onsdag 6 februari 2013

Nybakade morotsbullar till stundande helgfrukost.

Förutom vandringsrecept så blir vi överlyckliga varje gång vi snubblar över recept på kalljästa bullar och bröd! Ni kan ju ana vår enorma glädje när vi hittade två nya nattjästa bullar att prova i helgen som gick, det ena lite nyttigare och det andra lite mindre, men lika goda båda två!

Den lite grövre bullen fann vi hos Charlotta, Göteborgstjejen från Skåne, som håller till i världen bästa republik, Matrepubliken. Eftersom det var ett vandringsrecept också så kan man väl helt klart tala om dubbel lycka här! Lite mjölbrist ledde till någon lite förändring men annars är det en direkt kopia.
Eftersom Ankis syrra har återupptäckt bakglädjen med ny köksmaskin och gärna vill äta lite nyttigare så var hon inte sen att be oss om receptet på morotsbullarna. Så Carina, nu är din helgfrukost räddad:


Kalljästa morotsbullar
2½ dl mjölk
25 g jäst
25 g smält smör, svalnat
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl fint riven morot
4 dl siktat dinkelmjöl
4 dl grahamsmjöl
Lös upp jästen i mjölken, tillsätt det smöret när det har svalnat.
Rör i de övriga ingredienserna och arbeta degen i maskin ca 19 minuter.
Strö lite mjäl över degen, platsta över och ställ in skålen i kylen över natten.
Sätt in en tom bakplåt i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Ta upp degen på mjölat underlag, arbeta samman och forma till bullar, ca 8 stycken.
Låt bullarna vila under bakduk undertiden som ugnen blir varm.
Ta ut den varma plåten, lägg på bakplåtspapper och lägg över bullarna på pappret.
Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 20-25 minuter.
Ett bra tips på hur du håller koll på om bullarna är klara är med hjälp av din ugnstermometer. Bullar och bröd ska nå upp till mellan 96 och 98 grader, då är de genombakade.

96 grader, då åker bullarna ut!

Så har då herr Mårtensson återvänt till hemmet igen efter att varit på en väldigt trevlig ICAträff i Båstad igår. Det serverades mycket god mat och dryck, dag som kväll, och sängen på hotellrummet var fantastiskt skön att sova ut i efter alla godsaker...
Men att sova ensam i en dubbelsäng, hemmaplan som bortaplan, är väl inte riktigt vår melodi har vi kommit fram till, det saknas liksom någon där sidan om. Gamla vanor är svåra att vänja sig av med, tack och lov:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

33 kommentarer:

  1. Kalljäst is da thing och med morötter i blir det saftigt och gott!

    Så trevligt att få sova på hotell :) Förmodar att det kommer en rapport här sen? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart är det det.
      Nej, någon hotellrapport blir det tyvärr inte kameran fick stanna hemma:)
      Kramar

      Radera
  2. Tack, då kanske även min helgfrukost är räddad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, så skönt att vi kunde hjälpa till med räddningsarbetet:)

      Radera
  3. Så gott och lyxigt med nybakade frallor! :)
    Ha en fin kväll! :)
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och så enkelt när man kan kalljäsa.
      Kramar

      Radera
  4. Ser smarriga ut dom där och vilken bra idé att använda termometer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det är verkligen ett kanontips!

      Radera
  5. Längesen jag bakade över huvud taget! Måste nog ta och baka nåt i helgen. Sjukt trött på köpe-bröd. Får se om det blir kalljästa till söndagsfrullen....
    Termometer använder jag nästan alltid när jag bakar bröd. Perfekt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du måste ju invigningsbaka i ditt nya kök.
      Visst är det så bra med termometern i bröden också.

      Radera
  6. Åh, vad ni är söta! Det behövde jag efter en deppig kväll :=( Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, så härligt att vi kunde få dej på lite bättre humör kanske.

      Kramar till dej.

      Radera
  7. Vi har också mer och mer börjat använda termometer för att hålla koll på när brödet är färdiggräddat, mycket praktiskt!

    SvaraRadera
  8. Saftigt med morötter i och de ser så där härligt grova ut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir så härligt saftiga, gott med lite tuggmotstånd.
      Kramar

      Radera
  9. Kalljästa bullar är det absolut optimla! Härliga frukostar!

    Ha det härligt ni två!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, optimalt och härligt på en och samma gång.

      Detsamma till dej Lena,
      kramar

      Radera
  10. Tänk om jag skulle få tummen ur nån gång då och testa kalljäst. Till helgen vore toppen... Tack för att ni ständigt påminner. Bullarna ser supergoda ut!

    Inte kul att somna och vakna själver... Inte länge sen jag gjorde det en hel vecka! Usch och fy men tänk vad man kramas och pussas extra sen :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men tänk om du skulle det:) Vi får väl helt enkelt ta och fortsätta tjata tills du får det.

      Nej, det är verkligen inte kul alls, men det är desto trevligare att ta igen allt man missat sen...

      Kramar

      Radera
  11. Mums, helgfrukosten blir alltid bättre med nybakt bröd :D

    SvaraRadera
  12. Åh, det är så gott. :) Kan ju knappast bli en bättre frukost.

    SvaraRadera
  13. Tusen tack då blir det till att baka i helgen./Syrran

    SvaraRadera
  14. Åh vad gott, nybakat är bäst! Jag håller på att baka ett annat bröd just nu, får se hur det blir;)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så bäst och så härliga dofter som sprider sej.
      Kramar

      Radera
  15. Det här receptet tilltalar mig också! Kalljästa bröd ger en sån god smak och morötter ger en härlig saftighet. Tack för ett bra helgrecept!
    Ni är så gulliga mot varandra så jag måste bara le när jag läser era inlägg:)

    Jag får hålla utkick på vad ni kommer på att ha dadelsirapen till...
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här var det både saftigt och så got med det lite grövre mjölet i. Vassego, hoppas det ska smaka.
      Tack, nu blir vi nästan lite generade... men vi tar det som en komplimang.

      Kramar

      Radera
  16. Det blev riktigt goda bullar, dessa kommer att bakas fler gånger i mitt kök. /Syrran igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, det var ju för väl det:) /Syrran och svågern

      Radera
  17. Gjorde ett sök på långjästa bullar och hittade ert recept. Så himla bra och gott! Har bakat bullarna tre gånger redan, tack! /Ellinor

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails