fredag 4 januari 2013

Rödvinssås och gräddkokt kål från nyårsmenyn.

I dag blir det en liten rapport från vårt nyårsfirande, i alla fall den delen som är ätbar för det var ungefär vad som fastnade på bild. Konstigt det där... Bilderna är tagna med vår "resekamera", vi ber att få ursäkta oss för den lite sämre kvalitén som inte har något att göra med hur maten smakade.
För maten den var verkligen kanongod, måhända har det något att göra med att recepten kommer från ICA-buffé men vem är vi att uttala oss om det. Vi är ju inte alls partiska i den frågan:)

På varmrättstallriken låg det kalvytterfilé som vi först brynte i hel bit på stekjärnet tills den fick färg. Kryddad runt om var den med salt, svartpeppar och timjan.
Efter stekningen så åkte den in i ugnen på 150 grader och där fick den ligga tills innertemperaturen nådde 67 grader. Efter besöket i ugnen fick köttet vila under ugnsfolie ca 10 minuter innan det skars upp och serverades med klyftpotatis, rödvinssås och en gräddkokt savoykål.

Rödvinssåsen var av skedätarslaget och den gräddkokta kålen ska vi snarast möjligt ge oss på igen och då försöka ge den en liten annan prägel. Inte för att det var något fel på den alls, men det är ju alltid kul att förändra och sätta sina egna spår på godsaker.


Rödvinssås 4 port
100 g rotselleri, grovt hackad
1 liten morot, grovt hackad
1 liten rödlök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
1 tomat, tärnad
1 dl balsamvinäger
3 dl rött vin
2 msk koncentrerad kalvfond
4 dl vatten
2-3 msk rönnbärsgelé
maizena
1 msk smör
salt och peppar
Bryn grönsaker, rotfrukter och lökar i en gryta så de för lite färg. 
Häll i balsamvinäger, rör om och koka tills vätskan blir lite sirapsaktig.
Tillsätt rött vin och koka tills ca 1/3 återstår.
Häll i fond och vatten, koka 15-20 minuter, sila av såsen.
Vispa ner gelé i såsen, smaka av med salt och peppar.
Red av såsen med maizena till önskad konsistens. 
Blanka av med smöret.

Så till kålen som vi serverade till köttet, går bra att förbereda precis som såsen.

Gräddkokt savoykål med kantareller  4 port
5 dl vispgrädde
1 stjärnanis
500 g savoykål
1 burk kantareller, grovt hackade
2 msk fint hackad schalottenlök
salt och peppar
Plocka av bladen från kålen, skär bort den grova mittersta delen.
Skär kålbladen i bitar, ca 2-3 cm, och koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
Slå av kokvattnet och kyl bladen snabbt under rinnande kallt vatten.
Häll av det kalla vattnet och krama ur vätskan - det är viktigt att få bort så mycket vätska som möjligt.
Koka upp grädde och stjärnanis, låt puttra till ca ½ återstår. 
Låt grädden svalna och plocka upp stjärnanisen.
Fräs svamp och lök ett par minuter, tillsätt kålen och låt det bli varmt.
Rör ner grädden, smaka av med salt och peppar och servera. 

Till huvudrätten provade vi två olika röda viner som skulle vara helt olika varandra och det var dom verkligen. Vi började med Riojan och avslutade med amerikanaren, båda passade bra till middagen fast Riojan var strået vassare, fylligare och mer smakrikt. 

Här ligger huvudaktörerna till förrätten och väntar på att bli serverade. Hummern åt vi kall med avokadohalva, crème fraiche och så en kall sås som vi brukar ha till just hummer - Rhode Island med vitlök - som ni hittar receptet på här. I glasen slog vi en gammal favorit, Louis Bouillot, och det gjorde vi helt rätt i!

Efterrätten var som vi skrev tidigare, Mårtenssons ansvar, och vi valde att göra och ta med en gammal goding, den godaste frusna citrontårtan ever. Naturligtvis var den nygjord - det var ju ändå nyårsafton - och vi använde oss som vanligt av detta receptet.

Nu återstår det inte många dagar på vår ledighet men vi ska försöka använda dom väl och njuta så mycket som vi bara kan. Anki var visserligen inne och jobbade i onsdags så då passade Håkan på att städa ut julen, tvätta och sköta andra trevliga hushållssysslor, så det behöver vi inte bry oss om nu. Kanske tar vi en liten sväng med tåget någonstans, kanske så går vi ut och äter, kanske så gör vi något annat.

Så ber vi att få tacka för alla gratulationer och fina kommentarer som vi fick igår, gladare än gladast blev vi! Firade gjorde vi med ankbröst och fikonsås (som vissa kanske såg här) och det smakade lika gott som det brukar. Efterrätt blev det också, men den bjuder vi på en annan dag.

En skön helg hoppas vi nu att ni får, godaste maten och drycken, avkoppling och andra trevligheter!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Gräddkokt kål låter väldigt gott och såsen likaså! Ha en fin helg, vad ni än gör! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Urgott var det, klart värt att provas.
      Tack, hoppas din helg också varit finfin.
      Kramar.

      Radera
  2. Gräddkokt kål är gott, har inte testat med anis i men kan tänka mig att det blir en kul brytning! Rödvinssås är ju alltid gott också, mm :)


    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen väldigt gott, vi kommer absolut att prova det fler gånger.

      Detsamma hoppas vi att du haft!

      Radera
  3. Vilken meny! Verkar ha varit hur gott som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen riktigt lyckad, så gott så.

      Radera
  4. kålen verkar riktigt gott undrar jag om jag ska göra det med min rödkål :)
    Ha en riktigt skön helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske skulle funka med rödkål också, annars är rödkålschutneyn riktigt god:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/12/biff-rydberg-pa-vildsvin-och-en.html

      Detsamma hoppas vi du haft!

      Radera
  5. Verkligen jättegod mat! Ha det så gott under er ledighet. Är ni sugna på att tävla lite är ni välkomna över till mig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Tackar, det har vi haft, hoppas du också haft det bra.

      Vi kikar in senare ikväll, tack för tipset!

      Radera
  6. Jag förstår att ni njöt med så många delikatesser ;) Gräddkokt kål tyckte jag lät mycket spännande... jag gör inte så mycket sådant i mitt kök faktiskt...

    Önskar er en finfin helg, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gjorde vi absolut.
      Då tycker vi att du ska testa det, receptet passa ju fint för dej som inte käkar kött.

      Hoppas du haft det riktigt bra,
      kramar till dej vännen!

      Radera
  7. Åh, kött med rödvinssås och potatis - det klassiska är ju det bästa! Vilken nyårsmat. Jag tycker bilderna är fina jag!

    Vad skönt att ha några dagar framför sig med så lösa planer, det blir som det blir liksom. En av fördelarna med att leva i tvåsamhet ;-)

    Ha en grymt bra helg!

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det, en smarrig rödvinssås är aldrig fel! Vi tackar vi.

      Ja, det är skönt att köra på gehör under dagarna och det är absolut en klar fördel med tvåsamheten, du har så rätt så:)

      Tackar, hoppas din helg varit detsamma,
      kramarna

      Radera
  8. skedätarsås, ja tack! den där gräddkokta kålen hör jag mycket gott om från olika håll så jag börjar nästan känna att jag nog måste testa fastän jag var väldigt skeptisk från början. men man ska ju testa allt minst en gång :)

    tänk att två lediga veckor försvinner så fort, ni får njuta riktigt ordentligt av de sista dagarna nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, den är din! Tycker absolut att du ska prova, den är absolut värd i alla fall ett test.
      Visst gör det, och visst har vi:)

      Radera
  9. Gräddkokt kål läs gott och spännande!
    Och skedätarsås! Vi skåningar....mmm....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott och spännande! Eller hur, det är ju det vi är så bra på:)

      Radera
  10. Oh, vilken fantastiskt god mat ni har haft! :)
    Receptet på rödvinssås sparar jag! :)
    Ha en toppen helg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen så god, hoppas du kommer att gilla såsen lika mycket som vi gjorde.

      Vi hoppas du haft detsamma!
      Kramar

      Radera
  11. Rödvinssås är ju såååå gott :)
    Måste testa ditt recept!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och denna var verkligen en höjdare. Klart du ska testa vårt, hopas det ska smaka!

      Kram

      Radera
  12. Det receptet på er rödvinssås måste jag spara och använda mig av ´vid tillfälle. Det är nog den godaste sås som finns en riktigt mustig rödvinssås!

    Önskar er en jätteskön helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en väldigt god variant, hoppas du också kommer att gilla den!

      Vi hoppas din också har varit riktigt bra!
      Kram

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!