söndag 11 november 2012

Kotlett med lite hetta.

Farsdag i dag, grattis säger vi till våra - Hasse och Kjell! Firar ni på något speciellt sätt, eller tillhör ni de som hoppar på hela jippot? Vi håller oss lite mitt i och tar en fika hemma hos Ankis far i eftermiddag och om ryktet stämmer så vankas det tårta till kaffet, dagen till ära. 

Vill man inte fika med far så kan man ju bjuda på en smarrig middag, något man ju faktiskt kan göra vilken söndag som helst, det behöver ju inte tvunget vara farsdag. En lättlagad fläskkotlett med lite hetta från toppingen och en sås med lite friskare smak tycker vi kan passa bra som söndagsmiddag. Inte så avancerat, inga mängder av ingredienser och tillbehör efter eget tycke och smak. Kotletten kan också bytas ut, kyckling passar säkert hur bra som helst om man hellre äter det.

När vi kockade efter receptet (som vi förövrigt fiskat upp ur vår gröna låda) så insåg vi snabbt att det var lite julkänslor på maten så Håkan fixade snabbt fram ett rött underlägg för att komplettera stämningen: 


Kotlett med chili och ingefära      2 port
1 fläskkotlett/person
en nypa kanel
1 msk fint strimlad färsk ingefära
1 fint strimlad chili, med eller utan kärnor beror på vilken hetta du tål.
1 msk flytande honung
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 dl koncentrerad apelsinjuice
salt och peppar
Krydda kotletterna med kanel, salt och peppar och låt dom ligga en stund.
Fräs ingefära och chili i smör, häll i honung, rör om och låt det fräsa en kort stund så det blir karamelliserat.
Ta upp chilin och ingefäran innan du steker på kotletterna i samma stekpanna, ca 3-4 minuter på varje sida tills de får en fin färg.
Ta upp kotletterna och häll vatten, fond, grädde och juice i stekpannan, rör samman och låt det koka ner tills det tjocknat lite. Smaka av.
Lägg chilin och ingefäran på kotletterna och servera med såsen till valfritt tillbehör.

Vi har möblerat om lite i vårt kök och försökt ge oss på lite förändringar, men det var lite mer avancerat än vad vi trodde så storleken förblir oförändrad, det gick inte att förstora det vi ville...
Och vi pratar så klart om vårt virtuella kök, inte vårt hemmakök, men det förstod ni säkert eller hur:) Vad vi trodde vi skulle kunna få till var lite större bokstäver på texten i högerkanten på receptetiketterna, men där gick vi bet.
Dessutom har det också blivit lite cykelservice av våra stålhästar, inte en dag för tidigt... Håkan har fejat, oljat och tvättat så nu glänser kromen grannt i solskenet!

Ha nu en riktigt bra söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Jag ringde till pappa och sa grattis. Det är ungefär så mycket vi firar här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter väl ungefär som vi med Håkans pappa då:)

      Radera
  2. Gott! Länge sen vi åt flärrekorrar nu men har funderat på det i bakhuvudet. Tack för påminnelsen!

    Vi har varit förbi och fikat med pappa, tog med kaffebröd och så fick han en fin pappa-tavla som jag beställde med unika ord för just min pappa. Det brukar bli någon liten present som muntrar upp honom för det behöver han. Att gnugga hans ego lite grand och få honom att känna sig som en bra pappa, vilket han är, unnar jag honom gärna. Fast inte bara på Fars dag förstås.

    Tror dessvärre inte att ni kan ändra storleken på etiketterna om ni inte hackar i koden. I gadget för t.ex. recent posts kan man ändra lite allt möjligt men vad jag kan se går det inte för etikettlistan, om man inte vet var i koden man ska ändra alltså...

    God fikastund!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, Lotta, det bjuder vi gärna på.

      Då låter det som vi med Ankis far då, fast någon tavla fick han inte-det bidde lotter som dessutom bjöd på vinst. Inte illa:)

      Hacka koden vågar vi oss absolut inte på, det låter ju livsfarligt. Vi låter det vara som det är och uppmuntrar till förstoringsglas istället.

      Tack, detsamma.
      Kramar

      Radera
  3. Härliga kryddsättare med ingefära chili...piffar upp vilken rätt som helst!

    Vi firar inte så mycket men barnen och jag skämmer bort maken lite lite extra... det är han värd! :)

    Söndagskramar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör de. Klart maken ska skämmas bort lite mer än vanligt:)

      Kramar

      Radera
  4. Fläskkotletter är jag lite periodare på, är det fint kött är det supergott men inte sällan får man ganska trista historier!
    Men jag gissar att era var av god kvalité och smakade mumma!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kotlett kan kanske vara lite trixit, det blir ju lätt torrt också. Men får man tag på fina bitar kan man steka dom bra, annars låter vi gärna dom puttra med i god vätska.

      Radera
  5. Jag har en länk till er i ett aktuellt inlägg hos mig!

    http://lottakruse.blogspot.se/2012/11/man-blir-val-aldrig-for-gammal-for.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, då ska vi ta och kika in till dina kök då.

      Radera
  6. Lite chili i maten höjer det mesta. Fläskkotletter gör vi så sällan vilket är dumt för det är ju nedrans gott:)Såsen ser supergod ut! Kom gärna hem till mig och gör såser för själv är jag värdelös på sånt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst sätter det fart på det mesta, inom rimliga gränser:) Okej då, bara hojta så kommer vi på såsigt besök!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!