torsdag 13 december 2012

Kinagryta i lergrytan

Tro det eller ej, men vi äter inte bara vildsvin och julgodis även om det kanske kan verka så ibland:) Som vissa av er kanske redan har sett här så blev det en riktig skånsk husmanskost som stod på bordet idag, en äggakaga med fläsk och lingonsylt, så gott så! Och som av en händelse så visade det sej att även Freddy (som alltså är Ankis syrrason, den bäste i världen!) också mumsade på samma maträtt, tänk som det kan bli!


Men nu var det inte äggakaga det skulle handla om idag, istället skulle det ju handla om kyckling och lergryta och hur ni kan låtsas en aning att ni befinner er i Kina för en stund. Eller i alla fall på en Kinarestaurang...
Vi är nästan lite förälskade i vår lergryta och vi fortsätter tjata om den ända tills vi fått så många som möjligt att antingen plocka fram och damma av sina gamla lergrytor som bara står någonstans och ber om att bli använda. Eller, att snarast möjligt inköpa en sådan, kanske något att önska av tomten?

Receptet då? Jo, det klurade Håkan ihop alldeles på egen hand igår när han var ledig. Såsen blev så där syrlig och söt på samma gång, precis som på kinarestaurangen och ingefärans hetta hade smittat av sej fint på grönsakerna. Med andra ord en mycket lyckad kluring:

Kinagryta med sötsur sås i lergryta   2 pers
3 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 tsk malen ingefära
1 vitlöksklyfta
5 dl hönsbuljong (kycklingfond + vatten)
3 msk kinasoja
1 röd paprika
1 burk vattenkastanj
1 burk bambuskott
1 strimlad purjolök
2 tsk 24% ättika
1,5 msk socker
maizena redning
Lägg lergrytan i vatten minst 15 min.
Gnid in filéerna med salt, ingefära och peppar.
Börja med att lägga filéerna i botten och pressa vitlöken över kycklingen.
Lägg sen på grönsaker och häll på buljong och soja.
Lägg på locket och sätt grytan på den på nedersta falsen i en kall ugn.
Sätt gradantalet till 225 och låt grytan stå inne 1 timme.
Ta ut lergrytan och sila ifrån skyn ner i en gryta.
Värm upp skyn, i med ättika och socker och låt det koka upp.
Smaka av med ev. mer ättika och socker, red av med maizena.
Servera med ris.

Förövrigt så var det sista lediga dagen för Håkan innan julafton står i dörren, nu ska det jobbas non-stop fram till lillejulafton. Många korvar och köttbullar blir det, och de går åt i en flygande fläng. Men som plåster på såren så blir det sedan långledigt alla mellandagarna (2 veckor, weeii!), något som faktiskt aldrig hänt i herr Mårtenssons historia tidigare. En liten miniresa är inbokad och vi ser så fram mot den!
Hur är det för er del, blir det något ledigt denna "arbetstagarnas jul"?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Den här grytan vill jag också laga! Låter så gott! Och perfekt för mig som inte tål mejeriprodukter! :)
    Ha en underbar fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, hoppas du gillar den om du gör den.
      Anki la en kommentar hos dej i dag med ett litet tips till dej, hittade inte någon mejladress till dej så hoppas det gick bra att göra så istället.

      Vi önskar dej detsamma,
      kram

      Radera
  2. Min lergryta förvann någonstans på vägen mellan Sverige och Kanada. (Misstänker starkt att den fått hjälp att hamna i någon återvinngsstation för att minska flyttgodset ;)). Men man skulle kanske ta och skaffa sig en ny med tanke på vad mycket gott ni hittar på att kocka till i er. Gott med långledighet, ja vi smiter ju iväg redan nästa torsdag. Lite kluvna känslor men det ska nog bli bra, sol och värme är ju inte fel. kram
    och ja, bössa är inte fel att ta med om ni vill kocka till fasan eller rådjurstek ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen, då ska vi absolut inte ta vår gryta på en resa där emellan, vi vill verkligen inte bli av med vår:)
      Klart du ska införskaffa dej en ny, vi kan inte tänka oss att leva utan vår.

      Men vi har så svårt för att läsa det sista där, det försvinner liksom där vi smiter... :)

      Kramar till dej Gun

      Radera
  3. Kinamat har fått en helt ny innebörd för mig, efter min resa till Tianjin och Peking för två år sedan. Den "kina"mat vi äter här har inte mycket med kinesisk matlagning att göra. Sedan älskar jag sötsur sås och friterade räkor. Det är supergott! Äggakaka är däremot svårt mot min kropp, så det avstår jag. Magen skriker NEJ redan efter första tuggan, så det är inte värt det.

    Som semesteranställd lärare har jag inga lov, så det blir till att ta flexledigt ett par dagar kring jul och sedan vackert jobba. På onsdag har vi avslutning med eleverna och sedan är det ett par dagar kvar tills jag går av min tjänst för hela elva dagar!!! I år är julen perfekt utlagd för den som vill ha långledigt. Det "kostar" inte många dagar på flextiden.

    Ha en riktigt fin fredag, ni båda! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl märkligt det där, varför är det så? För t.ex Thaimat här är ju oftast som den är i Thailand, varför skulle inte Kinamaten också kunna vara det?

      Så skönt att du kan vara ledig lite ändå i juldagarna, det kan man behöva för att vila upp sej lite.

      Vi hoppas du får detsamma vännen,kram till dej

      Radera
  4. nu fick jag den där "china in your hand"-låten på hjärnan. hoppas den försvinner fort, annars blir jag jättearg på er ;P

    skönt för er att få två veckors semester sådär, speciellt om det ska jobbas så intensivt nu innan jul! då får jag väl önska anki en skön ledig helg och håkan en trevlig jobbhelg! kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. oups, inte meningen... sorry, hoppas den har försvunnit nu:)
      Ja det kommer att sitta finfint med lite ledighet i juledagarna. Det får du absolut, vi önskar dej precis samma,
      kramar

      Radera
  5. Ja, vilken härlig arbetstagar-jul vi har i år! Ska jobba någon enstaka mellandag men det blir till och flexa... så komma sent och gå tidigt blir perfekt har jag bestämt. Men mest ledigt! :)

    Jag såg på FB, så det kan bli och hans bild var ju också fin precis som er! Trevlig helg önskar jag er, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det så, skönt att kunna fixa lite med arbetstiderna och att få vara lite ledig. Hoppas du får det riktigt skönt.

      Ibland kan det verkligen slumpa sej, fast hans bild tyckte vi mer om... Kunde ju snott den till oss kanske:)

      Vi önskar dej detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Gillar det där sötsura! Nån lergryta har jag inte ännu. Brukar funka ganska bra med gjutjärnsgryta också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott ibland.
      Kanske en lergryta kan få flytta in i nya lyan när det är dags?

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!