söndag 13 januari 2013

Lättlagad mustig kycklingryta

Jahaja, där fick vi för att vi önskade minusgrader till raggorna vi ska få stickade... Snön faller igen, även om det inte är några fasliga mängder så var det faktiskt inte snö vi önskade!!! Men men, den ynka centimetern som ligger nu gör iofs inte så mycket, men sen får det räcka!

Då börjar snart en ny vecka igen och då kan det väl passa bra med ett recept på en lättlagad kycklinggryta?
Kikärtorna gör att det blir lite mer tuggmotstånd i middagen, olika texturer för att citera tv-kockarna. Dessutom bidrar ärtorna till mättnaden så räkna med att det kanske blir över lite mer i grytan än vad det brukar bli. En frisk sallad med apelsin satt som pricken över i:et och lättade upp den mustiga smaken rejält:


Kycklinggryta  2 port + matlåda
400 g kycklingfilé, i grytbitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1½ msk kycklingfond
ca ½ dl vatten
2 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk flytande honung
½ citron, rivet skal och pressad saft (ev. behöver du lite mer saft - smaka dej fram)
1 tetrapak á 230 g kikärtor, avsköljda
färsk babyspenat
maizenaredning
Bryn kycklingbitarna i en djup stekpanna, tillsätt vitlökshacket och bryn någon minut till.
Häll i grädde, mjölk, fond, vatten, soja, sambal, honung och citronsaft.
Låt grytan puttra under lock ca 10 minuter.
Tillsätt kikärtorna och citronskalet i grytan, smaka av så du är nöjd med smakerna.
Rör i spenaten precis innan serveringen.

Rödkålssallad
1/4 av ett litet rödkålshuvud, strimlat
1 apelsin, skalad så inget vitt är kvar
½ dl solrosfrön
3 msk balsamvinäger, gärna med smak av dadel eller annan sötare variant
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna så det får lite färg, men var noga så att du inte bränner dom.
Lägg den strimlade rödkålen på ett fat, skiva apelsinen och lägg ovanpå.
Strö över solrosfrö och häll sedan över vinägern.

Helgen har gått i lättjans tecken för herr och fru Mårtensson. Efter en långfrukost med tillhörande korsord igår blev det en shoppingtur på stan med hela ett stycken fynd i form av en jularöd kofta*. Eftersom vi kände oss lite lättjefulla blev det hämtmat av bästa sort på kvällen, sushi från Sushinu, och en bubblande spanjor i glasen. Bubbel och sushi ska ni absolut ge er på om ni inte gjort det innan, om ni gillar bubbel och sushi det vill säga, för dom två gillar varandra skarpt!
Söndagsfrukosten blev en långsittare den också, vi läste kokböcker och planerade veckans meny - bästa sättet att börja dagen på:) Andra planer har också börjat ta fart här i köket, närmare bestämt planerna för sommaren och tillhörande semester. Det finns nu en plan A, en plan B och för säkerhets skull även en plan C! Alla tre lika lockande men vi håller tummarna extra hårt för A!
Fler som börjat spåna på sommaren och vad den ska bjuda på, förutom sol och värme förstås?

Nu, en finfin vecka till er alla, på återseende i morgon!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Håkan tycker vi ska förtydliga att det inte är han som ska ha koftan...
x

25 kommentarer:

  1. Visst är det härligt när man börjar planera för sommaren. Vi har också börjat kika lite......vill till Öland eller bila till Italien :-) Kycklinggrytan ser jättegod ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det, planeringen är halva nöjet:) Italien vill vi så gärna till, all god mat och gott vin lockar! Men med semester mitt i varmaste sommaren blir det lite väl hett om öronen... Kanske det får bli en hösttur.
      Tack!

      Radera
  2. Det ser jättemumsigt ut! :-)

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig gryta:) semestern har vi börjat spåna på lite smått håller tummarna att det blir plan A:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen smarrig. Spännande, hoppas ni får till härliga sommarplaner!
      Tack!

      Radera
  4. Hej!
    Var i Malmö köpte du Molly Mcbutter? Det vill säga smaksättning för popcorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Om du menar den smaksättningen som vi skrivit om här:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2011/04/popcorn-i-massor.html
      så var det på The American store som ligger nere vid kanalen. Du ser den på en bild här:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2011/05/lite-fran-igar.html

      Radera
  5. Vi fryser har i Göteborg också! En sådan underbar kycklingsgryta skulle passa oss väl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fi attans vad det är kallt. Då sitter en värmande gryta riktigt fint!

      Radera
  6. Mums, vad gott det låter! Jag brukar ofta använda babyspenat i maten! :)
    Jag har lagat er indisk kycklingsoppa, fast som gryta! Jag har bytt ut linser (magen tål tyvärr inte dem...) mot (!) rättika! ;)
    Den är sååååå god! kryddningen är perfekt! Tack tack för receptet! jag kommer att blogga om grytan nån dag och givetvis länka till er! :)
    Ha en underbar dag!
    kramar!
    //Lana
    P.S. Jag har mina nya Lola Ramona skor på mig idag på jobbet! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir så gott med lite spenat i på slutet.
      Så kul, och vad roligt att du gillade den (phu - då kan vi andas ut). Vassego!

      Detsamma hoppas vi att du haft i dina nya fina skor!
      Kramar

      Radera
  7. Ser ut som en spännande kycklinggryta tycker jag.

    SvaraRadera
  8. Mustiga kycklinggrytor går inte att få för många av! Toppen med kikärtor i, tycker jag. Gott och mättande. Nyttigt ska det visst vara också :-)

    Sommaren blir nog mest till att tillbringa på landet. Vi är inne på att äntligen komma iväg till Australien och det lämpar sig bäst framåt hösten. Jag hoppas verkligen att de planerna går i lås för jag är galet sugen på att resa runt där och har varit länge. Ni måste ju berätta mer om era resplaner, har ni sagt både A, B och C måste ni ju säga D :-)

    Kram + kram

    PS
    Förstår nu inte bilden av Håkan i jularöd kofta som jag fick i huvudet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det så! Hur nyttigt som helst, helt säkert.

      Åh, Australienresa, vilken spännande tur att se fram mot, vi håller våra tummar så hårt för att era resplaner ska bli verkliga!
      D!

      Kramarna :):)

      Radera
  9. Kanon medk kikärtorna i, matigt nog för att jag skulle kunna ära grytan som den är, bara en sallad till kanske. Ris blir nästan överflödigt :) Kryddningen låter jättegod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så gjorde frun här också, bara apelsinsalladen till och det gick så bra så, kikärtorna gör att det mättar så bra ändå. Fast har man cyklat 1 mil så behöver man lite ris också:)

      Radera
  10. Så kan det gå med önskeväder ;) Åh sommarplanering, ni är ute i god tid! Vi har inte bestämt något ännu men vi gillar att vara på hemmaplan under sommaren... lite dagsutflykter och turer till storstäder i närheten blir det nog men annars har vi inte planerat så värst mycket... stor kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo då, och mer önskeväder blev det... hrm...
      Jajamensan, ska man få resor så där mitt i sommaren så gäller det att vara ute i tid, vi tycker vi är sena denna gången:) Härligt också att bara ta det som det kommer, speciellt när man har så stor fin trädgård som ni har och kan njuta av utelivet där också.

      Kramar i massor tillbaka!

      Radera
  11. Det här var riktigt smarrigt att se nu när jag är nyss hemkommen från gymmet. Det låter supergott med soya i. Bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen ett bra recept, gott och snabbfixat!

      Radera
  12. Mer snö här med. Hua! Vill ju ha vår nu!!
    Den grytan lät fin. Lite lik den jag gjorde i helgen. Blir lite mustigare med bönor. Och mer mättande. Gillas! Hamnar nog på en veckomeny framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och ännu kallare ska det bli, iaf här nere men säkert på fler ställen... vill vi inte:( Häng med oss och Amy, vi tänker fly landet och emigrera, lär inte få brist på godsaker att äta i alla fall!
      Visst blir det både mer mättande och mustigare med bönor, perfekt för att dryga ut grytan nu i januari...:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!