjorde misstaget att ta en billig och den är helt värdelös, så en ny ska införskaffas!

      Detsamma till dej.

      Radera
  2. ser kanongott ut! jag fick en brännare i julklapp förra året men har pinsamt nog inte tagit mig för att använda den en enda gång ännu, skämmes på mig! kanske ska testköra den på detta receptet :)

    nu vill jag veta vad ni gjorde med all god ost och se vilka kändisar ni stött på (alltså träffat, inte stött på som i flirtat med)! hoppas ni haft en finfin helg! kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Pernilla!
      Ja, skäms på dej, du som brukar fixa till så mycket godsaker borde ju ha fått tillfälle att använda din brännare... Klart du ska testaköra ett varv:)

      Du får hålla dej till tåls liiiite till, det ska kollas genom foton och redigeras lite först, men snart så.

      Kramar

      Radera
  3. Kaffe i sötsaker är alltid gott! Värt att tillägga där är att jag inte tycker om kaffe annars, till sambons förtret. Får ta och skaffa mig en brännare för jag har varit sugen på att testa crème brulee länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk som det kan vara, men det är ju lite skillnad på kaffesmaken när man dricker det som det är och när man har det i mat/kakor/desserter.
      Här ska det införskaffas en ny brännare, vi säger till dej som vi sa till Lena, köp inte en dålig en.

      Radera
  4. Jag är inget kaffefan men detta ser så gott ut så tom en kaffeskeptiker som jag skulle förmodligen älska det! :) Ja, era eskapader med kändisarna vill vi alla gärna läsa om, härligt! Önskar er en riktigt fin vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man inte precis gillar kaffe så passar denna säkert ändå, bara att dra ner på tiden som smeten ska stå och dra, en halvtimme är säkert funkar med all säkerhet.
      Kändiseskapaderna kommer, var så säker:)

      Vi hoppas du får detsamma,
      kramar


      Radera
  5. Gissa om jag blev sugen på dessert nu??? Den söta och lite knapriga utan som blir av sockret är ju bara för gott:)

    Det är friskt med de här kalla och soliga dagarna. Bäst att lapa i sig den sol man kan få så här års!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så gott med det där knapriga som det blir av sockret, ju knaprigare desto bättre:)
      Så skönt har det varit idag, sol lapades som bara den, batteriladdning på hög nivå!

      Radera
  6. Hmmm, är mätt men hade helt klart kunnat göra plats för en brulee som denna. Ser divine ut!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det finns plats för efterrätt, lite i alla fall:) Tackar.

      Kramar

      Radera
  7. HErregud så gott! Creme brulee är en favorit hos mig och att tillsätta kaffe låter ju genialiskt :) kram på er!

    SvaraRadera
  8. Jag ääälskar creme brulee, men har inte gjort det på länge. Vi är ju ingen dessertfamilj, så det blir oftast en bit choklad efter maten. Nu ska det bli ändring på det. Er brulee ser vanvettigt god ut!

    Jag frestade dock familjen med min cappuccinofudge i helgen. Kaffesmak där också. Svårt att inte proppa i sig av denna! Det får bli ett bjudfat på jobbet imorgon! Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste absolut bli ändring på det, fast en chokladbit på maten låter inte heller fel alls...

      Lyckos jobbkompisarna, vi hade inte tackat nej till det fatet!

      Kramar till dej.

      Radera
  9. efterrätten ser gudomlig ut ni är ju proffs! kram Sofia

    SvaraRadera
  10. Låter som en härlig smaksättning av en god dessert!

    SvaraRadera
  11. Aha! Vart det det skulle bli. Kan tänka mig att det var riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen, det var det det skulle bli:) Så attans gott.

      Radera
  12. Hösten visade sig verkligen från sin allra bästa sida även om temperaturen inte var så hög. Så underbart friskt och soligt även hos oss!

    Brûléen låter jättegod med kaffe! Det skulle Mannen gilla att göra. Speciellt att få använda brännaren :-) Jag tror jag tipsar honom inför en viss middag i helgen för att en viss person fyller år och kombinerar vi det med inflyttningsfest!

    Hoppas ni får en fin vecka även om jag gissar att vädret inte är lika trevligt idag?

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det låter som ett riktigt bra tips, så blir ni ju nöjda båda två:)

      Kramar

      Radera
  13. Vilken god kombination! :)

    Hur var Mat- och vinmässan? Ni var väl där eller?

    SvaraRadera
  14. Creme brule är så gott och kaffe är gott, så denna kombo vill jag gärna smaka!!

    SvaraRadera
  15. Oj, detta låter ju galet gott. Det får bli till att prova. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!