lördag 26 januari 2013

Herr Wellington i färsformat

Alltså det börjar ju likna filmen "Julie och Julia" här i vårt kök, har ni sett den? Den om Julie som får en livskris och bestämmer sej för att prova alla recepten i Julia Childs kokbok "Mastering the Art of French Cooking". Visserligen har vi ingen livskris och vi har heller inte bestämt oss för att prova alla recepten i Jamie's Matrevolution, men vi är banne oss på god väg:)
Så, föga överraskande är även dagens recept från just den boken och eftersom maträtten kändes som en riktig söndagsmiddag så tyckte vi det kunde vara passande att tipsa er om den idag. Fram med papper och penna, skriv handlelista och köp hem varorna ni behöver, för detta paket tycker vi absolut att ni ska prova!


En rödvinssås passar fint till upptäckte vi, precis som ett potatis och rotfruktsstomp gör. Portabellasvampen ger en mycket god och nötig smak till färsröran och rotfrukterna behöll en hel del av sitt tuggmotstånd. Att packa in färsen i smördeg gör att den blir saftig och god, ja ni hör ju själva vad vi tyckte... Originalreceptet säger nötfärs, vi säger vildsvin eftersom det var vad vi använde och det blev hur bra som helst.

Biff Wellington med köttfärs  4 port
1 gul lök, tärnad
1 morot, tärnad
1 selleristjälk, tärnad
1 potatis, tärnad
2 vitlöksklyftor, fint rivna
2 portabellasvampar, tärnade
ca 40 blad från färsk rosmarin, hackad
1½ dl frysta gröna ärtor
1 ägg
400 g vildsvinsfärs eller nötfärs
salt och svartpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
Grönsaker och svamp ska tärnas i cm-stora bitar.
Häll olja i en stor stekpanna och ställ på medelvärme.
Fräs grönsaker, svamp och rosmarin tills de mjuknar och börjar får färg, rör om under tiden.
Tillsätt ärtorna och fortsätt att fräsa någon minut till.
Häll upp röran på en tallrik och låt det stå och svalna, sprid ut det så går det fortare.
Lägg färsen i en skål, salta och peppra.
Vispa ihop ägget och rör ner hälften i färsen tillsammans med den kalla grönsaksröran, blanda samma ordentligt.
Veckla ut smördegen och kavla ut den lite grann på ett bakplåtspapper.
Klicka ut färsen på degen ( på längden) och forma den till en lång korv.
Pensla alla kanterna med ägget och vik ihop till ett paket och pensla också ovansidan.
För över rullen på en plåt och baka den mitt i ugnen på 175 grader i 1 timme. Tycker du att den börjar få lite väl mycket färg så lägg över en bit aluminiumfolie mot slutet.
Servera med potatismos, stomp eller kokt potatis. Rödvissås var oerhört gott till!!!

Sprid ut grönsaksröran på en tallrik,
har du möjlighet så ställ ut den i kylan så går avkylningen snabbare. 

Lägg hela paktet på en bakplåt, men vi rekommenderar absolut att ha bakplåtspapper under den!

Mr Wellington i egen hög person, strax innan tranchering.

En tur ner på stadens gator och torg ska vi nu ta, ett ciseleringsjärn eller zestjärn står på inköpslistan tillsammans med ett "gå bort paket". "Gå bort paketet" ska vi ta med till herrskapet "Björkemos", vi ska nämligen frossa i godsaker i deras kök ikväll. Har ni tur så kanske vi skickar vidare en och annan godsak från kvällen till er!
Ha en finfin lördag och tillhörande kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

30 kommentarer:

  1. Det verkar som man ska sikta in sej på den där kokboken alltså. :D
    Mycket gott.
    För att inte tala om TEXMEX från grunden som alla pratar om.
    Kanske kan man slå till på båda framöver? :)
    Ha en bra helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en riktigt bra kokbok med många bra tips på både enkla och snabblagade vardagsrätter blandat med festmiddagar. Kolla bokrean om den dyker upp där, vi hittade vår där i fjol.
      Jo, den där texmexboken har vi också funderat lite på, den verkar riktigt bra.

      Hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  2. Ser mycket gott ut! Jag gillar också att fylla smördeg med goda fyllningar. Ha en fin kväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så gott! Finns säkert en hel del goda saker att stoppa in i degen:)

      Tack detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Låter som en mycket god Wellington, och med lite sås till det så mmmm.

    Har ni tittat in på http://godani.wordpress.com/? MIn kusin och hennes man som lagar sig igenom en italiensk kokbok från 1800-talet. Häftigt uppdrag.

    Ha det bra i kväll. Lyxigt att äta borta. Själv ska jag ha hit 5 däger på middag. Är så taggad, temamiddag och allt.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt.
      Nej den har vi missat, det måste vi ju genast göra något åt, jistars så spännande det låter! 1800-talet, wow!

      Tack, vi hade det så bra, nu ska det bli spännande att se hur du hade det:)

      Kramar

      Radera
  4. Haha vad härliga ni är som jämför er med den där filmen! Den är ju faktiskt riktigt bra! (Klart man har sett den, matnörd som man är!). Wellington är nåt som ligger på to do-listan här hemma :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja vi fick lite sådana vibbar när vi satte oss och skulle skriva detta inlägget... vi har dessutom några fler från boken så det började nästa kännas så:)
      Visst är det en bra film, Julia Child verkar ju ha varit en helt underbar människa!
      Do it, just do it!!!

      Radera
  5. Oj, oj, oj munnen börjar bli full av saliv! ;) Även om jag är fortfarande proppmätt efter dagens middag! Såååå gott! Receptet sparas! Svamp- och grönsaksröran låter helt i min smak! Och jag kan redan fantisera mig sådana smaskiga köttfärsbiffar med portabello-fyllning! :)
    Och filmen ni skriver om är ju bara såååå mysig! Jag och dottern har sett den säkert 8 gånger! ;) :)
    Ha en toppen kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den fyllningen passar helt säkert i mer än bara Wellingtonen. Kul när man kan gå vidare och testa andra varianter.
      Visst är det bra:)

      Tack, hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Tycker det låter som ett smart drag att plöja sig igenom den kokboken! Detta ska jag testa fast med veg färs.

    Önskar er en trevlig afton, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi spar ju en massa pengar åt er andra:) Fast inte åt Jamie förstås...:):)
      Det måste ju bli precis lika bra med vegfärs, rapportera gärna om hur det blev om du provar.

      Detsamma till dej vännen,
      kramar

      Radera
  7. Det där lät ju himla gott och smidigt.
    Måste absolut testas :)

    / Lena från make a head food

    SvaraRadera
  8. Låter (ser ut) som en väldigt trevlig kokbok!! Och vilken kul bjudrätt, enkelt och gott!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevlig och välanvänd, den som vi använder mest av just nu (fast det märks väl...). Perfekt som bjudrätt.

      Radera
  9. Alltså smördegsinbakad oxfilé var fina grejer när jag växte upp på 80-talet, det finns ett obetalbart historiskt ögonblick då min kompis var över hos oss på middag och bad att få ketchup till sin, mammas min! Vi fnissar fortfarande åt det ibland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det andas verkligen 80-tal om det, men ketchup... jodå det kan vi mycket väl tänka oss att en hel del ber om till både det ena och det andra... Härliga minnen:)

      Radera
  10. Det ser verkligen vääldigt gott ut! Hoppas ni har en skön söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så härlig så, hoppas du också haft det riktigt bra!

      Radera
  11. Nej, vad gott det där såg ut! Blir ju helt hungrig i magen. :)

    SvaraRadera
  12. Låter gott:) Enkelt sätt att vardagslyxa på...slå in i smördegspaket:)
    Ha en fin söndag:)
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott. Ja, ett paket gör så mycket:)

      Tack, detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  13. Jag har aldrig ätit detta men gillar allt som är inbakat. Måste testa det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du absolut testa detta, hoppas det ska smaka.

      Radera
  14. Härligt att ni äter er igenom boken innan jag, då vet jag ju vilka rept jag absolut ska testa :) Den här rackaren har jag spanat på men nye tagit mig för. Än :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl agera försökskaniner då:) Wellingtonen tycker vi absolut är värd att kockas till, i alla fall en gång.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!