fredag 2 november 2012

Vilt, hagel och molekyler

Hagel, hagel och så lite mer hagel, det är vad vi har fått känna på här nere i eftermiddag, inget kul alls faktiskt att ta sin motionspromenad i... Ont gör det och blöt blir man, isch och fi! Men åh andra sidan så finns det knappast något bättre än att komma in i värmen, gona ner sej i soffan med en kopp te i handen efter en promenad i just sånt höstväder. Undrar om Håkan känner lika när han är på väg hem från jobbet... förmodligen blir det något annat som får värma hans frusna kropp och själ, det är ju faktiskt fredag:)

Just nu är det ganska många som letar recept på vilt har vi märkt och därför tänkte vi att ni säkert vill ta del av vår senaste viltmiddag och få lite inspiration från den också. Vi har ju en väldigt trevlig och generös granne i lägenheten under oss som kommer upp med de allra finaste skatter ibland, senast var det ramslök och gången dessförinnan var det bl.a en hjortstek som hon så generöst lämnade av i vårt kök. Hjortsteken gjorde sej fint som söndagsmiddag med en del goda tillbehör, observera bara att det är en gnutta i de rårörda blåbären som ni bör utesluta om det ska serveras till barn. Att skvätta vodka i bären är något Håkan har snappat upp från "Matmolekyler" av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström. Den boken följer honom vart han än går här hemma och är ganska vältummad vid detta laget som ni kanske förstår.



Hjortstek med svampsås och annat gott tillbehör   
500 g hjortstek
½ dl torkad svamp
salt, socker och peppar
Marinad
salt och svartpeppar
1 dl rött vin
½ dl olja, gärna Gunnarshög rapsolja
1 skivad gul lök
Marinera steken i minst 5 timmar, gärna över natten.
Smula svampen och fyll steken med den och löken från marinaden.
Salta, sockra och peppra steken, bind ihop och bryn den runtom i en stekpanna.
sätt en stektermometer i mitten av steken och lägg den i en ugnsfast form och häll över skyn från stekpannan.
Sätt ugnen på 125 grader och ställ in formen mitt i ugnen och låt den stå inne ca 1½ timme. Steken är färdig när termometern står på 71-72 grader, låt steken sedan vila i ca tio minuter.

Under tiden steken står i ugnen så gör vi sås, rårörda blåbär och en sallad som passar ypperligt till vilt.

Sås till vilt
1½ dl torkad svamp
½ dl svartvinbärsgele el. rönnbär
2 msk smör
2,5 dl grädde
2,5 dl kalvfond
1 msk japansk soya
salt o vitpeppar efter eget huvud
Blötlägg svampen i 30 min och sila sedan bort vattnet. Hacka svampen fräs i en het, torr stekpanna.
När all vätska ångat av tillsätter du smör fräs ett tag till. Häll på grädde, buljong och soya, låt sjuda ihop till lagom konsistens.

Rårörda blåbär  (barnförbjudna)
3 dl blåbär
1,25 dl strösocker
1 gnutta vodka
Rör samman i en bunke till sockret smält.

Sallad god till vilt
3 stjälkar fänkål, strimlad
1 morot, hyvlad
1 liten palsternacka, hyvlad
½ hackad gul lök
vitlökspulver
½  pressad citron
Blanda samman grönsakerna i en skål och häll över dressing.
Dressing 
3 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 kryddmått nymald svartpeppar

Nu kära läsare, nu tar vi helg eller hur? En riktigt skön sådan hoppas vi på som börjar med utefrukost med Håkans storebror som är hemma från Norge över helgen.
Vi hoppas ni alla får två härliga dagar, mycket gott i magen och många fina upplevelser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Varför berättar ni alltid i efterskott att ni gjort något så fantastiskt gott? Man har ju inte en chans att bjuda in sig själv ;-)

    I vårt fiskeforum härnere har vi upptäckt att det finns jägare också; en av dem, en tjej! bor inte långt bort och vi hoppas på vilt den närmaste tiden. Annars får jag väl köpa den frysta hjortgulaschen jag såg häromdagen... Det är bara hjortkött skuret i lagom stora bitar, så resten (gulaschen) måste jag fixa själv.

    Ha en bra helg och värm er med det som behövs ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, det tänkte vi inte på:)

      Då får vi hoppas ni får hem lite vilt till frysen då, vi väntar också en liten leverans inom kort.

      Detsamma.

      Radera
  2. Usch då, hagel är inget roligt, det hade vi rejält med här förra veckan! Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är det verkligen inte...

      Detsamma.

      Radera
  3. Marinaden sparas på en gång! Mums, mums, vilken smaskig mat ni har lagat! :)
    Ha en underbar fredagskväll!
    Kram
    //Lana
    P.S.
    Tusen tack för alla tips om Österlen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, hoppas du gillar det!
      Detsamma till dej, och vassego!

      Radera
  4. Hagel är inte det minsta trevligt... gör så ont när man får det på sig fy! Vi har klarat oss från sådant busväder men regn har vi haft gott om.

    Matmolekyler lånade jag från bibblan men hann inte läsa den så mycket, får låna om den!

    Så snälla ni är :) Önskar er en toppenfin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte trevligt alls, vi vill ha sol!

      Ja, den kräver en del tid den där boken, man får ta det lite pö om pö.

      Äsch... Detsamma till dej, kram

      Radera
  5. Låter väldigt gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi tyckte det smakade riktigt bra.

      Radera
  6. Låter gott utom haglet ; ) hoppas ni får en mysig helg och grattis i efterskott till födelsedagsbarnet! kram, Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis rätt:)
      Håkan tackar,
      detsamma till dej kram

      Radera
  7. Gudars så gott! Vi var också nere i skåne i dag, det är väldigt fridfullt i Växjö jämförelsevis...Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka att det är lugna gatan där jämfört med här:)

      Detsamma.

      Radera
  8. Men så gott det ser ut. Får nog bli lite svampsås snart,

    Ha en skön helg fina ni!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Ja, fy så trist väder vi har här nere för tillfället. Höstväder när det är som sämst helt enkelt. Och "Matmolekyler" är ju en alldeles underbar bok som jag ofta bläddrar i när jag söker förklaringar på mina misslyckanden i köket (eller vill ha inspiration så klart). Älskar den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det ofantligt tradigt, men idag ljusnar det - jippi!
      Den är en ovärderlig uppslagsbok när det kommer till matlagning, verkligen.

      Radera
  10. Hua! Hagel! Klarade jag mig i från i skåneland. Men jag hade de flesta väder när jag körde norrut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite årstidsväxlingar längs vägen då? Skönt att du slapp haglen, för den kom i massevis här nere hos oss .

      Radera
  11. Inget hagel här bara regn...
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  12. Ser riktigt bra ut och jag avundas alla som har fin tillgång till viltkött. Det går visserligen att köpa i välsorterade butiker, och jag gör det i lite för hög grad, men det känns nog inte på samma sätt som att få hem en låda finkött.

    Angående sprit i bären så är det något jag också praktiserar, rårörda lingon SKA det vara vodka i. På det hela taget är ju sprit bra för det mesta ;-).

    Hälsningar
    Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en ynnest att kunna få hem sånt fint kött, här ska kockas.

      Je men visst är det så:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails