torsdag 24 januari 2013

Tonfisk med varm dressing

Då var det dags för det där fiskreceptet som vi utlovade i tisdags, det som vi tyckte kunde passa lite bättre till helgen ni vet? För vår del så blev detta förra veckans fredagsmys men åsikterna kring polentan gick lite isär för ovanlighetens skull... Det var inte riktigt Håkans melodi, han gillade inte konsistensen alls så det lär inte serveras fler gånger i vårt kök. Som tur är så vet vi ju att det blir gott att baka med polenta och en krämig variant återstår fortfarande att prova på. Skam den som ger sig!

Kanske kan det tyckas att det är många moment i tillagningen här, men det är inte så fasligt som det verkar. Polentan förbereds fram till att den ska in i ugnen och det lättaste sättet att få rätt på måtten kan ni se här:) Dressingen kan också förberedas och bara värmas på precis innan tonfisk och stekjärn är på speed-dating:



Tonfisk med polenta och varm dressing    2 port
Polenta med parmesan
2½ dl vatten
100 g polenta (ca 1 1/4 dl)
1 dl riven parmesan
½ tsk salt
Koka upp vattnet och salt, rör ner polentan. Låt det koka 1 minut och dra från värmen, rör i parmesanosten.
Bred ut polentan i form av en rektangel, ca 20*10 cm, på ett bakplåtspapper.
Låt det svalna och stelna och skär sedan i bitar i valfri form.
Sära på bitarna och pensla med olja på ovansidan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Dressing
½ msk olivolja
25 g soltorkade tomater (torra)
1 vitlöksklyfta, fint hackad
10 cm purjolök, strimlad
1 dl hackad persilja
1 dl färsk basilika, grovt strimlad
1 dl balsamvinäger, gärna med en lite mjukare smak
svartpeppar, flingsalt
Skär tomaterna i små bitar och låt dom ligga i olja under tiden som du förbereder polentan.
Fräs tomater och vitlök i olja en kort stund. Sänk värmen, rör ner övriga ingredienser och låt det småputtra ca 30 sekunder.

2 bitar färsk tonfisk
rapsolja, gärna med smak av citron eller vitlök
Pensla tonfisken med oljan innan du steker den.
Stek tonfisken precis innan den ska serveras, max 1½ minut per sida.
Servera tonfisken med den ljumna dressingen och polentan.
Riven parmesanost och sallad med rostade solrosfrön passade också väldigt bra till.

Ett helt otroligt, makalöst, underbart vinterväder har vi haft här nere idag, tänk om alla vinterdagar kunde vara så, då hade det kanske varit så mycket lättare att stå ut med kylan. Vi håller i alla fall tummarna att det blir lika fint i helgen, det är så mycket trevligare att röra på de vita pälsklädda benen då.

Ha nu en riktigt, riktigt bra helg och må solen skina på er, maten mätta era magar och dryckerna släcka törsten i era strupar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Jag är liten kluven till polenta. Jag tror jag inte riktigt har ätit den i dess rätta konsistens. Blir lite för grötigt...? Jag vet inte riktigt vad det är.
    Hursom, tonfisk är förjäkla gott! Det köper jag väldigt sällan måste jag få erkänna.
    Det är ju soligt, det är det. MEN KALLT!
    Hoppas ni får en fin helg, kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är lite si och så med den där polentan, vi ger det ett försök till sen får vi se...
      Vi har till vår lycka hittat det i ICAs frysdiskar nu och till ett bra pris också.

      Kramar

      Radera
  2. Först trodde jag att ni hade varm dressing till burk på tonfisk men det borde jag ju ha förstått, ni äter ju "riktig" tonfisk :-) Lite mer klass på det!

    Vita, pälsklädda ben. Ja, så ser mina underben ut vintertid. Osolade och orakade. Eller menar ni kanske att ni promenerar iklädda något gjort av päls :-) Hi hi...

    Önskar er detsamma till helgen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Hahaha, nej du vi käkar från burk också, fast det blir kanske inte riktigt lika ofta och kanske mer som påläggsröror typ denna:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2011/10/frukosttips-med-kalljasta-bullar-och.html

      Underbenen var precis vad vi menade, huga så vackra spiror man har på vintern. Men pälsen värmer gott:)

      Kramarna

      Radera
  3. Det ser himmelskt gott ut men jag har aldrig smakat polenta! jag känner mig lite småskeptiskt nu...hehe:)
    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nja, den där polentan få vi se om vi kan få till nåt bättre med och se om vi kan fresta dej med det istället:)

      Kramar

      Radera
  4. Riktigt tonfisk är galet gott, men vi äter det på tok för sällan.
    Burktonfisk går också an, men bara om den inte är varm, då får jag någon slags kattmatsvarning. :)
    Ha en trevlig helg! Lena från make a head food.

    ps/ har ett västerbottenost recept som jag tror passar era smaklökar snart i bloggen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så gott. Visst blir det lätt kattmatsvarning men med goda tillbehör så är det gottigt.

      Jo tack, det har vi spanat in och inspirationen går på högvarv.

      Radera
  5. Recept på dressing sparar jag rakt av! Låter jättegott och kan passa till mycket! :)
    ha en underbar fredag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dressingen passar helt säkert fint till massa annat, hoppas du får till något gott till - men det får du säkert!
      Kramar

      Radera
  6. Jag fryser konstant! Hua!!
    Tonfisk har jag aldrig tillagat och knappt aldrig ätit. Den där dressingen låter spännande och polenta har jag provat men är tveksam. Måste nog ge den ett nytt försök!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy för, idag har det stormat så mycket så det varit mycket kallare än innan... usch!
      Ja, vi ska också ge den en chans till, hoppas på det bästa.

      Tack, hoppas du också haft det bra (fast vi har ju sett att det verkar ha varit precis så!)

      Radera
  7. jag har aldrig testat polenta på det där viset, men det verkar verkligen som att åsikterna om det glider isär... den krämiga varianten har jag däremot testat och om den är rätt kryddad är det jättegott, annars är det mest "jaha".

    riktig tonfisk åt jag jätteofta när jag bodde i england och på irland, men här hemma i sverige har jag ätit det kanske en gång... konstigt det där.

    hoppas ni får en trevlig helg och att det fina vintervädret håller i sig!
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så känns det, precis som jaha... Men vi ska testa en krämig och då ska vi komma ihåg att smaksätta ordentligt!

      Väldigt konstigt, England och Irland är väl inte direkt det första vi tänker på när vi tänker på tonfisk. Någon bra receptidé du har från den tiden kanske som du minns?

      Kramar

      Radera
  8. Visst har det varit ljuvligt med solen som lyst upp allt, förlåt Hallå Potty var det ju ;-) Jag hopas verkligen på mer sol i helgen så vi kan hitta på något skoj utomhus.
    Tonfisken tar jag gärna en portion av. Jag blir ju helt galet hungrig av att kika in hos bloggvänner...
    Ha en fin helg. Kram kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Hallå Potty får vi inte glömma, klart det är han som varit här nere också och fixat med vädret! Men nu måste han ha dragit vidare någon annanstans för det fina vädret försvann spårlöst igår...?

      Du är så välkommen att ta en bit, vassego!
      Tack, hoppas din också varit kanoners,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!