lördag 12 januari 2013

Köpenhamn

Nej, om vi skulle ta oss i kragarna och skriva lite om vår minisemester i Köpenhamn som vi lovade att vi skulle göra, det kan väl vara på tiden nu...:)
Vi börjar i Torvehallerne på Israels plads som ligger centralt och på gångavstånd från Vesterbrogatan. Innan vi kom hit hade vi läst en hel del om denna saluhall så förväntningarna var ganska höga, tyvärr får vi väl säga eftersom vi kanske inte blev så imponerade som vi trodde... Visst fanns det mycket att titta på men det kändes lite väl opersonligt, kalt och avskalat, som att gå in i en lagerlokal eller ett drivhus. Priserna var relativt höga, fast det var vi väl inte så förvånade över...

Två hallar ligger vid sidan om varandra med ett öppet torg emellan där man kunde köpa blommor, frukt och grönt och lite vin.

Spanska skinkor i långa banor, både i disken och bakom:) 
Franska ostar och tyska som doftade ljuvligt...
Charkuterier från hela Europa.

Så klart finns det ett cupcakesbageri också...
Skaldjur, fisk och allt som hör det till finns det flera försäljare av.  

Naturligtvis fanns det öl, massor av öl, en hel uppsjö av öl!

Vi kommer helt säkert att styra stegen hit fler gånger för mat gillar vi ju och att bara gå omkring och förundras över alla godsaker som finns är något som vi också gillar. Tycker vi att ni ska ta er dit när ni är i Köpenhamn? Ja, absolut ska ni det för det är väl värt ett besök oavsett hur bygget ser ut. Men ta med er den stora börsen!

Så klart blev det några goda smörrebröd i dronningens by, dessa är från Hviids Vinstue, en hemlighet som köpenhamnarna helst vill behålla för sej själv... Denna vinbodega har legat här sedan 1723 och är därmed den äldsta "vinstuen" i hela Köpenhamn och det är en riktig genuin känsla att sitta här och "snup en bajer". 
För 60 danska kronor får du tre smörrebröd och en almmindelig öl, bra pris även om det kanske inte direkt är för mackorna man går hit utan mer för att vila benen och njuta av det danska gemytet! 
Klart rekommenderbart! 

Till sist så ett restaurangtips, dock helt utan bilder så vill ni se hur maten såg ut så får ni faktiskt besöka Ristorante Frascati nästa gång ni är i Köpenhamn och blir sugna på italiensk mat. Här serveras det hembakat bröd, hemmagjord pasta och en makalöst underbart god hemmagjord glass...

Att välja varmrätt var inte helt lätt eftersom det fanns så många rätter som lät lockande och i princip kunde vi nog valt vad som helst på menyn och blivit nöjda. Till slut bestämde vi oss för en lasagne på ankragu och en rigatoni med oxfilé, champinjoner och tryffelsås, och det hela sköljdes ner med en flaska rött vin - italienskt så klart. Både service, vin och mat var vi otroligt nöjda med, portionerna var rikliga och smakade återbesök!
Fruns efterrätt fick vi helt automatiskt två skedar till så att vi båda kunde få njuta av den, det är just sådana små detaljer som vi verkligen uppskattar (förutom att maten smakar vansinnigt gott naturligtvis)!

Köpenhamn besöker vi snart igen, det är en sak som är böff, för den stan kan vi aldrig få nog av och det var alldeles för länge sen vi sist var i byen! Skåningar som vi är så känns det som att det är vår andra huvudstad och det finns alltid något nytt, eller gammalt, att upptäcka.

Ha en fortsatt härlig lördag! / Anki och Håkan

30 kommentarer:

  1. Wow vilken härlig matresa! Jag har varit i Danmark många gånger, men konstigt nog aldrig i Köpenhamn, trots att restaurangen NOMA givetvis lockar oändligt mycket! Härligt med en minisemester sådär, det känns på tok för längesedan för oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. NOMA lockar oss väldigt, men kön dit är makalöst lång... Ja, det kändes som att det var alldeles för länge sen sist för vår del också, fast så känns det alltid:)

      Radera
  2. Åhh jag älskar Köpenhamn! Vi besökte också Torvehallarna i höstas när vi var där sist. Åt lunch på Paleo där inne, är ju lite fascinerad av det temat ;). Och Köpenhamn har SÅ mycket mer att erbjuda, underbart att bara sitta på en servering i Nyhavn och kolla på folk.
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en ljuvlig stad, man kan ju bara promenera runt i evigheter och njuta av allt. Vi älskar att gå omkring i de gamla villakvarteren längre upp i slutet av Västerbro och bara titta på gamla fina villor.

      Radera
  3. Oh, vad underbart! Vi ska till Köpenhamn i april! Då ska jag ställa en och annan fråga om denna stad och tips på vad man kan besöka där! :)
    Ha en fortsatt fin helg! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen med frågor så, vi ska verkligen göra vårt bästa för att svara!
      Kramar

      Radera
  4. ok nu känner jag att jag vill till Köpenhamn.
    Har bara varit där på flygplatsen för över 20 år sen, o det räknas ju knappast ;)
    Blev faktiskt inbjuden till en kurs jag vill gå i Malmö i höst och då tänkte jag tanken att " åh då kan jag ta ett dygn i Köpenhamn också privat"
    Kanske skulle jag fixa danska legitimation så kan jag frilansa där lite ;)
    // Lena från make a head food



    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska ta både kursen och en dansk legitimation, då kan det ju bli en hel del av denna mysiga stad!

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Mysig tripp. Köpenhamn är en fin och mysig stad. Åh så gott med smörrebröd, det brukar vi göra hemma ibland:)
    Ha en riktigt trevlig helg!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så härligt där, får ta oss dit snart igen:) Gott med smörrebröd, finns så många varianter att välja mellan.

      Kramar

      Radera
  7. Roligt när ni har så nära till Köpenhamn! Jag vill också :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen något vi uppskattar! Bara att hojta så hänger vi på:)
      Kramar

      Radera
  8. Så kul med en tripp till köpenhamn, har inte varit där på många år, ja inte sedan båten slutade gå från Landskrona till Köpenhamn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så tråkigt när de lägger ner olika båtlinjer. Vi saknar också att kunna ta färjan över även om det är väldigt smidigt med tåget.

      Radera
  9. Åh, mackhimlen nummer ett!

    SvaraRadera
  10. de där saluhallarna besökte vi när vi var i köpenhamn förra året, och så köpte vi såååå goda grekiska röror och grejer som vi skulle ha som lite "mellanmål" på hotellet så vi inte var jättehungriga när vi skulle ut och äta på kvällen, men det var så gott så vi åt oss proppmätta på rörorna istället :)

    det är inte utan att man är lite avundsjuk på eran närhet till köpenhamn, så himla mysig stad ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, underbart! Det känner vi igen fast för vår del har vi käkat oss mätta på ost några gånger, därför den lilla ostbrickan denna gången:)

      Ja, vi är verkligen så glada för det lilla avståndet, är där på 1½ timme med direkttåget.

      Radera
  11. Åh jag skulle också vilja ha en till större stad på ett sådant där bekvämt avstånd.
    Tror inte Borås räknas.. ;)
    En öl och tre smörrebröd - heaven!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du bor ju i en storstad som är hur mysig som helst... Fast det där med Borås är ju lite relativt, jämförelsevis med Köpingebro så är ju Borås gigantiskt:)
      Oh yes, heaven!

      Radera
  12. Härlig tripp ni haft och så mycket gott ni förtärt halleluja! ;)

    Vilken lyx att ha Köpenhamn så runt knuten... vi har typ ja, Göteborg och det är inte fy skam det heller :)

    Hoppas er helg varit bra... själv känner jag mig som en björn som gått i ide... kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallelulja är så rätt så:) Nej, Göteborg är verkligen inte fy skam, det vill vi också ha runt knuten!
      Ide låter väl mysigt, härligt att gosa ner sej.

      Kramar

      Radera
  13. Underbara Köpenhamn gahhhhh tröttnar aldrig. Vilka fina bilder kram på er finisar! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Köpenhamn är svårt att tröttna på, iaf för vår del:)
      Kramar till dej, finaste Sofia!

      Radera
  14. Jag har varit sugen på att åka till Köpenhamn länge nu! Kastrup räknas liksom inte riktigt :=) Hoppas att vi tar oss dit i vår, det är ju så nära och bra. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, Kastrup känns inte direkt som Köpenhamn, bara lite så där nästan:)
      Ja, ni har ju inte heller så knivigt att ta er dit, man kan aldrig åka dit för ofta.

      Kramar

      Radera
  15. Köpenhamn är verkligen ett matmecka:) Var där i somras och kommer absolut åka dit igen så snart jag kan! Inte bara för smörrebrö och ölen utan för att jag gillade hela atmosfären som hänger över staden:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!