tisdag 4 december 2012

Mulligatawnysoppa

"I'm particularly fond of Mulligatawny soup, James. I think we'll have sherry with the soup."

Någon som känner igen var frasen kommer från? Om inte så kan vi berätta att det är från "Grevinnan och betjänten", Miss Sophie pratar med sin betjänt om soppan som serveras och vad hon tycker ska drickas till. 

Inte har vi väl någonsin tänkt när vi suttit där vid tolvslaget och kollat när James serverar, blir mer och mer på kanelen och skuttar så graciöst över tigern som ligger på golvet, att "Den där soppan, den borde vi ta och leta upp receptet på och testa"...
Och likaväl så är det nästan precis vad vi gjort, ja i alla fall hittat ett recept, förändrat det lite och testat. Och det kan vi säga er att det gjorde vi helt rätt i för det blev en otroligt smakrik, mättande och mustig soppa. 
Soppan kan göras vegetarisk också, bara uteslut kycklingen så går det hur bra som helst.

Ursprungsreceptet hittade vi i Sanna Töringes "Vinermat", en av alla kokböcker vi länsade biblioteket på i vår jakt på nya, goda julrecept. Efter att vi kikat lite på nätet så upptäckte vi att det förmodligen finns lika många recept på denna soppan som det finns på köttfärssås, så vi tog lite här och lite där och då blev det så här:

Dock ingen sherry till vår portion, däremot en grov macka med god prästost på.

Mulligatawnysoppa   2 port+ matlåda
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit färsk ingefära, ca 4 cm, riven
1 rödlök, fint hackad
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriandefrö, eller mald
1 tsk spiskumminfrö, eller malda
½ tsk mald kanel
½ tsk cayennepeppar
1 burk kokosmjölk
1 liter vatten
4 msk grönsaksfond
1½ dl röda linser, sköljda
1 grönt syrligt äpple, tärnat
2 morötter, slantade
2 stjälkar selleri, slantade
300 g kycklingkött, tärnat
2 tsk garam masala
tamarindpasta efter tycke och smak eller 1 pressad lime
Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna (utom garam masala) tills löken är genomskinlig.
Slå i kokosmjölk, vatten, fond och linser och låt det koka ca 30 minuter, tillsätt äpple, morötter och selleri de sista 10 minuterna och låt de koka med.
Fräs garam masala i olja i en stekpanna, tillsätt kycklingbitarna och låt dom steka med tills de är genomstekta. Krydda med salt och svartpeppar.
Lägg ner köttet i soppan och låt det puttra med ca 5 minuter.
Smaka av soppan med tamarindpastan eller limesaften tills det fått en lagom syrlig smak, salt och peppar. 

I morgon tar vi tag i lite julpyssel i köket, vet inte riktigt vad det är med oss i år men plötsligt är vi sugna på att både göra det ena och det andra. Vi ska baka och göra korv (som om Håkan inte gör det tillräckligt på jobbet just nu...) och kanske, kanske, blir det tid för lite godis också. 
Man kan ju undra vad det är som farit i oss, kanske är det snön eller så är det all inspiration vi får när vi hälsar på i våra kollegors kök... Men, det gäller att ta vara på infallen när de väl faller in! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. haha aldrig har jag ens funderat på vad det är dom äter. Men jag minns att vi som barn tyckte det var hysterisk roligt när betjänten snubblade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte vi heller men vi tyckte att det klingade bekant när vi hörde det.

      Radera
  2. Många härliga smaker! Jag har ju köpt hel spiskummin nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir så gott. Perfekt, då ska du också få njuta av den goda smaken som det blir!

      Radera
  3. Aha det är det hon äter, ja uttala det den som kan. Men soppan låter jättegod så den kan jag mycket väl tänka mig även om det inte blir på nyårsafton. Ska också ta tag i lite julgodis och julbaket imorgon, maten är vi ju nästan redan klara med. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, bland annat så slinker denna ner och den är hur god som helst. Fast på nyårsafton hade vi kanske inte velat ha den...

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  4. När jag läste de första raderna tänkte jag direkt på Grevinnan och betjänten" - Lovely! :)

    Låter som en soppa i min smak minus chicken förstås. Att ni plöjer igenom bibliotekets böcker, imponerande! Dock har jag också been there, done that fast i mitt fall var det i våras.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lovley, både grevinnan och hennes soppa! Går hur bra som helst att fixa till utan kyckling, bara ner med lite fler grönsaker kanske.

      Japp, vi plöjer på, fast det var inte så många att plöja i, utbudet var ganska tunt om man säger så...

      Kramar

      Radera
  5. Haha...ni är för sköna! Jag har aldrig reflekterat över den soppan. Den låt riktigt god och är värt ett test!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar:) Kan ha med namnet att göra att vi lagt just den på minnet, det låter så väldigt konstigt...
      Så god och så väl värd:)

      Radera
  6. Oj, oj, oj, vad gott! Sparar receptet och lagar den snart! Fast utan linser...min mage klarar inte dem... man allt annat passar mig perfekt! Tack tack för receptet!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert att fixa till utan linser också, hoppas det ska smaka.
      Vassego och kramar

      Radera
  7. Ja, den soppan är inte dum! Jättegod och värmande så här års. I dag har det varit galet kallt i Göteborg. Min hund kissade på trappan och gick in igen, så kallt var det...

    Visst är det kul med all inspiration man får hos varandra! Jag bakade igår en rulltårta efter tips hos AnnLouise, och ska nog göra er soppa nu snart! Korv gör jag ingen men väl pastej och köttbullar. Allt av kyckling och kalkon, så smakar det fågel, hihi! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dum alls, så god och värmande med lite hetta i.

      Ja, visst är det härligt med alla inspirationskällor man har att luta sej mot i rymden. Vad skulle vi gjort utan?
      Kalkonkorv gillar vi skarpt, det är kanske något vi skulle gett oss på vi också? Kanske till påsk...

      Kramar och tack för korvinspirationen

      Radera
  8. Vilka goda smaker i soppan! Värmande och fräsch!

    SvaraRadera
  9. Låter riktigt värmande och gott! Passar nog en kall vinterdag! Jag har också hennes bok =) /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar fint till att värma kalla vinterkroppar:)

      Radera
  10. Åh, soppa denna underskattade gudagåva!

    SvaraRadera
  11. Har aldrig reflekterat över vad det serveras för meny hos grevinnan på nyår men denna soppa låter ju fantastisk :D

    Ja se efter om ni hittar något gott recept, kul att ni vill vara med igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl kanske inte det första man lägger på minnet vid den tiden på dygnet:) Men namnet har av någon anledning stannat i vårt minne...

      Ja vi får se vad vi kan få till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!