onsdag 17 oktober 2012

Vegetarisk råbiff, går det?

I går gick det vilt till i köket, som några av er kanske såg här... Det kan göra det ibland, speciellt när man får sådana där genialiska idéer som man bara måste prova om de verkligen fungerar lika bra i praktiken, som de gör i teorin. Det var nämligen så att när vi åt råbiff sist började vi fundera på att göra en vegetarisk variant av alla goda tillbehör som man äter till köttvarianten. Det självklara valet var ju att göra en rödbetsbiff och sedan servera den som en klassisk råbiff, men nej då, inte för frun i detta köket inte.

Rödbetsbiff blev det, men istället för att servera den med senap, kapris och lök vid sidan så fick alla tillbehören åka direkt ner i smeten istället. Om nu någon skulle råkat passera utanför vår ytterdörr så hade detta varit vad de hört: " Vilken bra idé, helt genialiskt! - Gud vad smart jag är!" För när ingen annan är hemma och kan säga det, så får man helt enkelt säga det själv och klappa sej lite på axeln...:)

Det naturliga tillbehöret till biffarna kändes som att det skulle vara chevreost och visst är det gott. Men något som faktiskt passade ännu bättre än osten var de marinerade apelsinklyftorna ni ser i skålen sidan om! Även detta är en av fruns geniala idéer, en idé som ni helt klart får använda er av:

Basilikan är faktiskt inte bara för syns skull, det passade riktigt bra till, både apelsiner och biffar.  

Rödbetsbiff       ca 8 stycken biffar
600 g rödbetor, kokta
2 normalstora potatisar, kokta
1 gul lök, hackad
2 msk dijonsenap
4-4 msk hackad kapris (beroende på hur mycket sälta du vill ha)
2 ägg
2-4 msk potatismjöl (mängden beror lite på hur mycket betorna vätskar sig)
salt och vitpeppar
Riv potatisen och rödbetorna grovt.
Blanda samman alla ingredienser i en stor skål och låt smeten stå ca 15 minuter.
Bryn smör i en stekpanna och klicka i smet, forma till biffar och låt dom steka ca 5 minuter på varje sida.
Servera gärna med chevreost och marinerade apelsinklyftor.

Marinerade apelsinklyftor
2 apelsiner
1 bit färsk ingefära
Skala och filéa apelsinen så du får klyftor utan hinnor på.
Lägg klyftorna på ett lite djupare fat och riv över rejält med ingefära.
Pressa gärna över saften från de du skurit bort på apelsinen.
Låt klyftorna stå en stund så de drar till sej smaken ordentligt.

Biffarna tänkte vi skulle passa riktigt bra in som bidrag till Gröna skafferiets utmaning "Säsongens bästa
som denna gången är just rödbeta. 

Annars då? Jo tack, Håkan har haft ledig dag idag och låter meddela att ögonen slogs upp runt 9-tiden. Därefter tvätt och städ, ja ni hör ju - det är som vanligt, ingen rast och ingen vila - bara gno och ila:)
Ikväll suktar vi efter efterrätt, det står ju faktiskt en burk oöppnad dulche i kylen och glass finns det kvar i frysen... hmmm... Sitter säkert hur fint som helst i tv-soffan, eller vad tror ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

39 kommentarer:

  1. Det här är mer min melodi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Då väntar frun sej sådana i din nästa madalåda då! :)

      Radera
  2. Nja, det vet jag inte precis...

    SvaraRadera
  3. Now were talking! När jag såg bilden igår på Facebook så tänkte jag att o-oh, nu är det kött i görningen igen... så himla glad jag blir att ni kockar vegetariskt! Och på detta viset, spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, då blev du glatt överraskad då, härligt! Vi blir också glada för vegetariskt är ju hur gott som helst, och spännande.

      Radera
  4. Dulche! Mmmmm! Den får inte stå och bli dålig, haha! Rödbetsbiff kan vara nog så blodigt som vanlig biff. Jag älskar rödbetor men får inte riktigt med mannen på det tåget. Han äter dem gärna om jag liksom smyuger in dem på olika sätt, t.ex. rostade bland andra rotfrukter eller i risotto med fetaost. Men nja, rödbetsbiffar... Kanske att jag skulle gör ane kupp. Vanlig råbiff äter han då rakt inte. Men han är himla bra ändå! : )

    Tack för er snälla kommentar hos mig! Så roligt att ni tycker om det jag skriver!!! Riff glömde jag förresten och så glömde jag den godaste av alla: lakritspipa! Vi får ses nån gång och ha lakritsfrossa tror jag bestämt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan vi verkligen inte riskera, det vore ju så synd om den blir dålig:)
      Kanske du får hota med att det blir råbiff om han inte väljer rödbetsbiff istället...

      Varsågod, vi menar verkligen det! Lakritspipan ja, den får vi inte glömma. Tänk så mycket gott det finns, får nog bli en påse saltisar till helgen. Lakritsfrossa, ja tack!

      Kramar

      Radera
  5. Rödbetsbiffar är gott, men jag har nog inte ätit det på många år. Det är tur att man påminns och inspireras av andra!

    Jag gissar att glassen smakade mumma! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det tur att man blir påmind ibland bland allt som kan kockas till, inte lätt att minnas allt.

      Helt rätt gissat!

      Radera
  6. Röbetor och chevre är ju en klassisk kombo men de där apelsinklyftorna lät ju väldigt spännande. De sparar jag i huvudet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är ju det och det är ju verkligen hur gott som helst, men de där apelsinklyftorna... de var inte illa de heller:)
      Spar på du.

      Radera
  7. Herregud vad gott : )) kram Sofia

    SvaraRadera
  8. åh de här var något nytt.vi brukar bara koka rödbetor och äta dem så.
    häftigt att man kan göra biffar,ser så höstiga ut med sin härliga färg.mumma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kokta rödbetor blir det gärna här också, men även ugnsrostade som är så gott.

      Radera
  9. Men hallå! Vad har frun i huset käkat för inspirations- och hitte-på-piller?! Klart det går att göra råbiff av grönsaker, bara det är rått - eller är det bara jag :-) (Ulf Brunnberg i Partaj).

    Färgerna är ju bara gårdjös och jag ska erkänna att alla smaker låter lite knäppt att kombinera men om ni har gjort det och säger att det är gott så köper jag det!

    Låter jättejobbigt att vakna klockan nio, förresten..

    Kram + kram och god natt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad sjutton hände där liksom? Kan också vara anledningen till att hon inte gjorde så mycket mer den kvällen:) Hahaha:)

      Knäppt... hur menar du då? Du vet, man ska ju prova att vistas lite utanför låddan:) Tycker absolut att du ska köpa!

      Men eller hur?

      Kramar och god kväll!

      Radera
  10. Nä det där tror jag nog inte jag har testat! men tror helt klart att det skulle gå hem här....kanske hos jag o hälften iaf!! =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du ta och testa kanske och se om det funkar:)

      Radera
  11. Vilka goda biffar ni lagat och de är vackra att se på också!

    SvaraRadera
  12. Vilken härlig färg! Och vilka smakkombinationer. Det där hade jag aldrig kommit på. Jag är nog en sån som kör på safe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev verkligen uppiggande i höstmörkret. Ibland får man sina konstiga idéer och ibland blir det faktiskt bra på nåt vis:)

      Radera
  13. Sådan biff skulle jag också vilja äta! :) Godare för min smak än med kött... :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att hugga in och riva lite betor då:)

      Detsamma hoppas vi du hade.

      Radera
  14. Rödbetsbiff har jag gjort många gånger, men inte råbiffsvarianten. Håller med om att idén var genialisk! Låter hur gott som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan verkligen rekommendera ett test, hur gott som helst:)

      Radera
  15. Vilken rolig idé! Ser väldigt gott ut med apelsin och chevre till! Inte illa må jag säga :)

    SvaraRadera
  16. Mycket hellre äter vi denna råbiff än den vanliga på kött. Rått kött känns lite läskigt att förtära... Vi hjälper till att klappa Anki lite på axeln ;)

    SvaraRadera
  17. Coolt! Apelsinklyftorna låter galet spännande! Bokmärker direkt, såklart.

    Har glömt att tacka Håkan för mailet! Halleda, det är ingen ordning på oss i den här familjen just nu. Skyller på jobbjobbjobb. Hur som - TACK för mailet! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märk på du bara, hoppas det faller i smaken.
      Ingen fara, inte så mycket ordning här heller, kanske nåt som går:)

      Vassego!

      Radera
  18. Riktigt spännande recept. Nästan rawfood är inne som attan desdutom. Det som är lite kul med rotfrukters smak är att den blir aningen sötare när de tillagas, men att de är mer friska i smaken desto råare de är tycker jag. Vad som passar bra till påverkas en hel del av hur mycket sötma som kommit fram. "Råbiff" på röbeta låter för kul för att inte testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite tankar fanns på att köra helt rått, men när idén utvecklades som den gjorde så gick det inte att hindra utvecklingen:)
      Testa på du bara, hoppas du gillar.

      Radera
  19. Vilket härligt recept detta ska jag spara, älskar rödbeta:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, spar på du - hoppas det faller på läppen!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!