tisdag 12 februari 2013

Chokladmoussetårta med två sorters mousse...

Okej, okej, vi vet att det är fettisdagen idag men något recept på fastlagsbullar kan vi tyvärr inte erbjuda er, varken i dag eller någon annan dag inom den närmsta framtiden. Vi tillhör nämligen dom som köper våra fastlagsbullar på caféet när vi blir sugna på det, vilket i och för sig inte är så fasansfullt ofta. Men vi lovar att om det någonsin kommer en dag när vi får för oss att baka fastlagsbullar så bjuder vi er på receptet, deal?

Men för de av er som är lite sugna på att slänga ihop något smarrigt att bjuda nära och kära på när det är dags för Alla Hjärtans dag på torsdag, har vi däremot ett riktigt bra tips! En kalasgod moussetårta med två olika sorters chokladmousse på en mandelbotten. Ja, ni hör ju själva hur smaskigt det låter och vi kan intyga att det är precis så gott som det hörs i era öron.

Tårtan bjöds vi på sist vi var hemma hos Anne och Ingemar och vi var inte sena om att be om receptet för att skicka det vidare till er. Det är inte första tårtbidraget från deras kök och säkert inte det sista heller, är ni nyfikna på den tidigare varianten så hittar ni den här. Just den här godsaken är ganska mäktig så räkna med att den räcker till ungefär en 12-14 gottsugna personer:


Chokladmoussetårta    12-14 bitar
Tårtbotten   
75 g sötmandel
1 dl florsocker
2 äggvitor
½ dl socker
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj kanterna med matfett.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman ordentligt med florsockret så det inte bildas klumpar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget undertiden som du fortsätter att vispa tills det blir styvt och blankt.
Vänd försiktigt ner mandelblandningen.
Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 12-15 minuter.
Låt tårtbotten kallna i formen innan du tar loss den.
Diska sedan ur formen, sätt ihop den och lägg ner tårtbottnen igen med ovansidan nedåt så det blir lättare att flytta över tårtan på ett tårtfat när den sedan är färdig.
Ställ formen med bottnen i frysen undertiden som du gör mousse.

Mousse
4 gelatinblad
200 g mörk choklad, 70%
100 g vitchoklad
6 dl vispgrädde
2 äggulor
½ dl florsocker
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg dom två olika sorterna i var sin skål.
Låt 1½ dl vispgrädde sjuda upp, häll ner 1 dl till den mörka chokladen och ½ dl till den vita chokladen.
Rör tills chokladen har smält och det är blankt och slätt.
Vispa ägggulor och florsocker poröst i en skål, vispa 4 dl grädde i en annan skål men vispa den inte för fast.
Vänd ner äggsmeten i vispgrädden.
Krama ur gelatinbladen lätt och smält dom i en gryta på svag värme med resten av grädden (½ dl). Häll det sedan i en tunn stråle ner i gräddsmeten undertiden som du rör om ordentligt.
Ta en tredjedel av smeten och lägg över i en skål och ner den vita chokladen där i, rör den så den blir slät.
Vänd ner den mörka chokladen i resten av smeten och rör så den blir slät.
Ta fram formen från frysen och bred hälften av den mörka chokladsmeten på tårtbottnen som ligger i formen.
Klicka ut den all den vita chokladsmeten i små klickar ovanpå den mörka och bred ut försiktigt så de två inte blandas.
Gör sedan likadant med resten av den mörka smeten och släta sedan försiktigt till ytan.
Ställ formen i kylen minst 4 timmar så den får stelna.

Garnera med
1½ dl färska hallon
1½ dl färska blåbär
vit choklad
När det är tid att servera tårtan så lossar du den först försiktigt från kanterna med en varm kniv innan du tar bort kanten från formen.
Garnera med bären och hyvla över vit choklad.

Snön har återigen klätt i vår stad i vitt fluff - till allas förtjusning... Men denna gången ska vi inte klaga, nu får vi ju användning för våra fina nya raggsockor (tack säger vi till Lisas mamma)! Inget ont som inte har något gott med sej, det gäller att se det från den positiva sidan och alla andra floskler som ni kan komma på:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

36 kommentarer:

  1. Men hallå där! Kan man beställa hemleverans av den där tårtan! Perfekt till alla hjärtans dag men dessvärre har jag noll timmar på att baka med den, men väl gott om kosing att betala för en (eftersom jag nu ska jobba alldeles för mycket de närmaste dagarna).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, hallå. Det hade väl varit nåt det? Vi får väl kanske ta och kolla med Anne som bakade den om hon tar sej ann beställningsjobb:)

      Radera
  2. Blev bjuden på hembakad semla idag. Det var ganska gott faktiskt. Men hade hellre satt i mig den här tårtan! Sötsak som faller mig mer på läppen än semla... Det är ju choklad for gods sake!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med fastlagsbulle men chokladtårta är nog snäppet bättre...

      Radera
  3. Men oj vilken tårta, en bit av den hade inte varit helt fel :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan vi intyga att det inte var.

      Radera
  4. Mmm, moussetårta är ju så gott! Kan absolut tänka mig det på alla hjärtans dag, det är dock tveksamt om Olof lär baka någon till mig.

    För övrigt så köper även jag mina semlor. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bland det godaste man kan få i tårtväg! Kanske Olof slänger ihop en smarrig korv istället?
      Skönt att höra att fler gör det, vi ska tänka på bagarna:)

      Radera
  5. Dör lite när jag ser den här. Ser så galet gott ut! Skickar ni upp en bit? Snällis? En pytteliten? TACK! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj nej snälla, dö inte! Okej, en bit tårta coming right up, vassego!

      Radera
  6. Det här ser godare ut än en semla ;) Jättevacker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, visst är den fin, hon är en fena på sådana här Anne!

      Radera
  7. Men gud vilken underbar tårta de har gjort! Och att bli bjuden på den också... like, like more, like lots! ;)

    Lova mig att om ni gör semlor själva så testar ni det recept jag har inne hos mig, ok? :) Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det en riktigt tjusig en, det är alltid lika spännande och så gott att bli bjuden till deras kök!
      Okej, vi lööövar:)

      Kramar till dej!

      Radera
  8. Förstår att tårtan är mäktig men det gör inte ett dugg! Jag är inte så förtjust i tårtor och bakverk men den här skulle absolut gå ner. I omgångar :-)

    Underbart befriande att slippa se semlor här. Också. När man inte gillar mandelmassa, inte gillar att baka, inte gillar bakverk överdrivet mycket och tycker att man kan äta vilka bakverk man vill vilken dag som helst - då blir det tröttsamt i längden med semlebombardemanget. Men desto trevligare för alla som gillar det förstås :-) Jag ska inte förstöra nöjet för dem!

    Mer snö här också. Helt OK. Inget att göra åt ändå. Go with the flow. Jag menar, with the snow :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gjorde verkligen inte någonting, den var så attans god!
      Så skönt att du tycker det, ja det blir lätt så när så många är så glada för något, men visst är det kul för de som är glada för vad det än må vara:)

      Precis så får man tänka, go with the snow och vara glad för varma fina raggor.
      Kramarna

      Radera
  9. Vilken fin tårta och snyggt dekorerad! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den, ja hon kan Anne.

      Kramar

      Radera
  10. Vilken fin tårta!!! Moussetårtor är alltid goda..
    Inte bakat semlor här heller idag, men jag gör det gärna - på mitt sätt!
    Däremot blev vi bjudna på jobbet! Och då kan man ju inte tacka nej.
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, blir man bjuden oavsett var så kan man ju inte tacka nej:)

      Radera
  11. Hade jag fått välja mellan semla och den här tårtan! Ja då hade det utan tvekan blivit tårtan. Inte bara för att den är större haha utan för att choklad är min grej:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så då hänger det inte på storleken då alltså:)

      Radera
  12. Mmm...vilken otroligt god tårta! Perfekt till alla hjärtans dag! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det fin, en riktig kärleksmums:)

      Kramar

      Radera
  13. den blev jättefin och ser riktig god ut.snacka om att ja är sugen på moussetårta nu .Önskar er en underbar alla hjärtans med massa gott och trevligt sällskap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin var den absolut, och så god!
      Tack, hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  14. Vilken fantastisk tårta! Den äter jag mycket hellre än en semla!

    SvaraRadera
  15. Uppfriskande att inte se ett semlerecept tycker jag som inte är så förtjust i de dära bullarna ;) Däremot sitter jag just nu och funderar på en moussetårta jag ska göra om några veckor, så det här var ju passade. Den ser jättegod ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du tycker det!
      Tycker absolut att du ska testa denna, den var verkligen underbart god

      Radera
  16. MUMS , serr gott ut, men vill gärna s lite glutenfria alternativ , Kram // EMMIE - glutenfri och glad - Det lantliga livet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott, men om vi inte är helt fel ute så finns det väl inget gluten i denna tårtan? Eller är vi tokigt på det?

      Kramar

      Radera
  17. Vilken underbar tårta ni bjuder på här på bloggen! Den ser väldans inbjudande ut och det får mig att smått börja dregla:)

    Önskar er en härlig helg! Kram

    SvaraRadera
  18. Den tårtan såg jättegod ut! Blir perfekt att bjuda släkten på när det är kalas nästa gång (jag fick hedersuppgiften att bidra med tårtan till kaffet) :)
    Jag undrar dock om man bör ta fram den en stund på förhand ur frysen? Det står inte i receptet, men liknande kakor har jag någon gång tagit fram ungefär en halvtimme på förhand.. Hur gjorde du? :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails