tisdag 20 november 2012

Färsk tonfisk a'la Jamie

Vi firade ju lite här i söndags som ni kanske läst, men som det firarglada paret vi är så kunde vi naturligtvis inte hålla oss från att smygstarta redan på lördagskvällen! Då kockade vi till en trerättersmeny och och skålade med bubblor i glaset, vi tar alla tillfällen i akt:) Förrätt och bubbel får ni vänta lite på, men varmrätten får ni ta del av idag.

Färsk tonfisk tillagades med inspiration från Jamie Oliver, receptet hittade vi i hans kokbok "Jamie's Matrevolution" där man hittar en hel del enkla och snabba vägar till god mat, både till vardags och till fest. Kanske någon av er minns den helt makalösa pastasåsen på en hel camembertost vi gjorde i våras? Eller oxfilén som smaksattes med vitlök under tiden vi stekte den? Denna rätten var inte sämre den, även om vi förändrade receptet lite, klart värd att skicka vidare till er:


Italiensk tonfisk  2 port
1 bit tonfisk/person
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3-4 mogna tomater, gärna lite övermogna, i mindre bitar
½-1 dl svarta oliver med kärnor
1 näve färska basilikablad
1 tsk oregano
½ citron, pressad
4 sardeller
salt och svartpeppar
Kärna ur oliverna (enklast genom att krossa dom med handen först) och dela i mindre bitar.
Bryn vitlök och oliver i olja/smör någon minut, utan att löken får för mycket färg.
Tillsätt sardellerna och mosa sönder dom ordentligt. Ta i tomaterna och citronsaft och låt puttra någon minut.
Riv sönder basilikabladen ner i såsen och krydda med oregano och peppar, smaka av.
Håll såsen varm under tiden som du steker tonfisken, max 1½ minut/sida, och servera sedan genast med färska basilikablad till.

Vi har sagt det för, men det tål att upprepas, stek inte färsk tonfisk för länge för då blir den torr som snus. Fisken ska ha en rosa kärna så 1-1½ minuter på varje sida brukar vara lagom, beroende på hur tjock tonfiskfilén är.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Det här är en av dom fiskar jag har lärt mig acceptera;) Och jag lagar nu till den efter er rekommendation! Hastigt fräs i pannan bara... och oj så gott det blir!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Ann-Sofi, redig tös som följer våra instruktioner:)

      Radera
  2. Jamies matrevolution är en så bra kokbok! Färsk tonfisk har jag aldrig testat dock, men sneglat på receptet några gånger. Hur smakar frisk tonfisk - något som burkad eller helt annorlunda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den, vi har provat flera olika recept ur den och gillat alla faktiskt.
      Färsk tonfisk smakar inte som burkad så länge den inte steks för länge, smakar inte "fisk" om du förstår hur vi menar. Den är ganska fast i konsistensen för att vara just fisk, tydligen är det en bra fisk för de som är tokiga i kött...

      Radera
  3. Japp det är det där med tonfisk och tiden. Så gott när den är lättstekt men attans trist om dem får för mycket tid. Jag ska nog ta och plocka fram Jamies bok, har bara testat dumplings men de blev supergoda. Ha en fin onsdag och städa inte ihjäl dig Håkan ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så, bara några sekunder kan ibland vara skillnaden...

      Ingen fara, Gun, jag tar en paus emellanåt och njuter av min ensamtid:)

      Radera
  4. Hej på er finisar! Åhhh så gott med färsk tonfisk : ) tisdagskram från Hjo Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej, du goa Sofia! Stora tisdagskramen till dej också:)

      Radera
  5. Åh färsk tonfisk är nog bland det godaste man kan äta!

    vad firade ni? Jag måste missat helt!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott!
      Vi firade vår 17-årsdag i helgen :http://martenssonskok.blogspot.se/2012/11/i-spridaren-lagger-vi-garna-gladje-och.html#comment-form

      Ingen fara, man kan inte hänga med på allt:)

      Radera
  6. Tonfisk är verkligen en lurig fisk. Den blir helt annorlunda tillagad jämfört med rå. Det är riktigt gott att tillaga den så som ni gjort. Såsen kan jag tänka mig passade perfekt till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är den, smaken är inte alls den samma.
      Helt perfekters.

      Radera
  7. Den där Jamie är verkligen something special! :D
    Lite tisdags-snart-onsdagskramar till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är han, så mycket bra idéer och smaksättningar.

      Kramar till dej också

      Radera
  8. Men hjälp så gott det låter! jag törs knappt erkänna det, men jag har aldrig tillagat tonfisk. Måste definitivt göras något åt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du absolut göra något åt, det är superduper-gott!

      Radera
  9. Vilken fantastisk matbild! Tonfisk gillar jag men har bara lagat det en gång.
    Grattis i efterskott får man väl säga och ha en toppenhelg!
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och tack, och detsamma till dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails