söndag 9 december 2012

Porterstek gjord på vildsvin

Andra advent har installerat sej med stormigt väder och tydligen finns det en stor risk för ganska mycket snöfall också på det, jippi... hmmm. Bor man sen så pittoreskt i ett dragit funkishus från 30-talet så gäller det att ha kamelhårskalsonger och raggor på, annars finns det risk för köldskador både här och där:)
Huga, en dag att hålla sej inne och mysa lite extra med andra ord!

Nej vad säger ni om lite mat på vädergnället, en värmande porterstek på vildsvinskött kan väl sitta bra som plåster på såren? Att det är vildsvin och inte oxkött som det brukar vara beror på att vår frys för tillfället innehåller väldans mycket av just den varan. Har man köpt på sej 30 kilo så gäller det att använda det också!
Nu visade det sej att vildsvinet gick riktig bra att använda till porterstek, med blåbär och enbär blev det automatiskt en vildare smak på den gamla klassikern.


Porterstek på vildsvin 
1 kg vildsvinsstek
10-12 katrinplommon
20 torkade blåbär, blötlagda
1 tsk timjan
4 vitlöksklyftor, pressade
5 st krossade enbär
1 skivad lök
1 grovt slantad morot
50 cl porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
2 dl vatten
½ dl kinesisk soya
Späcka steken med plommon och blåbär. Detta gör du enkelt genom att sticka hål i köttet med ett stål eller en kniv och fyller hålet med godsakerna.
Gnid in steken med salt, peppar, timjan, vitlök och enbär.
Bryn steken runt om i en stekgryta, när det klart är det dags att ta i lök, morot och all vätska.
Låt steken puttra under lock ca 40 min, använd gärna en stektermometer som sak visa 68-70 grader när steken är färdig.
Vira in steken i aluminiumfolie och låt den vila 15 min, under tiden gör du såsen.

Sås
Spadet från koket
2 dl grädde
maizenaredning
Sila ner spadet i en gryta och låt det koka ner ca 15 minuter, tillsätt grädde och red av med maizena.
Servera gärna med mos gjort av potatis, palsternackor och morot. Kokta ärtor och gelé är också gott därtill.

Nej vet ni vad, vi ska faktiskt inte hålla oss inne hela denna söndagen. Idag blir det julmatsplanering hemma hos Carina, ni vet den som fick ställas in förra söndagen pga magplågan. Vi har lite idéer med oss i bagaget, får se om de kan gå hem hos övriga juldelegater i julmatsrådet. Om inte så får vi väl ordna en sittstrejk eller kanske en namninsamling till förmån för med vildsvinskött i julmaten...

Ha nu en riktigt fin andra advent allihopa,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

28 kommentarer:

  1. på våran lilla delikatessbutik i mölndal gör de massa reklam för att man ska äta julskinka på vildsvin så det borde väl vara nåt? och så får ni som är så duktiga göra vildsvinskorv också :)

    här håller vi oss inne hela dagen, skulle egentligen åkt in till stan och shoppat lite julklappar men det snöar och blåser så ruggigt så vi bestämde oss för att det kan vänta, det är ju hela 15 dagar kvar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julskinka på vildsvin kommer det helt klart att bli i år, den ligger redan i saltlage och myser för att sedan rökas och bli god. Vildsvinskorv borde vi (läsa Håkan) absolut göra, det har du rätt i!

      Det gör ni helt rätt i och stannar inne, det finns många dagar kvar att fixa klapparna på.

      Radera
  2. Porterstek tycker jag låter så mustigt och rustikt gott på något vis så det kan jag tänka mig att försöka mig på (i vego-variant). Den här sortens mat tilltala mig mycket just nu. Kanske är vädret :)
    Trevlig andra advent på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst låter det som en rustik rätt och det smakar precis så. Borde ju gå att få till en smarrig vegovariant på det, tycker vi absolut att du ska ge dig på!

      Detsamma till dej.

      Radera
  3. Mums vad gott! Porterstek är en storfavorit och den här varianten lät väldigt spännande :-)

    Glad andra advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir verkligen en mumsig middag.

      Detsamma till dej.

      Radera
  4. Haha, kamelhårskalsonger på här med! Vår kyl tyckte det var för kallt (den står precis intill en ventil) och bestämde sig för att protestera. Nu har vi stoppat igen ventilen så både vi och kylen är mer nöjda och håller kylan utanför :)

    Det ser verkligen gott ut med stek! Perfekt söndagsmiddag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är lika bra det, ska det va så ska det! Kanske även till kylen:)

      Radera
  5. Vildsvin är banne mig bland det bästa köttet. Min fru har en kusin som är en baddare på att skjuta grisar nere i Småland och vore det inte för att vi har så lite frysplats så skulle vi alltid köpa helt djur av honom.

    Blåbären, är det något ni köper eller gör ni själva? Jag glömde bort att jag skulle torka bär i år. Jag har en svamp- och frukttork http://barariktigmat.se/2012/september/ta-reda-pa-svamp.html och den vore ju perfekt att torka bär i också. Man skulle kunna bunkra blåbär, havtorn, rönnbär, slånbär, oxelbär mm på sensommaren/hösten.

    På tal om vildsvinskorv så kan jag verkligen rekommendera vildsvinskorven som Franzén beskriver i sin utmärkta bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gissa om vi var glada att vi investerade i en större frys igen när den gamla gick hädan!
      Bären köper vi torkade, men hade vi haft plats så hade vi gärna investerat i en torkare, får se om vi någonsin landar i ett kök med mer förvaring och plats...

      Ja, den boken finns i bokhyllan och har redan fått sig en glutt i jakten på att göra korv av köttet. En riktigt bra bok vad gäller inspiration till korvtillverkning.

      Radera
  6. Underbara ni är... kamelhårskalsonger och raggor på :)) jag dör av skratt här hemma och maken undrar om jag har blivit knäpp! ;) Som tur är har vi 22 grader i vårt hus, så skönt så skönt så!

    Kan instämma med Cecilia... vegetarisk variant för min del också... men jag tror inte jag skulle få till det så bra gällande konsistensen... kram på er denna 2:a advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja, bara stick dom där 22 graderna under näsan på oss... fast en värmefläkt är införskaffad och den följer med oss så fort vi byter rum. Fast lite problem blir det när vi är på vars en plats i lägenheten...:)

      Nja, vad gäller konsistensen på vegovarianten har vi nog inte så många idéer att bjuda på, tyvärr. Fast smakerna borde ju funka på ett eller annat vis?

      Kram till dej också Amy!

      Radera
  7. Har ätit vildsvin en gång på ett julbord och minns att jag gillade det. Men har aldrig hittills gjort porterstek! Skamligt nästan, men stek är inte så ofta vi gör här hemma tyvärr. Är ju eg. så lätt och smidigt! Måste bli ändring på det ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lätt och smidigt med stek, porterstek är en av våra favoriter.

      Radera
  8. Kanske rent av blir en vild julskinka i år då! Eller kanske gravat vildsvin. Ni kan säkert hitta på en hel del kul. Vi måste också ta tag i det där planerandet snart.
    Porterstek kan aldrig bli fel oavsett kött skulle jag tro. Ännu en sås man kan äta med sked ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja minsann i vårt kök blir det precis det, ska bli spännande att se huruvida smaken skiljer sig mycket.
      Ja, det känns som planeringen börjar pocka på nu, det närmar sej med stormsteg.
      Absolut skedätarsås blir det, så god!

      Radera
  9. Porterstek är makalöst gott och jag håller med Emmy om att såsen är klart ätbar med sked. Åh, så gott! Jag kommer att tänka på Trazan och Banarnes sketch (för det var väl de?) om vildsvin när ni skriver om detta. Var det inte nåt med att "man kan lika gärna reta upp en gris, höhöhö!" Nåja, det blir nog inte samma smak, vild eller inte. Jag äter ju inte griskött vare sig tamt eller vilt men gör gärna porterstek på nöt eller kalv. Igår gjorde jag min Texas no bean chili på högrev av kalv. Det fick koka i fyra timmar och köttet bara föll sönder när vi åt det. Gudagott, så som mat ska vara.

    Ikväll har jag smygätit lite julmat på en glöggfest. Jansson, lax, vörtbröd och brie. Gööörgott som vi i Göteborg säger! Kramar till er härliga matbloggare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trazan är vi ju uppväxta med, men om det var dom som föreslog att reta upp en gris låter vi vara oskrivet, kanske någon som vet? Fast det låter inte helt otroligt (att det var dom alltså, inte att man kan få vildsvin på det viset...)
      Porterstek gör vi också alltid på ox annars, så gott det med.
      Texasgrytan låter som något vi vill ha receptet på, har gjort någon variant, men bra recept kan man aldrig få för många av:)

      Kramar till dej också!

      Radera
  10. Gillar recept på vildsvin eftersom jag har en stek i frysen och mina föräldrar har massor mer av vildsvinskött.
    Kanske får bli en porterstek...

    Ja, vädret kan man alltid prata om. Snöat lite och blåst här idag. Inte många minusgrader men känns som mer. Hua! Hoppas på sol i morgon!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du tålamod att hålla ut lite till så dyker det snart upp ytterligare ett stekrecept här i köket, en som marinerats i svartvinbär och som också blev supergod! Vi skrev ju att vi äter mycket av det just nu...:)

      Ushc ja, här bara böser det vidare och är grått, fram med solen säger vi!

      Radera
  11. Hoppas ni inte blivit insnöade...
    Rejäl middag! Låter så otroligt gott! Perfekt mat i ett sådant väder! :)
    Ha en fin måndag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte än i alla fall:)
      Ja, en stek kan väl sitta fint en snöig söndag, eller vilken annan dag också för den delen:)

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  12. Låter som en bra dag att hålla sig inne i värmen.
    Trevlig vecka :)
    //Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, helt rätt fast det blev en promenix ändå...

      Detsamma till dej.

      Radera
  13. Tycker jag ser ut som en perfekt rätt att trösta sig med när det är kallt och stormar ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt perfekt som tröstmat, det doftar så gott under tiden också:)

      Radera
  14. Gott gott! Kul med lite vilda inslag, både blåbär och enbär. Och såsen är ju det bästa...

    Visst blir det lite tjatigt att tjöta om vädret. Men det är ju lite speciellt när det vräker ner och man blir lite tagen på sängen. Hoppas att ni har klarat er bra, har sett att det är riktigt busigt hos er...

    Förstår precis vad ni menar med dragiga fönster. Vi ska göra som föreningen rekommenderar, byta ut de gamla tätningslisterna till nya som isolerar. Fast vi har bra drag i elementen i alla fall.

    Nog står väl cykeln nu i alla fall?

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vilt blir lite extra vilt:) Såsen, ja såsen... mmmm...

      Ja, det är ju så det är, just här har det kanske inte kommit så väldigt som det gjort ute på bygden och lite mer västerut, men visst dröser det en hel del. Hade man bara sluppit blåsten så:(

      Ja, nya lister fick vi förra året, men just när man har ytterlägenheten så blir det så kallt från väggarna också, speciellt när vinden ligger på som värst.
      Skönt ni har bra med drag i elementen, det behövs verkligen.

      Nej då, ingen risk att den blir stående (inte Håkans iaf, Ankis gör), det är mest tågen som blir stående här nere och då återstår det inte så mycket annat än att cykla, om man inte vill gå...:)

      Kramar till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!