lördag 22 december 2012

Nyårsmenyn fortsätter med varmrätt och efterrätt.

Som vi lovade igår kommer det i dag både förslag på varmrätt och efterrätt till nyårsmenyn, båda från Arlas nyårsmenyer som vi fick en förfrågan om att testa. Förrätten och ostbrickan bjöd vi er på i går.
Vi valde att byta ut köttet i varmrätten och en av filéerna stekte vi utan vitlöksklyftorna i järnet eftersom att Anne inte tål vitlök så bra, så för de av er som har det likadant så går det alltså utmärkt att göra så.
Frysta svarta vinbär, av märket Polarica, hittade vi efter många om och men på ICA Supermarket i vår stad.

I recepten har vi gjort anteckningar om hur långt fram du kan förbereda maten, något som vi verkligen uppskattade i recepten vi följde. För är det något som vi gillar och uppskattar så är det just mat som kan förberedas när det är dags för festligheter, ju mer tid man kan spendera tillsammans med sina trevliga gäster desto bättre. Det är ju liksom därför man bjuder hem folk...

Såsen då? Nja, den ville inte riktigt vara med i bild...

Timjanstekt fläskfilé med rotfrukter och svartvinbärssky     4 port
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk smör
10 kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor
Salta och peppra köttet runt om och bryn det i olja i stekpanna så det får fin färg.
Tillsätt smör, timjan och vitlöksklyftor och fortsätt steka ca 5 minuter till.
Ös köttet med smör under tiden det steker.                             (Hit kan du förbereda)
Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick i en stektermometer.
Stek färdigt mitt i ugnen på 100 grader till innertemperaturen på köttet når 68 grader.
Lägg köttet att vila minst 10 minuter under ugnsfolie innan du skär upp det.

Rotfrukter   
4 persiljerötter
400 g potatis
3 morötter
1 msk rapsolja
2 msk eiswein
1 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
Skala och halvera rotfrukterna.
Lägg dom på en ugnsplåt och häll på olja.
Rosta mitt i ugnen på 225 graders värme ca 20 minuter, känn med en provsticka om de är färdiga. 
(hit kan du förbereda).
Lägg rotfrukterna i en stekpanna, slå i vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och låt det koka upp, låt det
stå och småputtra tills rotfrukterna är genomvarma.
Smaka av med salt och strö på persilja till serveringen.

Svartvinbärssky  (kan förberedas helt och värmas på till serveringen)
2 dl svarta vinbär (finns frysta)
1 dl socker
1 dl vatten
50 g smör
Låt vinbär, socker och vatten koka ihop i 5 minuter.
Bryn smöret i en liten gryta och blanda sedan ner det i vinbärsskyn.

Efterrätten så, en riktig dröm för chokladälskarna!!! Hur lätt som helst att kocka till och förbereda, bara att lägga på chokladsåsen och vispa grädden när det ska serveras. En gott tips kan vara att smaksätta även grädden med Grand Mariner... mmmm...


Bakad chokladkräm med apelsingrädde   4 port
1 dl mjölk
1 msk krossade kaffebönor
75 g choklad, 70%
2 dl smetana
3 äggulor
2 msk socker
Koka upp mjölk med kaffebönor. Ta bort grytan från värmen och låt det stå och dra under lock ca 10 min.
Hacka chokladen.
Värm smetana i en gryta. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Sila ner mjölken i chokladen och rör till en jämn smet.
Rör samman äggulor och socker och blanda ner det i den varma krämen.
Fördela krämen i 4 portionsformar eller djupa tallrikar, ställ dom på en ugnsplåt och baka av dom mitt i ugnen på 100 grader i ca 35 minuter.
Låt sedan krämen kallna i kylen.                                         (Hit kan du förbereda)
Ta fram chokladkrämen 1 timme innan serveringen.

Chokladsås
4 msk vatten
4 msk kakao
4 msk socker
4 tsk Grand Mariner
Koka upp vatten, kakao och socker, rör i likören och låt det kallna.   (Hit kan du förbereda)

Apelsingrädde
2 dl vispgrädde
½ apelsin, rivet skal och pressad saft efter eget tycke och smak
Vispa grädden och blanda ner apelsinskal och smaka av med apelsinsaft.
Vid serveringen: Bred chokladsåsen över chokladkrämen och servera med grädden.

Så där ja, då återstår det bara en arbetsdag till för herr Mårtensson sen firar vi båda semester! Ni kan inte ana vad han längtar att vara med i båda våras kök...
Dagen som varit i dag har frun klarat av de sista julklappsinköpen tillsammans med Carina, nu återstår det bara att packetera dom, vässa peppan och sätta igång med julklappsrimmen. Lite glögg först, sen rimmar vi friskt kan ni tro:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Åhhh... vad den efterrätten lät god den ska provas. Varmrätten verkar också vara något som skulle kunna passa mig. Nu har jag lagt in Pepparrottssillen och Västerbottenostssillen, hoppas dom också blir goda. Kram från syrran.

    SvaraRadera
  2. Yammi rätter som känns helt rätt! =P... önskar er en fridfull jul med mycke smått o gott!
    Varma julkramar // Tina

    SvaraRadera
  3. Vilken toppenmeny. Jag gillar all mat får jag lov att säga. I år kommer jag inte bidra det minsta till nyårsmiddagen, men lägger menyn på minnet inför framtida middagar!

    SvaraRadera
  4. Ja, det är märkligt vad bra man rimmar efter Lite glögg. Jag sitter här med blåbärsglögg från 2008 och resten av familjen sover. Stilla natt... Maten ser mycket mycket god ut! Kram!

    SvaraRadera
  5. Lindha Johansson23 december 2012 09:46

    Otroligt fina och inspirerande recept ni bjuder på varje vecka!
    God Jul önskar en trogen läsare som inte kommenterar så ofta... :)

    SvaraRadera
  6. Mycket gott där! Den där såsen t.ex. OMG! Och bakad chokladkräm! Mannen är inne på att göra en nyårsdessert med choklad. Kanske blir det detta!

    Önskar er en riktigt god, härlig och ljuvlig jul kära Mårtenssons!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Låter väldigt gott! Speciellt den där chokladkrämen...:)

    Vildsvinsrevbenen testade! Oj, vad smarriga de var! Tack för inspirationen! Bloggrapport finns nu på bloggen!:)

    SvaraRadera
  8. Efterrätten gillas! Önskar er en riktigt härlig jul kära ni, stor varm kram från Småland!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails