torsdag 29 november 2012

Vild tacos med goda tillbehör och en värmande vargtass.

Förra helgen hade vi en idé om att vi skulle ge oss på att försöka försvenska tacosmiddagen som blivit så väldans populär i de svenska hemmen, speciellt på fredagarna. Det är inte första gången som vi tar oss an denna rätten för att sätta vår egen prägel på den, tidigare har vi provat med indisk inspirerad tacomiddag och även utmanat med kotletter.

Denna gången blev det ett försök till tacomiddag med vildsvinskött som Håkan malde till färs och smaksatte med bl.a salvia och gin. Japp, ni läste helt rätt, GIN! Att han hällde i det beror helt och hållet på att han läst i Matmolekyler att "alkohol fungerar som ett lösningsmedel för flera aromatiska ämnen" (Lisa F. Winbladh).
Gin kändes som ett självklart val eftersom det handlade om viltkött och enbär också skulle delta i smakerna.
Nu ska ni inte oroa er för att det är sprit i maten, för när det har stekt klart så är all alkohol borta, kvar är bara en aning av smaken från gin.

Efter lite funderande kom vi fram till fyra olika tillbehör som vi kände kunde funka att äta till, en coleslaw med lingon, äpple- och pepparrotsröra, bearnaisesås smaksatt med lingon och naturligtvis en sås med vår favoritost. Det givna alternativet till tortillabröd kände vi var tunnbröd och därmed var vår svenska variant av tacosmiddagen född:

Ska du mala köttet själv så blanda ner kryddorna innan du maler det, bums har du enbären malda och färsen blandad med smaksättarna direkt.

Tacos på vildsvinsfärs med svenska smaker
600 g malet vildsvinskött
1 tsk salvia
Några drag med saltkvarnen
6 st enbär, krossade
1 tsk libbsticka
1 msk kalvfond
6 cl gin
½ dl vatten
Blanda kryddorna med köttet.
Stek köttet i smör/olja, tillsätt kalvfond och låt steka lite till. Häll i gin efter en stund och fortsätt steka någon minut innan du häller i vattnet.

Goda tillbehör är tunnbröd och dessa röror:

Äpple och pepparrotssås
1st Granny Smith äpple, finhackat
2 dl matyoghurt
några drag med saltkvarnen
1 nypa socker
Färskriven pepparrot efter smak
Blanda samman äpple och yoghurt, smaka av med salt, socker och pepparrot.
Tänk på att pepparrotens smak känns mer ju längre röran får stå.

Lingonbea
Färdig kall bearnaisesås
4 msk lingon
1-2 msk strösocker
Blanda ihop bea och lingon, smaka av med socker, klart!

Västerbottenkräm
1½ dl crème fraiche
2½ dl riven västerbottenost
Blanda samman.

Coleslaw med lingon
300 g tunnskivad vitkål
1 liter kokande vatten
1 dl matyogurt
1 dl majonäs
1 dl lingon
1 tsk timjan
salt
Lägg vitkålsstrimlorna i en sil och häll över det kokande vattnet, låt det rinna av helt.
Blanda ihop alla ingredienser, klart!

Innan middagen så provade vi att värma den gamla klassikern Vargtass och smaksätta den med lite stjärnanis för att sätta lite piff på drinken, hur gott som helst blev det! Absolut ett alternativ när ni tröttnat på glöggen, men vill ni hellre dricka den kall så hittar ni receptet här.


Varm vargtass  
2 cl vodka/kopp
lingondricka, inte för svagt blandad
frusna lingon
ca 1 stjärnanis/kopp
Blanda vodka, lingondricka och stjärnanis i en gryta.
Värm på spisen men ta bort grytan precis innan det börjar koka.
Servera i koppar, garnera med lingon, stjärnanis och en skiva lime.

Så där ja, där har ni väl ett bra förslag på lite variation till en smaskig fredagsmiddag för det är ju faktiskt dags i morgon igen. Helgen bjuder på middagsgäster på lördag så fredagskvällen lär bjuda på förberedelser för vår del, ett kärt nöje.
Har ni själva några grandiosa planer för stundande helg?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

25 kommentarer:

  1. Mycket spännande att ni försökt er på en svensk variant av den kära tacosen :)

    Vargtass var något nytt för mig... den ser ruggigt fin ut... jag som inte är mycket för sprit...

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan behövas med lite förändringar på den kära rätten:)
      Ruggigt fin är väl precis vad den är, smakar inte mycket av spriten inte, så den passar säkert dej också.

      Kram på dej

      Radera
  2. Gillar alternativet till vanlig "köpe-tacos". En vuxen variant har ni fått till. Gärna sprit i mat, gärna frukt i mat!!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes absolut lite vuxnare och faktiskt lite godare också:)

      Radera
  3. Vilket trevligt alternativ:) Vargtass har jag aldrig smakat det kanske är på tiden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevligt, och gott:) Absolut tycker vi det är på tiden, ett trevligt alternativ till glöggen.

      Radera
  4. Coolt! Jäklars vad ni har jobbat! Vilken fantastisk afton ni måste ha haft när ni knåpade ihop allt det här. Jag är verkligen impad... Då skulle det inte duga med en Corona eller Sol att dricka till heller, skulle ju sabba hela det svenska temat. En Ysta till kanske :-)

    Jag kom bara på en sak som saknas, och det är ju den svenska tacosåsen från en av Sveriges skönaste gårdar!

    Kramar till innovativa Mårtenssons!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, inte dricka corona eller sol till detta, så klart det passar bättre med en svensk variant och gärna en Ysta':)

      Ja, det var riktigt kul hela vägen, från planerande till kockandet faktiskt. Tackar för det!

      Ja, men visst saknas den, den hade ju suttit som handsken:)

      Kramar tillbaka (som man känner sej själv känner man ju andra, eller vad säger man...)

      Radera
  5. Galet gott ser det ut - alltihop. Lingonbea måste jag prova nån gång och den heta drinken är självklart något att värma sig med nu i kylan. Här kryper graderna nu ner under nollan, men imorgon åker vi söderut. Helsingborg kanske är lite varmare än Göteborg? Vi får se!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lingonbean var klart godkänd, ett spännande alternativ och variationssätt.

      Radera
  6. Låter supergott! Vildsvin har vi många som bökar omkring här på åkrarna, men jag har faktiskt inte ätit vildsvin på massor, massor med år. Hm, det borde ju åtgärdas, för det är ju gott. Fiffigt tips det där med malningen förresten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ska det åtgärdas, det är verkligen riktigt gott och användbart.

      Radera
  7. Varm vargtass låter supergott såhär i novemberrusket. Det ska jag testa, tack för fint tips!

    SvaraRadera
  8. Spännande! Vi äter viltkött till våra tacos, men med "vanlig" kryddning och det vanliga till. Era tillbehör ser ju supergoda ut!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ju vara perfekt för allt ert älgkött, vi misstänkte väl att ni brukar använda vilt till tacos:)

      Radera
  9. Mycket trevlig mat. Det är roligt att utmana rätter och sätta skandinavisk prägel på dem. Sen tycker jag er lingonbearnaise ser otroligt läcker ut och kommer testa den själv.

    Dock måste jag påpeka en sak, alkoholen kommer ni aldrig koka bort. Tro mig. Om ni vill kan jag hålla en extremt lång utläggning om det så kan jag göra det, men den kommer kräva att ni har lite koll på kemi och fysik. Ni kommer dock få ner den till fjuttmängder i stil med folköl så det är lugnt ändå. Vill man lura ett par absolutister så är det ändå en bra grej ;-)

    Ha en jättetrevlig helg
    /Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror för övrigt att jag måste göra ett skitlångt blogginlägg om just det. Det där går nämligen att beräkna. Känner man alkoholhalten som man utgår ifrån och volymen man slutar i så är det möjligt, om än lite trasslig matte. Frugan fixar det ;-)

      Radera
    2. Ja, det är kul att spinna på när man väl får idéer i hövvet:)

      Nja, det råder väl delade meningar om vi ska tro på vad vi läst, det krävs en fasligt massa tid i alla fall om man ska lyckas få bort det mesta av spriten och det är, precis som du skriver, en invecklad historia att förstå sig på:)

      Radera
    3. Hej

      Ni kanske inte är intresserade men "problemet" är nog faktiskt löst nu. Ni ligger säkert under 0,5% och då klassas det som alkoholfritt. Det är verkligen en komplex beräkning :-). Vill också passa på att påpeka att jag inte kommenterat det här för att vara störig. Jag är bara en sån förbannad keminörd så jag kan itne släppa sånt här ;-)

      Trevlig fortsättning
      Anders, barariktigmat.se

      Radera
    4. Klart vi är intresserade, skönt att det har fått sin lösning:) Keminördar eller inte, men visst är det intressant, klart vi inte tyckte du var störig:) Skönt att den var alkoholfri, då är den ok att servera till barnen på fredagskvällen... för de som har det, vill säga.

      Detsamma till dej.

      Radera
  10. åh, vad finurliga ni är! vilken rolig idé och så himla spännande såser. någon av dem (eller kanske alla) måste absolut testas!

    och jag som trodde det måste vara hembränt för att det ska räknas som en riktig vargtass? ;)

    ha en fin första adventshelg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är vi? Tack!
      Ja, men det behöver vi ju inte skriva om här att vi använt... då kommer väl bylingen på besök:) Hahaha...

      Kramar

      Radera
  11. Vilken spännande taco-måltid! Så läckert och lyxigt! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var härligt med smakerna, inte ofta vi käkar tacos men detta gör vi gärna om snart.

      Kram

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!