tisdag 1 januari 2013

Gnocchigratäng

Hur har ni det idag? Trötta och seg eller pigga och friska? Vi hoppas på det senare:) Vi hoppas också att ni hade en väldans bra nyårsafton och att kvällen innehöll precis det ni ville att den skulle. För vår del blev det en lyckad kväll, maten var god, drickan likaså och båda gick hem med fina presenter från paketleken. En mer utförlig rapport är att invänta, då också med recept på en av de godaste rödvinssåserna vi smakat!

Här har det inte gjorts för många knop idag, det måste vi ju erkänna, men det har mesta haft med vädret att göra... För även om vi kom sent i säng i natt så gjorde det inte så mycket, vi är rätt utvilade vid detta laget efter alla sovmornar vi tagit oss dessa lediga dagar. Men att vakna upp till en blygrå himmel som det droppar tunga vattendroppar från, gör det verkligen inte lockande att lämna sängvärmen... Efter lite överläggningar så masade vi oss upp till sist för att inta frukost, hör och häpna - framför en bra film på tvn! Det är verkligen inget som hör till vanligheterna för Mårtenssons del, men idag kändes det väldigt passande:)

Något som också känns väldigt passande idag kan väl vara en god gratäng med italienska vibbar, en enkel och relativt snabbfixad med härligt mycket ost i. I botten hittar ni gnocchi och på dom köttfärssås och mozzarellaost, krämig men ändå med lite tugg i tack vare morotsbitarna. Kanske ett bra alternativ till alla pizzor som det annars äts en hel del av denna dagen:)

Receptet är Paolo Robertos och vi har inte gjort så många ändringar, bara lite i kryddningen faktiskt. 

Gnocchigratäng med två sorters ost   2 port + matlåda
1 paket gnocchi, ca 500 g
250 g mozzarella, tärnad
300 g färs
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, riven
2 morötter, tärnade
1 dl rött vin
1 tetra passerade tomater
5 blad färsk salvia, strimlade
1 näve färska basilikablad, strimlade
salt och peppar
parmesanost                                                                                                                                      
Fräs morötter och lök några minuter, riv ner vitlök och fortsätt fräsa lite till utan att vitlöken får färg.
Tillsätt färsen och fortsätt att bryna.
Häll i vin och låt det bubbla någon minut, tillsätt de passerade tomaterna, örter och kryddor.
Låt såsen puttra ca 30 minuter, späd med vatten undertiden om du tycker det behövs.
Smaka av med ev. mer kryddor.
Koka gnocchin 2 minuter, låt den sedan rinna av i en sil och lägg i en smord ugnsfast form.
Täck med ett lager köttfärssås, strö över mozzarellatärningarna och häll sedan på resten av såsen.
Riv över parmesanost och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

I vårt kök blir det ingen pizza till middag idag, däremot så blir det en annan form av snabbmat nämligen hamburgare, eller rättare sagt "hemburgare". Kanske lite efterrätt på det, det finns tydligen glass i frysen om ryktena är sanna...
Tillhör ni pizzafolket denna nyårsdagen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

34 kommentarer:

  1. Nänänä, inget pizza här! Vi åt förträffligt god mat här hemma, som det blev över av. Därför blev det lyxiga rester till middag! Det tackar vi inte nej till!
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt när man kan njuta av så goda rester, klart man inte ska tacka nej till det:)

      Detsamma!

      Radera
  2. jag är trött och seg fastän vi bara var hemma och åt god mat och bebismyste... misstänker att det är nåt inbyggt i kroppen att man mår lite smådåligt idag ;)

    vi ska faktiskt äta pizza idag, fast hembakt. måste ju använda den nya pizzastenen! Gott nytt år på er! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis vad vi pratade om, den där nyårsdagssegheten måste vara nedärvd, sitter säkert i generna!
      Pizzastenen måste ju invigas, perfektare dag får man väl leta efter:)

      Detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Smarrigt det såg ut:)
    Här är vi pigga och utvilade också!!
    God fortsättning...
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skönt att höra.

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. Jag är rätt så pigg och kry, trots nyårsdag! Här vart det ganska fint väder, ljust faktiskt, så jag tog mig till och med ut på promenad. Det behövdes!

    Ingen pizza här inte... den sparar jag till en "värre" dag. Gratängen däremot, den vill jag ha!

    Kram på er, och GOTT NYTT ÅR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Promenad för att pigga upp är bästa botet!
      Gratängen är din, vassego:)

      Kram och gott nytt!

      Radera
  5. Väldigt segt idag! Men trevligt i går. Den gratängen har jag gjort en gång. Mycket god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan det vara värt med lite seghet kanske:) Visst är den så god.

      Radera
  6. hemgjord gnocci ännu?
    Jag har inte provat men är sugen att göra.

    God fortsättning till er båda.
    lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte än, men det är våra ambition:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  7. Så gott, sparar genast receptet :-)

    SvaraRadera
  8. God fortsättning! Gnocchi är jättegott även om jag blir mätt fort av så stabbig mat. Pizza på nyårsdagen är helt ok men inte för mig i dag. Jag åt resterna av ankbröstet från i lördags och en fin rösti med lingon till.

    Imorgon är det arbete igen och det känns okej men lite segt. Jag har dock massor att göra innan eleverna kommer tillbaka på måndag, och tiden går ju som bekant fort när man har roligt.

    Stor nyårskram från mig till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma! Visst är det så gott, och visst mättar det snabbt:)
      Ankbröst står på menyn här inför helgen, det ser vi fram mot, låter som smarriga rester!

      Samma för frun här, fast bara för en dag blev det, nu är det ledigt igen. Hoppas det gick bra att stiga upp:)

      Detsamma till dej, vännen!

      Radera
  9. Trött och nöjd idag - vi hade en mycket lyckad nyårsafton med de godaste meny vi har ätit sedan vi började med vår tradition att fira på landet. Ingen pizza då det är lite långt till närmsta butik på landet. Det blev tinad och värmd köttfärssås med spagetti :-)

    Den här gratängen verkar jättegod, vad han kan den där Paolo - och ni också ju! Låter som att ni har haft en riktigt skön dag. Att börja den med frukost framför TV:n och en bra film kan vara skönt dekadent vissa dagar.

    God fortsättning!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter inte fel det, den menyn hoppas vi dyker upp hos dej för den blev vi nyfikna på!

      Visst kan han, och vi försöker:) Oerhört dekadent och skönt var det, som vi njöt...

      Detsamma, Lotta,
      kramarna

      Radera
  10. God fortsättning på det nya året! Här blir det ingen pizza heller idag. Jag satsade på nyttig fiskrygg med potatis. Det var himmelskt gott med magvänlig mat som gjorde mig på ett mycket bättre humör.

    Den gratängen ni bjuder på i köket idag ser väldigt god ut! Någon vardag kommer den att lagas i mitt kök också:)

    Tack! Vad kul att ni gillar min "konst".
    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, detsamma! Härligt med magvänlig mat som ger gott humör:)
      Låter bra det, hoppas den ska smaka!

      Kramar

      Radera
  11. Nej, här var vi pigga och tog oss ut på en löprunda det nya året till ära :) Vilken ljuvlig gratäng ni bjuder på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och hå, en löprunda! WOW, vilket sätt att starta året, inte illa!

      Tackar!

      Radera
  12. Låter som en väldigt bra början med långfukost och film!
    Här gjorde vi faktiskt precis samma sak.
    God fortsättning.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i alla fall oerhört avkopplande och skön, vi är alltså i gott sällskap då:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  13. God fortsättning kära ni! Vi var inte sega alls faktiskt fastän det intogs lite mer dricka än normalt ;)

    Vi tar det mest lugnt på hemmafronten nu när vi är lediga....

    Gott med italienskt så här på nyåret :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma, fina Amy! Se där ja, fler som inte hör till de sega, låter bra det! Skönt att ta det lugnt och riktigt få koppla av.

      Hur gott som helst.

      Radera
  14. Bra nyårsdagsmat, jag orkade inte ens det så det fick bli kebabpizza... Gott nytt år på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur det finns pizza när orken tryter:)
      Detsamma till dej!

      Radera
  15. Har haft det galet bra i helgerna som varit, det syns både här och där ska ni veta...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Men det ska synas att man haft det bra och kul!

      Kramar

      Radera
  16. Jag var helt slut på nyårsdagen, men inte pga vilt festade eftersom jag körde. Vi åt frukost kl 12!, så det var en trött familj. Näe, 8 middagar på 11 lediga dagar har satt sina spår. Och inte ens alkohol under alla dessa. Jag är bara helt socialtutmattad om man nu kan vara det. Ändå har jag hållt i gång och tränat för att inte bli helt försoffad. Så det är hemskt att säga det, men lite skönt var det att jobba igen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, 8 middagsbjudningar sätter absolut sina spår, alkohol eller inte... De där sena kvällarna och alla kontakter tar på krafterna.
      Jodå, ibland kan det vara en lättnad när livet återgår till det mer normala:)

      Radera
  17. Jag gillar verkligen gnocchi, himla gott och enkelt. Det här receptet låter gott. Kul att göra en gratängvariant av det, det känns som att det öppnar nya möjligheter!

    Grattis till jubileumet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, nu ska vi bara ge oss på att göra egna också...
      Finns säkert en uppsjö av möjligheter på gnocchisarna, det lär bli fler recept framöver.

      Tackar!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails