torsdag 1 november 2012

Fredagspasta med vintips

I gårkväll satt vi framför datorskärmen och tittade lite på sommarresor och drömde oss bort lite grann. Tänk så många härliga ställen det finns att upptäcka i världen och så mycket god mat det finns överallt. Inte för att vi har en susning om vart det bär av när det väl är dags semester, men det är alltid lika roligt att kika runt och fantisera, få idéer och resa i tanken.

Nu behöver man ju inte alltid förflytta sej så långt när man är sugen på reseupplevelser, ibland räcker det att man tar sig ut i köket och kockar till lite god mat och tar en liten tur när man äter. Förra fredagen gjorde vi precis så, dels återupplevde vi sommarens semester och dels fick vi känna på Italien när vi käkade pasta. Ostahandlaren såg väldigt förvånad ut när Anki sa att vi skulle ha alla 4 ostarna i en och samma sås och systembolagskillen hade heller aldrig hört talas om rätten.
Flera av er här gissade på flera olika rätter när vi la upp en bild på alla ostar och Kim slog huvudet på spiken när hon chansade på Pasta Quattro Formaggi.
Samtidigt så myntade hon ett nytt ordspråk, "Ju fler ostar desto bättre pasta":


Pasta Quattro Formaggi, pastasås med fyra sorters ostar  2 port
2 port pasta av valfri sort
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 påse mozzarellaost
50 g gorgonzolaost
50 g parmesanost
50 g tallegio
salt och svartpeppar
färsk basilika till serveringen
Skala och krossa vitlöksklyftan lätt. Gnid insidan av grytan som du ska koka såsen i med vitlöken så att det bara blir en svag hint av vitlökssmak på såsen.
Häll grädde och mjölk i grytan och låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra ca 5-10 minuter, glöm inte att röra till botten under tiden så det inte bränns vid.
Tillsätt all ost utom mozzarellan i vätskan och rör under tiden tills osten har lösts upp. Ta till sist i mozzarellan och låt den smälta ner.
Smaka av såsen med salt och peppar och servera till den nykokta pastan.
Strö över basilikabladen och njut!

Till en sås med så många ostar så trodde vi att det skulle vara gott med ett kraftigt vin, men så var det inte alls. Enligt "proffset" på Systemet som Anki frågade så skulle vinet inte vara alltför fylligt för då konkurrerar det med ostarna när det istället ska lyfta fram dom. Han plockade fram ett italienskt vin som han brukade rekommendera som "ostvin". Namnet klingade väldigt bekant och visst har vi druckit det förr, speciellt under andra halvan av 90-talet, så det var lite nostalgi över det hela. Tydligen var detta det första vinet från södra Italien som man plockade in på Systembolaget och det gjorde man 1992.

Copertino Rosso från Apulien Italien, nummer 2077, för den trevliga summan av 69 kronor.
Vi kan inte annat än skicka vidare rekommendationen till er, gillar ni rötjut och vill dricka det till såsen så är detta vinet ni ska leta efter. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                           x

26 kommentarer:

  1. Åh vad kul och vad glad jag blir att ni blev nöjda med vinet. Jag jobbar ju på det där stället fast i en annan stad då förstås och det är knivigt ibland när kunder kommer in och vill ha perfekta kombinationer.
    Ju fler ostar desto bättre pasta ska kommas ihåg.
    Ha nu en jättetrevlig helg!
    Kram på er:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har nog faktiskt bara blivit mindre nöjda en endaste lite gång när vi blivit tipsade på bolaget. Tycker ni känns pålästa och de få gånger personalen inte vet så är de ärliga och säger det.

      Ha en riktigt trevlig helg du också,
      kram

      Radera
  2. Alltså det kan ju aldrig bli för mycket ost, mums!

    SvaraRadera
  3. Vinet skippar jag men pastan och ostsåsen låter fantastiskt gott! En sån där härlig krämig ostsås där man funderar på vilken sorts ost som använts för att man inte tänker på att man kan blanda fyra sorter ;-)

    Skriver ut receptet och funderar på om inte lite strimlad kallrökt lax (som snabbt blir ljummen) skulle passa utmärkt till... även om jag inte bloggar kan jag ju ändra och lägga till och dra ifrån ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan ju nog vara lite trixit att reda ut de fyra...:)
      Klart du ska göra det till ditt recept, sen uppstår nya recept! Lycka till.

      Radera
  4. Åh, Copertino är en gammal klassiker hemma hos oss, har hängt med ända från studietiden i Uppsala (och hur många år sedan det skulle vara vågar jag inte ens räkna på...):-) Bästa pastavinet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har slunkit ner en och annan klunk av detta vinet, men det är faktiskt rätt länge sedan vi köpt det nu. Nej, vi ska absolut inte börja räkna år nu, det gör vi en annan gång...

      Radera
  5. Härligt, nu fick jag Italienvibbar! (Och frågar ni om rese-tips inför sommaren säger jag som alltid till matfrälsta: Italien goddamnit!)
    Tack för vintipset! Kanske tur att jag inte får några nostalgivibbar, då hade ni börjat oroa er för min barndom tror jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi vill ju till Italien, men vi är ju lite låsta till semester i juli pga av fruns jobb... Och då är det så fasikens varmt i där, precis som i en hel drös andra länder... Såvida vi inte blir miljonärer på nåt spel för då slår vi till med en resa dit så fort som möjligt:):)

      Vassego! Och oroliga, japp det hade vi absolut blivit!

      Radera
  6. ser gott ut, vet att jag druckt vinet men kan liksom inte minnas det. Hm får göra ett nytt försök till en pasta kanske. Trevlig helg!

    lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi hade också glömt bort det, men det beror nog på att det finns en sån uppsjö av viner som man vill prova... Tycker absolut att du ska ge det en ny chans, det passade så bra till.

      Radera
  7. Älskar ostsåser och med pasta, halleluja så gott! Ska jag testa, var så säkra! :) Kim e duktig på att gissa.

    Imorgon fredag ska bli skönt att vila upp sig lite... kram på er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde skriva att så härligt att söka resmål, det är halva nöjet att drömma sig bort på det viset :)

      Radera
  8. Vilket bra uttryck ni har myntat nu! I fortsättningen kommer jag alltid tänka på er när det serveras pasta och någon form av ostsås:)) Det låter supergott!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det bra, ,en vi får ära den som äras bör; Kim:)
      Det blir vi gärna förknippade med, så gott som det var:):)

      Radera
  9. Krämig ostsås med pasta, ja tack :) Önskar er en fin fredag!

    SvaraRadera
  10. åh vattnas i munnen på mig,så krämigt och ja vill ha nu
    Trevlig helg
    Simone

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krämigt var det absolut, så gott.

      Detsamma till dej.

      Radera
  11. Tack för tipset! Mannen här i huset är galen i pasta och hävdar med bestämdhet att han varit italienare i ett tidigare liv. Om inte i alla tidigare liv. Utom när han äter indiskt för då har han nog varit indier... För att inte tala om när vi äter mexmat, haha!

    Själv avstår jag gärna ostsåsen av olika skäl, även om det är galet gott. Jag tål det inte så bra tyvärr. Men vinet slinker ner lätt och geschwint av någon anledning. Jag önskar er en finfin helg! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, Erika. Så härligt, mannen din verkar ha levt riktigt goda tidigare liv:) Men visst är det svårt att välja vilken mat som är godast, det hänger helt klart på humöret...

      Då blir det vin till dej, och ost till de andra.

      Detsamma till dej, vännen,
      Kramar från oss.

      Radera
  12. Med det receptet får man inte vara rädd för de där små filurerna som heter kalorier. Ni vet de som bor i garderober och förminskar kläder, de små rackarna. Men gott ser det ut, megasuperdupergott!

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det får man inte vara, men så länge det är långt till badsäsongen så offrar vi oss gärna:)
      Så gott, så det nästan inte finns...

      Kram till dej, Malin

      Radera
  13. Den här rätten äter vi nästan alltid när vi är i Italien men jag aldrig ens kommit på tanken att laga den hemma, märkligt! Måste testas! kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men se där, någon annan än vi som ätit det - hurra! Visst är det så in i bänken gott, och det var så enkelt att laga till. Klart du ska göra det i ditt kök.

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!