måndag 5 november 2012

Pumpasoppa

Ojojoj, här i köket har vi lite I-lands problem kan ni tro! Vårt minneskort har fastnat i vår kamera och nu vägrar kameran släppa taget, det sitter helt enkelt som berget! Någon som haft samma problem och som sitter på en bra lösning kanske? Vi har provat det mesta men på samma gång vågar vi inte heller bruka alldeles för mycket våld eller ge oss på att skruva isär hela tjottabaletten... Vi tänkte i alla fall till och la över alla bilderna till datorn via sladd, så om olyckan är framme och kortet havererar så finns bilderna kvar.
Ack och ve!

På en av de räddade bilderna så finns det lite soppa från vår premiärtillagning av en vacker orange pumpa. Vi har faktiskt aldrig (hör och häpna!) tidigare använt oss av pumpa i matlagning på detta viset men denna hösten var det dags att prova. Vi valde att börja vårt pumpaäventyr med en Butternut squash, eller Butternut pumpa och det kändes tryggt och bra med en soppa som första rätt. Ett recept från ICA fick bli vår inspirationskälla och så här gjorde vi:

Pumporna på bilden har ingenting med händelsen att göra. 

Pumpasoppa, många portioner  
1½ kg butternutsquash
2 äpplen, gärna lite syrligare
2 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, efter eget tycke och smak
2 liter vatten
ca 3 msk grönsaksfond, smaka av
sambal oelek, eller färsk chili efter eget tycke och smak
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Skala och dela pumpan och äpplena i bitar, storlek som grytbitar. Det lättaste sättet att skala en pumpa (enligt Anki) var att först dela den i skivor och därefter skala dom.
Hacka lökarna och ingefäran lite grovt och fräs sedan alltsamman i olja och smör i en gryta, stor nog att rymma alla ingredienser, ca 10 minuter. Rör om då och då under tiden.
Häll i vatten, fond, sambal och vin, rör runt och låt sedan soppa puttra under lock tills pumpan har mjuknat.
Tillsätt grädde och crème fraiche och mixa soppan så den får en slät konsistens.
Smaka av med salt och peppar och ev. övriga ingredienser. Ge soppan ett uppkok och servera.

Okej, då får vi se om vi kan locka ut kortet på något sätt, eller om vi måste ta till professionell hjälp.
Wish us luck och kom väldigt gärna med tips om ni har sådana!

UPPDATERING: YES!!! Kortet är ute! Med "lite" hjälp av en tång så lossnade det men en minipyttebit hade brutits av och lossnade från kortet. Som tur är så har vi ett kort till och det funkar alldeles utmärkt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. Ajajaj.... hade motsatt problem att minneskortet inte ville fastna i datorn utan man var tvungen att hålla i det. Gick över av sig själv.
    När man stått i lekparken nån timme skulle man behöva lite värmande soppa. Herregud, vilken kall aktivitet!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen detta också går över av sej själv...

      Ja, inte är det någon värmande aktivitet, man blir verkligen geonkall ända in i benmärgen!

      Radera
  2. Men huh, vilket jobbigt problem, Iland eller inte... Ni kan inte gå till någon butik och få hjälp? Eller kan ni locka kortet med lite soppa? Jag hade krupit ur vilken gömma som helst för en varm pumpasoppa just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, får vi inte loss det så får vi väl ta en tur till Elos-Gigantos som numera är den enda affären i stan som har sådana här varor...
      Fast vi ska kanske prova med lite soppa först:)

      Radera
  3. Jag kan tyvärr inte hjälpa er med kamera-problemet. Däremot lät soppan spännande. Jag är också ny på pumpafronten och har helt enkelt varit för feg för att testa att ha dem i matlagningen. Jag får ge mig själv en spark i rumpan och testa butternutpumpa. Den ska vara jättegod att ugnsrosta har jag hört!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska ge dig på att kocka med pumpa, det blev så gott med soppan och nästa gång testar vi ugnen.

      Radera
  4. Attsingen! Jäkla batteri. Kan ni kanske böna och be snällt att han/hon/hen ska krypa ut ur magasinet? Våld ska man ju inte bruka tyvärr:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Attsingen kan man visst säga, fast batteriet har vi inga problem med - däremot kortet:):)
      Vi får väl se om våra böner blir hörda då...

      Radera
  5. Låter som ett mekaniskt fel, att klick-automatiken har hakat upp sig. Då är det nog inte mycket att göra åt förutom att lämna in den. Som ni säger, man vill inte bruka för mycket våld på en sån grej.

    Då är er pumpa-oskuld spräckt alltså... Jag har min kvar. Så bombarderad man har blivit med recept på pumpa så börjar jag vika mig också. Måste ju bara testas. Bara att vika (ut) sig då ;-)

    Lycka till med kameran nu och smart gjort att i alla fall ladda över allt till datorn innan det händer något mer knas.

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad det var som hände vet vi inte men nu är det löst och vi hoppas det inte händer igen.

      Japp, den är spräckt och vi tycker absolut att du också måste se till att få din spräckt:) Vik på.

      Kramar till daj!

      Radera
  6. Men varför håller kameran på på detta viset? Dumt! Har tyvärr ingen hjälp att ge men jag stöttar er rent mentalt :)

    Äntligen, visst är det gott med butternut? Härlig rund och nötaktig smak... jag fullkomligt älskar den! Låter gott med ingefära och äpplen i också.

    Måndagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man verkligen undra, om den behövde ledigt kunde den ju bara säga ifrån:) Vi och kameran tackar för stödet!

      Vi var väldigt nöjda med pumpan och dess smak, nu måste vi testa ugnsrostad också.

      Kram på dej

      Radera
  7. Har inte rkat ut för det men jag använder allti sladd när jag lägger över mina kort till datorn. Hoppas det löser sig. Men vad tyckte ni om soppan? var den god? har inte heller testat pumpasoppa. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi brukar ta ur korten när vi ska ladda upp bilderna men vi får väl återgå till sladd istället, känns lite säkrare.

      Ja, men det glömde vi bort i all villervalla med kortklöddet:) Vi tyckte det var en höjdarsoppa, det blir väldans krämigt med pumpa. Klart rekommenderbart.

      Radera
  8. Så trist med kamerastrul! Tyvärr är jag totalt tekniskt inkompetent. Hihi vad roligt att de inte har nåt med händelsen att göra ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var några nervösa timmar, hoppas verkligen det inte händer igen!
      Men visst:)

      Radera
  9. Denna teknik.... så bra när den fungerar och så frustrerande annars!! Hoppas det löser sig. Kul att ni blivit av med pumpaoskulden ;) och visst är det jättegott och värmande en ruggig höstdag som det varit idag. Ha en fin vecka!kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det, jösses vad man kan bli tossig! Löste sej gjorde det till slut, tack och lov, fast kortet vågar vi inte sätta i kameran igen.

      Hur värmande och smarrigt som helst.
      Kramar

      Radera
  10. Vilken tur att ni fick ut kortet! Roligt att ni har testat pumpa i matlagning, jag tycket det blir väldigt gott med pumpa både i maträtter och bakverk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så, det var lite panik här ett tag...
      Får se om vi kanske också vågar ge oss på bakningen, blir säkert hur gott som helst.

      Radera
  11. Jag råkade av misstag slita ut minneskortet ur datorn innan det hade laddat över bilderna klart och då gick det sönder, vilket innebar att de bilder som inte laddats över inte gick att rädda. Senaste veckorna har det hänt vid två tillfällen att vår externa hårddisk säger att alla mappar med bilder är tomma. Jag måste göra lite back-up-kopior.
    Pumpa är gott att ha i mat och bakning. jag gillar däremot inte ugnsrostad pumpa som många andra gör. Pumpasoppa med asiatiska smaker är en favorit hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amen nej! Fy för vilken otur, så tråkigt att det inte gick att rädda bilderna! Låter verkligen som att backup kan vara på sin plats, vi är superdåliga på det, måste verkligen bättra oss.

      Radera
  12. Mmm, pumpasoppa är mums! Jag gjorde morotssoppa härom dagen, också riktigt gott :) Hmmm..ingen lösning på kameraproblemet, låter slitsamt :S :( Hoppas det fixar sig snart, det är ju en mardröm att minneskortet skulle fastna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, morotssoppa är en annan höjdare som också kan varieras på många sätt. Vi försöker få till en soppdag i veckan nu när det är lite kyligare ute, annars är det en maträtt man oftast glömmer bort.

      Jodå, det fixade till sej, men kortet gick inte att rädda. Tur Anki varit på hugget och sparat ner bilderna innan.

      Radera
  13. En värmande pumpasoppa är alltid populärt under den mörka och kyliga årstiden. Torsdagssoppan denna vecka blev just den här syrliga soppan.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!