onsdag 26 december 2012

Gratinerad hummer, lätt som en plätt!

Halloj, här är vi, livs levande och tillbaka från ett kort juluppehåll! Vi hade tänkt hålla oss från datorerna så mycket som möjligt de senaste dagarna och det gick väl hyfsat bra ända fram tills i går kväll. Då fick vi sätta igång maskineriet för att söka på hur man behandlar en brännskada av typ 12:e graden!!! Ojoj, så kan det gå när man ska njuta av ostbricka med goda tillbehör varav den ena var extremt lättflytande och kokhet! Nu ska här inköpas allehanda medikamenter kan ni tro, så vi har hemma om olyckan skulle vara framme igen.
Precis som det sägs så lär man av sina misstag...

Raskt vidare från brännskador till något mycket, mycket trevligare:) Hummer, gratinerad sådan, som avnjöts här i köket på lillejulafton då vi upptog en gammal tradition att äta djur från havet och låta dom få sällskap av bubbor. Inga nya bubblor denna gången, vi drack faktiskt samma champagne som vi firade Håkans födelsedag med, nämligen denna. Förutom hummern så blev det en del andra godsaker också, men de tänkte vi fylla på med under kommande dagar så ni får några smarriga inlägg att se fram mot.

Ingen vidare bild kanske, men här gäller det att snabbt fotografera för att få njuta hummern varm, så någon tid för plockande av attiraljer för att piffa upp bilden fanns inte...

Gratinerad hummer    2 st
2 färdigkokta hummrar
25-50 g (beroende på hur stora humrarna är) rumsvarmt smör
1 klyfta vitlök, riven
ca 10 blad färsk thaibasilika
salt och peppar
parmesanost
Klyv humrarna längs med kroppen, ta bort den svarta strängen som sitter humerstjärten.
Rör smöret och rör ner hackad basilika och vitlök, smaka av med salt och peppar.
Lägg humrarna i en ugnsfast form, klicka över smöret och riv över en rejäl laddning god parmesanost.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader tills smöret smält och osten har fått en fin färg, det tar ca 10-15 minuter.
Det smör som ev blir över när du klickat det på humrarna är gott att ha och doppa köttet från klorna i.

Kanske kan ett litet förslag på dukning till nyår också vara på sin plats? När vi hade förfirande med Anne och Ingemar och bjöd på nyårsmat som vi provlagade (här och här) så hade vi naturligtvis även nyår på bordet:

Silverstjärnor från TGR strödda på bordet...

Olika ljusstakar och ljuslyktor samsas med vaser i olika storlekar på bordet, lite av "Man tager vad man haver"-stuket. Några få blommor på bordet gör det så mycket enklare att se varandra:)

Och julen då, hur var den? Jodå, den var god, så god, och väldigt lugn och trevlig. Först firade vi hemma hos Carina och Affe med Ankis familj, inte någon större skara är vi - varken där eller hemma hos Håkans familj - men i år utökades skaran av en strandsatt kompis till Freddy, ett mycket trevlig inslag:) Välkommen åter nästa jul, Simon! 
Sillsorterna var i år 8 stycken, alla utom 3 var nya varianter, hur goda som helst. Vildsvinsskinkan som Håkan rimmat och rökt var en smärre succé, nästan så det får bli ett stadigt inslag på julbordet. I klapparna fanns bl.a Kusmite till frun och en viltkokbok till herrn, helt enligt önskelistan minsann! Tack för det tomten. 

Senare på kvällen drog vi ut till Håkans familj i Köpingebro för lite kaffefika med riktigt goda julkakor och julmys. I deras klappar hade vi lagt en oxe och ett får, även om vi egentligen inte byter klappar där så ville vi inte komma tomhänta. 
Väl hemma igen hamnade vi framför Edina och Patsy som fick avsluta årets julaftonsfirande med ett asgarv, summa sumarum en väldigt bra julafton alltså!

Hur har ni själva haft det i jul, hade ni varit snälla under året som gått eller är klapparna bortsorterade? Var julmaten god? Kom ni upp till ottan? DO TELL!

Nu ska Mårtenssons snöra på sej promenaddojsen för en julapromenad, något som med all säkerhelt kan behövas om det ska finnas någon plats för mer mat denna veckan...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Antalet snapsar: 4 stycken och ändå inga stänga ögonlock! Pernilla gissade helt rätt, grattis!  DS.

22 kommentarer:

  1. Men, oj då! Låter inte bra, hoppas brännskadan läker fort. Tack, julmaten var mycket god, synd bara att man blir mätt så fort. Nu har vi ätit julmat i tre dagar och det känns att det räcker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jotack, skadan gör inte ont längre, tack och lov:)
      Visst känns det som att det räcker nu, även om det smakade väldigt gott.

      Radera
  2. Ajdå, brännskada me no like... testa aloe vera gel eller om ni har växten hemma så skär av lite av den och badda på... det är bäst mot brännskador har jag märkt!

    Åhh, så pass många snapsar! Heja Håkan :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vi heller. Aloe Gel har vi men det räckte inte denna gången, det tog som bara den, inte heller gick det med Tee tree oil som vi också brukar använda. Isbit stillade det värsta men det är tydligen ingen bra idé att använda sej av... Bedövningssalva är nu inköpt men vi får kanske ta och köpa hem en Aloe Vera planta också för att vara på säkra sidan, tack för tipset. Eller så får helt enkelt frun hålla sej från heta saker:)

      Kram till dej, Amy!

      Radera
  3. Usch då inget kul med brännskador. Håller med Amy, Aloe vera är superbra, som hon skriver om växten, gojan finns inne i bladen och är kanonbra. Kanske inte alla som har en sån växt hemma men man borde ha. Brände mig rejält när jag var nere i Israel för några år sen och då var det aloe vera direkt från växten som var det enda bästa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det är det verkligen inte alls. Ska minsann kolla efter en planta, kanske det finns i släkten... (Carina? Hasse?) Vi tackar för tipset.

      Radera
    2. Jag har ingen, men far kanske har en. /Syrran

      Radera
  4. Brännskada låter som något jag ogillat om en sådan knapp funnits. Fy då! Men hummer gillas, och bubblor. Vi ska äta gratinerad hummer på nyår, mmmm.

    Jag har haft en skön jul med mycket av allt. Jag går fortfarande i kolaburken i tid och otid. Finns mycket gott att trycka i sig i denna tid. Ojoj, vad det känns i byxlinningen. Men snart är det ett nytt år och nya löften, host host.

    Kram på er båda!
    //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hummer och bubblor sitter säkert bra som plåster på såren:) Vi ska också ha hummer i år, så gott.

      Låter bra det, och just dessa dagarna mellan jul och nyår räknas inte, det vet du väl? Det är alla de andra dagarna som man får hålla koll på:) Hrmmm...

      Kramar till dej också, Malin!

      Radera
  5. Vilken födelsedagsmåltid! Har aldrig smakat hummer men hoppas jag får chansen snart :)

    Stort grattis till Håkan och god fortsättning på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den födelsedagsmiddagen satt fint, precis som hummern gjorde på lillejulafton.
      Håkan tackar,
      vi önskar dej detsamma!

      Radera
  6. Ajajaj....vet hur det kan vara att skada sig i köket:)
    Hummer borde man äta oftare! Smarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ajajaj så det var inte riktigt kokt, isbitar i massor för att dämpa det värsta - fast så skulle man tydligen inte göra...:)
      Visst borde man, väldigt mycket oftare!

      Radera
  7. woohoo! nu ska jag gå runt och vara mallig över att jag gissade rätt ända fram till nyår ;)

    ajajAJ! brännskador är inte roligt, hoppas det värsta har gått över nu! tänkte också tipsa om aloe vera men det såg jag att andra redan hade gjort så jag tipsar om att bara äta kall mat istället.

    god fortsättning till er! kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart du ska, det gäller att passa på:)
      Kall mat, ett mycket bra tips, tackar för det!

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  8. Jag skulle verkligen vilja äta hummer tillsammans med någon som kan! Misstänker att jag missar det mesta av vad som är ätbart..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite pillgöra det där, bäst är att ha en sån där smart hummergaffel så man kommer åt allt gott.

      Radera
  9. Brännskada var inget kul :-( Nästa gång är det kanske bättre jag är med. Jag är bra på ost... förlåt, brännskador ;-)
    Jag fick hummerbestick av ett par vänner idag så nu måste vi njuta av lite hummer framöver. Inte mig emot!
    Champagnetipset har även jag på bloggen idag ihop med lite andra trevliga bubblor. Mycket gott!
    Det känns som vi har haft en lugn jul även om vår ledighet har inneburit och kommer fortsätta att göra över nyåret, middagar med vänner varje kväll. Det råkade bli så eftersom alla är lediga. Fast vi har ändå haft det soft tycker jag. På tok för mycket mat dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, inte det minsta kul:( Ja, vi ska ha det i tankarna - ingen ost, förlåt brännskada, förrän Emmy är med:)
      Klart du ska göra det, man kan ju variera det hur mycket som helst.

      Tror dessa bubblor passar dej perfekt, vi verkar ha samma bubbelsmak!
      Middag med vänner kan man inte få för mycket av, speciellt inte när det vankas god mat:)

      Radera
  10. Ajdå, brännskada låter inte bra, hoppas ontet har försvunnit nu.
    Vi ska äta hummer imorgon och kommer att gratinera den ungefär som ni gjorde, det är ju så gott!

    Ja tänk att Håkan var med oss på julbord i fjällen och vi hade ingen aaaning... :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!