söndag 27 januari 2013

Vildsvinsrevben i vår Crock Pot

Nej minsann, nu får vi ta en paus från herr Oliver och istället skicka iväg vår senaste tillagning i crockpotten till er. Vi bjöd på en liten förebild på Facebook undertiden som vi kockade förra veckan och precis som Erika skrev så var det väldigt likt "den bruna maten" och såg väl varken spännande eller vidare gott ut... Men när det var dags att hugga in så blev vi så glada så här i köket, köttet var så oerhört mört och lämnade benen helt på egen hand, vi behövde knappast använda besticken. Enda nackdelen med det är väl att man inte finns så mycket att sitta och gnaga i sej från benen... men det överlevde vi som tur var.

Såsen som vi hade till kokte vi från spadet i grytan, det avgör ni helt och hållet om det än något ni vill göra, det funkar säkert lika bra med en kall sås till eller varför inte en god chutney.


Vildsvinsrevben i crock-pot
1 kilo vildsvinsrevben
Marinad
½ dl muscavadosocker
1 dl ketchup
2 msk sherryvinäger
4 msk Plum & gingersauce (ICA ASIA)
Koka samman alla ingredienserna till marinaden någon minut.
Låt det svalna och låt revbenen ligga i marinaden i en plastpåse över natten i kylen.

Tillagning i crock-pot
1 dl vatten
2 gula lökar, klyftade
1 morot, delad i 3 bitar
4 lagerblad
salt och svartpeppar
Lägg lök, morot och lagerblad i grytan, häll i vatten.
Häll ner revbenen tillsammans med marinaden i grytan, salta och peppra.
Sätt grytan på den låga värmen och ställ in tiden på 9 timmar.
Kolla så att köttet släpper lätt från benen, låt annars grytan stå på värme ytterligare 30 minuter innan du testar igen. Tiden beror på hur tjocka revben du tillagar.

Sås till revben
Sila från skyn i crock potten ner i en vanlig gryta.
Låt skyn koka samman, ju längre tid desto mer smak blir det i såsen.
Häll i grädde efter önskad smak och mängd, smaka av med salt och peppar.

Det var dom trötta tittorna som slogs upp i Mårtenssons sovrum i morse, man blir brutalt medveten om att man inte längre är 20 år när man inte får tillräckligt med sömntimmar på natten:) Men det var det helt klart värt med tanke på hur himla roligt vi hade i går kväll hos Anne och Ingemar! Till krigsskadorna räknar vi träningsvärk i magarna från ett antal skrattanfall och lite lätt lomhördhet på öronen från tutorna vi använde när vi spelade spel...
Maten var i vanlig ordning fantastiskt god och tårtan som vi fick till efterrätt - oj oj oj - den tårtan gick inte av för hackor. Som tur är så finns mästerverket förevigat på bild och receptet ska vi efterlysa och dela med oss av till er så att fler kan få njuta av den.

Menyplanering och besök i kollegornas kök väntar denna söndagskväll, några av våra favoritnöjen som oftast går hand i hand också faktisk. Det är så härligt med all inspiration som bjuds!
Se nu till att ha en riktigt bra vecka så hörs vi åter i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Ni verkar ha haft en riktigt trevlig afton och vad bra att ni fått magträning nu då ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, det är alltid bra när man kan förena nytta med nöje:)

      Kramamr

      Radera
  2. En sån där potta verkar verkligen intressant! Nio timmar you say, inte undra på att köttet faller av benen.... Sen är jag ju lite knäpp så min blick söker sig snarare till vänster i bild, där tillbehöret finns. Potatis :-)

    Att spela spel tycker jag är urkul! Låter som en toppenkväll med god mat, skratt och spel. Då är det lugnt att få vara lite trött dagen efter.

    Hoppas menyplaneringen gick bra, jag får kolla in här helt enkelt och se själv.

    Ha en riktigt härlig måndag. Måndagar räknas ju också här i livet!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gillar man långlagad mat så är det perfekt, man kan till o med lämna den ensam hemma och komma hem till nylagat. Jo då, det var ett väldigt gott tillbehör, de där ugnsrostade rotfrukterna och potatisen:)

      Menyplaneringen gick kanoners, det fanns så mycket gott både här och där att inspireras av! Många duktiga matkollegor vi har:)

      Tackar, tackar, visst gör den det.

      Kramarna

      Radera
  3. Ser väldigt mört och gott ut. De vildsvinsrevben vi testade i julas var ju underbara. Tyvärr har jag ju inte tillgång till en crockpot...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert utmärkt att göra liknande i en lergryta om man har det eller i en annan ugnsgryta med lock. Du kan säkert komma på något jättebra sätt att fixa till något liknande:)

      Radera
  4. Haha, jag klarar inte heller av att vara uppe sent längre (hmmm) blir helt förstörd om jag är uppe efter säg midnatt ;) pinsamt! Men huvudsaken ni hade kul, då är det ju värt det! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte som det var i ungdomens glada dagar inte...:) Men helt klart värt varenda gäspning!

      Kramar

      Radera
  5. Ser fint ut det där:) Jag har aldrig ätit vildsvin men det är säkert gott!
    Trevlig måndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Ja det är väldigt gott, smakar inte så mycket vilt som annat viltkött.
      Hoppas din måndag också varit bra,
      kram

      Radera
  6. vilken tur att jag nu köpt en crock-pot så att jag kan testa era recept, har köpt lite benfri fläskarre för att testa pulled pork igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra att du inköpt den en egen potta, hoppas du ska bli nöjd med maten från den.
      Du kan hitta flera av recepten här:
      http://martenssonskok.blogspot.se/search/label/Crock%20pot

      Smaklig spis!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!