onsdag 13 februari 2013

Bolognese på vilt

Ja, så är det ju då som bekant alla hjärtans dag i morgon (eller idag beroende på när du läser detta) och kanske behövs det lite inspiration till en god middag att bjuda på någon du hjärtar. Det behöver ju faktiskt inte vara någon fästeman eller fästemö som du vill uppmärksamma lite extra, kanske är det föräldrar, barn eller en riktigt god och nära vän som du vill visa att du gillar? Och vem blir inte glad över att bjudas på något extra gott på tallrikarna...

Igår slängde vi iväg en smarrig tårta som ett förslag till er, idag blir det en gammal klassiker som passar lika bra till en romantisk middag som den gör till en måltid i vänskaplig anda:) Bjuder du ditt livs kärlek på köttfärssåsen så kan du köra lite Lady och Lufsen-stil med en gemensam tallrik spagetti, nu gjorde ju visserligen inte vi det men så har vi också passerat "bäst före datum" vad gäller hångel vid matbordet...



Bolognese på viltkött  
500 g viltfärs, vi använde oss av vildsvinsfärs
100 g 100 bacon, hackat
2 gula lökar
2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, hackade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk sherryvinäger
1 msk kycklingfond
4 dl krossade tomater
1 dl ajvar relish
oregano
salt och svartpeppar
1 skvätt vodka
Fräs baconhacket i smör och olja så det får färg, tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och låt det fräsa på svag värme ca 5 minuter.
Höj värmen på plattan och slå i färsen, låt den bli brynt.
Tillsätt fond, vinäger, tomatkross, ajvar och oregano och låt det hela småputtra minst 1 timme.
Smaka av med salt och peppar, skvätt i lite vodka.
Servera till nykokt pasta och riven parmesanost.

Dagen idag har gått i ledighetens tecken för oss båda faktiskt. Ny termin betyder oftast nytt schema för frun och i vår innebär det att vi är lediga tillsammans på onsdagarna, mycket uppskattat. Att Anki sen också är ledig på fredagarna låtsas Håkan inte höra:) Eftersom lördag är middagsbjudningsdag denna helgen så har vi passat på att planera menyn och matshoppa, en mycket trevlig sysselsättning så här mitt i veckan. Ja vilken dag i veckan som helst faktiskt, är man tossig i mat så är man - men alla har vi väl våra lyten och men?
Anki har dessutom sysselsatt sej med ett väldigt spännande projekt, men mer om det en annan gång, nu är det MAT!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Vi har inte planerat något särskilt till imorgon i matväg, men något extra gott att fika ska vi väl kunna ordna. Det kommer lite för tätt på fettisdagen som vi firade fullt ut, men, men... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, firades det riktigt igår så kan det ju kanske bli lite tätt inpå, men man kan aldrig få för mycket firande:)

      Radera
  2. Hoppla! Vodka i såsen och ändå inget hångel vid bordet?! Hi hi... Nej, nog kan man hålla sig just medan man äter i alla fall. Inga problem där :-)

    Mycket gott i den såsen. Ser jätteläckert ut på bilden.

    Så fantastiskt att ha en extra ledig dag i veckan tillsammans, och att få tillbringa den med att planera och fixa mat. Himmelriket! Bara att gratulera. Lediga fredagar skulle jag kunna göra nästan vad som helst för... Grattis till Anki!

    God middag då!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske just därför det inte blev nåt hångel:) Zzzzz...

      Ja, det är verkligen så härligt med den där bonusdagen, bara att passa på att njuta! Och fredagarna är inte dumma de heller:)

      Tackar tackar,
      kramarna

      Radera
  3. Hur många svin har ni i frysen egentligen? Ni bara öser ut finfina recept med viltsvinsfärs. Ni kanske tar och hyr en bil och cruisar de skånska vägarna, i hopp om att stöta på en gris. Kan bli en dyr historia klart...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är väl en hel del som ligger där inne, du vet Håkan cyklar ju genom skogen till och från jobbet... visserligen får man ju cykla fram och tillbaka över dom några gånger men men, vad gör man inte för god mat:):)
      Nej då, men vi köpte ju en hel gris och dom väger runt 35-40 kilo så det blir ju en hel del.

      Kramar

      Radera
  4. Vad trevligt att ha en ledig dag i veckan tillsammans - mysigt som bara den! Och eran viltsås låter helt galet god. Skulle kunna slurpa i mig hela den där tallriken i ett nafs.

    Önskar er en fortsatt fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt mysigt är det. Du är så välkommen så att slurpa i dej när helst du har vägarna förbi, det finns lite kvar i frysen:)

      Tack, detsamma önskar vi dej

      Radera
  5. Men det här ju så underbart gott! Och så spännande med att tillsätta vodka! :) Inga problem att hitta i ryska hemmet! ;)
    Bestämmer att göra den här bolognese till nästa vecka!
    Mest godaste och roligaste recept jag hittat på bolognese! :)
    Tack för receptet!
    Bokmärker genast!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Nej, det känns som att vodka kanske inte är någon bristvara där inte, där litar vi på dej:)
      Så kul att du vill prova den, hoppas nu den faller dej i smaken också.

      Varsågod, smaklig spis!

      Kramar

      Radera
  6. Ahh....åker till skåne i helgen och ska se om vi kan fylla på våra vildsvinsförråd lite:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller tummarna för påfyllnad, annars får ni göra som Malin föreslog:)

      Radera
  7. Godmorgon! Hoppas det går bra att jag lånar två recept av er. Vitlöksbröd och marinerade kronärtskockor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Godkväll:) Naturligtvis går det bra att du lånar dom, hoppas du gillar dom!
      Ha en fin kväll.

      Radera
  8. Sherry och vilt. Kombo som inte kan gå fel :)
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  9. vad härligt med en ledig dag tillsammans mitt i veckan, sånt är ju guld värt :)

    här hade jag inte ens en aning om att det var alla hjärtans dag förräns alldeles nyss, men så har jag ju aldrig varit särskilt mycket för den här dagen heller. jag får väl tända ett ljus och krama ofelia lite extra mycket ;)

    hoppas ni får en fin kväll iaf, kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så värdefullt, vi gillar det skarpt.
      Det går väl hur bra som helst att tända ljus och mysa med Ofelia också, tycker det låter som en riktigt fin idé - oavsett vilken dag det är.

      Tack, vi ska göra vårt bästa, precis som vi gör varje kväll:):)

      Kramar

      Radera
  10. Jag har ett skånskt vildsvin i frysen som jag fick av en bekant som är jägare. Jag har aldrig provat att mala ner det, men det kanske jag borde. Kan tänka mig att det är vansinnigt gott! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du möjlighet till det så tycker vi absolut att du ska mala ner någon del av köttet och ha det i ett långkok, det blir så gott. Lycka till!

      Radera
  11. Hångel vid matbordet minns jag svagt, svagt. Numera är det inte mycket sådant hos oss heller, haha! Passar er bara med allt vilt! Man kan själv bli vild för mindre...

    Hemma blir det mysmat med mina döttrar. Äldsta dottern är hemma ett par dagar och då får man passa på att njuta. Vi ska laga lite olika smårätter som gratinerad getost med stekt lammkorv (många djur blir det) och kanske lite gott vitlöksbröd och en krispig sallad. Mat är gott! Lycka till med projektet Anki! (Nyfiken!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nu är man mer intresserad av det som finns på tallriken:):) Och den kändes mer vild än vi:):)

      Låter som att ni kommer att få en riktigt mysig och framför allt god och smarrig kväll, passa på och rå om dottern riktigt ordentligt.
      Anki tackar,

      kramar

      Radera
  12. Jamen självklart, lite Lady & Lufsen ska de va till alla hjärtan! :) För att inte tala om tårtan så snygg och god den såg ut! Ja, nu e de snart helg och jag hoppas ni hittar på en massa skoj i köket. Må så gott, kramar från mig! /Li.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska det vara det, bara att passa på så fort tillfälle ges:)
      Skoj i köket, absolut...

      Kramar till dej Linda

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails