torsdag 6 december 2012

Enklaste pepparkakskolan

Kom nu inte och säg att vi inte har förvarnat er, vi sa det redan i tisdags, vi har drabbats av någon form av julmat/bak/godis baskelusk i år! Vem som har smittat oss har vi inte den blekaste aning om, men vem du än är så ber vi att få tacka, det är en ytterst trevlig lite baskelusk att drabbas av. Kanske lyckas vi smitta någon av alla er gäster i vårt kök:)

I dag lyder rubriken enklaste pepparkakskolan och det är precis vad det ska bli. Enklare kan det nog inte bli, bara man har is i magen och inte har för brått med att få sätta tänderna i kolan. Eller ska vi kanske säga, sätta kolan i tänderna, för det är ju oftast så det brukar bli!
Fösta gången vi provade receptet så tyckte vi att smeten verkade klar redan efter att två minuter på sista sittningen i mikron hade gått och slog snabbt upp den på papper utan att göra kultestet först. Dumt, mycket dumt för det vi fick då var kolor som inte alls var samarbetsvilliga och vägrade stelna. Så denna gången lät vi dom stå inne 3 minuter och sen gjorde vi ett test för att vara säkra och då gick det kanoners!

Pepparkakskola

Pepparkakskola minst 30 st
1 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 tsk pepparkakskrydda
Blanda samman grädde, sirap, socker och krydda i en stor glasskål.
Sätt skålen i mikron och tillaga på full effekt (700 w) i 5 minuter.
Ta ut skålen och rör om ordentligt.
Fortsätt koka kolan på full effekt i 3 minuter och gör sedan kulprovet om du vill vara på säkra sidan.
Droppa då ner en klick kolasmet i ett glas med kallt vatten och kolla så du lätt kan forma en kula av smeten, då är det färdig.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt det stelna, klipp i lagom stora bitar och paketera dom du inte redan har ätit upp!

Och tänk, den där snön ställer inte bara till med problem, den är faktiskt ganska tjusig som bakgrund när det ska fotograferas julgodis! För i eftermiddags var det verkligen perfekt fotoväder när solen visade sej på den blåa himlen och då gäller det att passa på. Fast man kan ju verkligen undra vad grannarna som bor mitt emot tänker när stativ, kamera och diverse attiraljer åker ut och in från balkongen:)
Visserligen hojtade en av dom till oss tidigt i somras och undrade om vi alltid fotade vår mat innan vi åt den, men det finns ju några till som bor i huset...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

25 kommentarer:

  1. mmm, gott! jag ser så mycket julgotte på alla bloggar nu som jag vill testa, och samtidigt vill jag ju göra alla gamla vanliga godingar också, vet inte hur jag ska få ihop det. vi kanske får fira jul ända in i februari om det ska gå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så känner vi också, men vi kan väl ta den sången, "julen varar fram till påska"? Och sen är det ju bara att fortsätta med samma mat igen:)

      Radera
  2. Det gjorde jag för något år sedan. Såååå gott!! men att göra i mikron hoppar jag. Den litar jag inte på. Kan inte ens smälta choklad i mikron. Vet inte om det är mig eller mikron det är fel på...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt säkert är det mikron det är fel på, något annat låter ofattbart!

      Radera
  3. Jag har nog också drabbats av den där bak-baskelusken. Jag kan helt enkelt inte sluta baka med saffran och pepparkakskryddor! Och snön lyser även upp allt en aning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att fler är drabbade, det verkar som det är en landsomfattande plåga:) Men resultaten är ju så goda!

      Radera
  4. Vad gott kul att test något nytt julgodis:)

    SvaraRadera
  5. Jag har aldrig provat att göra kola i mikron - det är så hemtrevligt när den puttrar på spisen tycker jag. Men kanske att jag måste prova nu. Er mat brukar ju vara ett säkert kort.

    Lördag blir en godislagardag för mig och familjen. Chokladformar med saffranskola utlovas samt lakritskola och fudge. Roligt att fixa tillsammans och att äta allt gott sen. Det får bli nutrilett till lunch den dagen...
    Kramar till er!

    SvaraRadera
  6. Vad gott det låter! Jag har gjort fudge i mikron och det funkar också väldigt bra! Jag gillar att laga julgodis och kommer man väl igång, finns det inget stopp :)

    SvaraRadera
  7. Mycket trevlig baskelusk det där! Mamma brukar koka kola och knäck i micron som blir kanon, men de gånger jag har testat blev det misslyckat. Kan bero på att hon lyckats få tag på en gammal kanna till en kaffebryggare hon använder. Pepparkakskola är annars supergott.
    Attans nu missade jag Histrorieätarna idag, får kika in på svt-play. Tyckte förra programmet var både kul och intressant.

    SvaraRadera
  8. Låter som en betydligt trevligare baskelusk än den jag drabbats av. IGEN!!!! Skyller på det där otäcka ovädret som jag var ute i i förrgår, när det blåste och snöade så man inte kunde se sin egen nästipp och ännu mindre någon annans. Kan ni inte skicka några små trevliga baskelusker på posten eller så, så att jag får lust att sätta igång med godis och bak.

    SvaraRadera
  9. Det är så gott med hemmagjort godis! Vi ska försöka ge oss på egengjord choklad nästa helg! :)
    Ha en toppen fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  10. Mums !! Smidigt att göra det i micron .. gillar inte att koka sådant på spisen. Knäck gör vi alltid i micro.
    Visst är Historieätarna ett trevligt program! Man fick sig en del skratt igår..
    Ha en härlig fredag!
    :)

    SvaraRadera
  11. Tur att ni delar med er av denna "sjukdom" :-) Gott med kola! Och härlig bild där i snön. Tänk att vi fick lite sol på oss idag. Hade glömt att den fanns...

    Trevlig helg till er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  12. Ser riktigt nice ut måste jag säga.

    SvaraRadera
  13. Väldigt fina fick ni till,och är väldigt lätta och göra så sånt gillas starkt.

    SvaraRadera
  14. Det där med att koka kola kan vara lite klurigt minsann!

    Visst är det tjusigt att fota i snön... jag har gjort det också men det dröjer lite innan inläggen kommer upp. Ja, jösses man kan ju undra vad grannarna tror... tur att vi har insynsskydd ;)

    Kramar till er denna soliga snöande lördag!

    SvaraRadera
  15. Vad smidigt med att göra kola i micron!! och pepparkakskola som är så gott!!!

    SvaraRadera
  16. Haha! Jag läste "pepparkak skola":-)) Dax å vila lite innan man fortsätter me kakbaket. Rullrån, kolasnittar, biskvier å saffrans snurror avklarade redan. Har hittat några riktiga godingar här... KANON!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är kanske också ett sätt att läsa det på, känns ju passande med en sådan skola i dessa tider:)
      Låter som en riktig bakardag i hög nivå. Kul att du hittat lite bidrag i vårt kök, hoppas det blir lyckat och faller i smaken.

      Radera
  17. Mums! Den här veckan ska vi minsann ta tag i julgodiskokandet ordentligt och nu blev jag sugen på att prova den här. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  18. Jag är en sån bildnörd - föll för den fina bilden och namnet "pepparkakskola", men såg nu att den var gjord i micron. Jag kanske utvecklar den ytterligare och kokar den på spisen istället - vi får se!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Ingen fara, det var lite därför vi skrev att den var enkel eftersom den är gjord i micron:)
      Tack för komplimangen om bilden, vi blev överaskat nöjda med den, för delen med att fotografera på dagtid...
      Det går säkert jättebra att koka kolan på spisen också, spännande att se hur du får till det om du ger dig på den.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!