onsdag 14 november 2012

Andra kinder!

De som brukar hänga i vårt kök minns kanske att vi för ett tag sedan bjöd på ett inlägg och recept med lite annorlunda styckningsdetaljer som vi provat. Inte långt därefter var det åter dags för fler märkligheter att dyka upp som en liten aptitretare i köket på facebook, denna gången rörde det sej om griskinder som tillagades i vår lergryta. Det var riktigt roligt att jämföra de båda köttbitarna och se hur olika de faktiskt var, både i smak och i konsistens (kan man säga så om kött?).

Oxkinderna var vi ju väldigt nöjda med, otroligt mört kött och maträtten blev smarrig så det skulle verkligen till något extra för att toppa dom. Men vi måste faktiskt säga att fläskköttet verkligen lyckades med den bravaden och gjorde så med bravur! Vi trodde inte att köttet kunde bli så mycket mörare än oxvarianten, men precis så blev det. Smaken var också strået vassare, men det kan ju faktiskt också ha en del att göra med smaksättningen på grytan.


Griskinder i lergryta
1 kg griskinder
salt, socker, svartpeppar
smör att bryna köttet i
3 vitlöksklyftor
5 schalottenlökar, skalade
1 morot, skivad
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 lagerblad
några kvistar salvia, oregano och basilika
grönsaksfond, efter eget tycke och smak
kinesisk soja, efter eget tycke och smak
1½ dl grädde
Blötlägg lergrytan minst 15 min innan den ska användas.
Om inte köttet är putsat så behöver du göra det först. Bäst är att fråga snällt om de kan göra det i affären.
Hetta upp smör i en stekpanna, salta, sockra och peppra kinderna innan du bryner dom runt om.
När köttet har fått fin färg så lägger du över det i lergrytan och häller över gojan från stekjärnet.
Lägg schalottenlöken och morotsskivorna i lergrytan.
Skala vitlöksklyftorna, krossa med handflatan och skiva ner dom i grytan
Tillsätt vin, vatten, örter och lagerblad och dra några drag med salt- och pepparkvarn.
Ställ in grytan på lägsta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 100 och starta ugnen.
När 4 timmar har gått så ta ut grytan och häll sila ner spadet i en gryta.
Låt skyn koka samman ca 10 minuter och smaksätt sedan med grönsaksfond, basilika och soja.
Slå till sist i grädde och låt såsen småputtra en stund. Red av med maizena om du tycker det behövs.
Servera gärna med mos gjort av kokta potäter och jordärtskockor.

Onsdag idag vilket betyder ledigt i Håkans schema, som vanligt har det fejats och donats här hemma, sen
kommer Anki hem och bara ställer upp och rör till det igen... suck! Men någon ska ju se till att det finns något att göra även nästa veckas lediga dag:)
En bit vildsvinsstek har späckats och ligger just nu och bubblar i vätska, blir det gott så kan ni vänta er ett recept på även dagens middag. Men nu, åter till grytorna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Håller nog med er där; att griskinder är snäppet godare än oxditon. Och tack för ännu ett bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det väl så:) Vassego, väl bekomme!

      Radera
  2. När jag var i Hongkong (198?) fick jag lära mig att inte fråga vad det är på tallriken utan smakar det bra, så ät. Ungefär så känner jag nu. Ser gott ut, men köpa det...

    Och för mig som bor i Tyskland blev det direkt en "krock" med namnet, för "Andra kinder", (egentligen Andere Kinder) betyder "andra barn" och det lät väldigt konstig som jag läste det först. Så kan det blir med läsare i utlandet ;-)

    Trösta er med att, om jag är rätt informerad, så har t.ex. alla biltillverkare folk som kollar att namnet på den nya modellen inte betyder något fult eller snuskigt på ett annat språk ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det med barn och kinder tänkte vi inte på, som det kan bli:) Men vi förtydligar verkligen, det är inga barn inblandade i tillagning eller i serveringen:)

      Radera
  3. Inga kinder här förutom pusskinder ;)
    Att den där Anki ska stöka så, attans :)

    Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pusskinder, det låter inte så dumt det heller!

      Kramar

      Radera
  4. Griskind har jag aldrig hört talas om att man kan köpa, men glad blir jag! För jag gillar när man tar tillvara på så mycket som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara lite svårt, men hör man med sin handlare så kan de säkert ordna det.

      Radera
  5. Just ja, det är ju griskinder jag har provat - coolt att ni lagat hemma. Det är värsta trendmaten på finkrogar ju. Minns att det smakade saftigt och hade mycket smak. Kan tänka mig att fläsk vinner över nöt här...

    Mos är dags att göra på potatis och någon annan rotfrukt som i roten till det goda. Jag är så rädd bara för att min älskade potatissmak ska förstöras av jordärtskocka eller rotselleri. Men det är väl bara att inte ha i för mycket av konkurrenten, och mer se den som en stöttande kompis :-)

    Såsen ser jättegod ut också!

    Godnattkramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, vi har sett det på flera menyer på nätet och tänkte att nu så ska det bli i vårt kök också. Fläsket vann solklart!

      Precis så får man göra, bara stötta upp lite grann i sidan så där, inte låta det ena ta överhanden.

      Kramar

      Radera
  6. Spännande kinder. Har faktiskt aldrig lagat varken ox eller griskinder men det kanske man skulle ändra på. Har däremot en lever i kylen till kvällens middag. Delade meningar om man kan äta det eller ej så det ligger en falukorv bredvid ;). och stackars Håkan som har en så slarvig fru, hur mycket tror vi på det...??? kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart värt att ändra på, griskinder rekommenderar vi mest om du ska prova. Lever kockar vi inte i vårt kök, Håkan stenvägrar, men frun hans äter det gärna.

      Kramar

      Radera
  7. Jag gillar ju detta att man äter hela djuret, inte bara fläskfilén på grisen som en del tycks vilja, men kinderna har jag aldrig tänkt tanken att äta. Ni tycks ju gilla det så jag kanske ska be om älgkinderna nästa gång maken skjuter en älg.
    /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älgkinder, det låter något det, vi ser fram mot en rapport hos er om det går att fixa!

      Radera
  8. Ho ho, där fick någon vända andra kinden till ;)
    Jag har bara testat oxkind, och gillat! Blir väldigt nyfiken på att testa grisens kind också. Undrar vart man kan hitta detta i stada..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, nu var du listigt rolig: )
      Då ska du absolut försöka få tag på och testa griskind, det borde man väl kunna springa fatt i i Göteborg? Kanske i Saluhallen?

      Radera
  9. Ni borde åka till England och testa en massa god mat på udda styckningsdetaljer! Eller varför inte en temamiddag med detta :-) Hm, kanske blir knasigt med udda drycker till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du så rätt i så, det borde vi absolut göra! Hestons restaurang står hört upp på ösnkelistan över ställen att besöka, och sen har vi lagt en hel massa ställen från Hannas tips på listan.
      En temamiddag... ja det låter som en riktigt bra idé...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!