tisdag 19 februari 2013

Syrrans/svägerskans rödbetsbröd

I dag har vi minsann ett bidrag från Ankis syrra Carina här i vårt kök, både foto, recept och serveringsförslag kommer från henne. Nästan så vi får köra under pseudonymen "Perssons kök" i kväll. För det är nämligen som så att i Perssons kök så blomstrar aktiviteterna i köket efter att de fått så fint renoverat och inhandlat en ny köksmaskin som pricken över i. Det bakas både bröd och bullar, och som om det inte var nog med det så har hon nu premiärmalt kött i köttkvarnen! Så stolt över sina egenhändigt tillverkade köttbullar - från scratch - var Carina häromdagen så hon till och med slängde ut en bild på dom på Facebook, härligt! Nu planeras det även för korvtillverkning framåt sommaren när grillsäsongen börjar, Håkan anar konkurrens i mossen... eller kanske är det en assistent som lurar där:)

Men åter till brödet som det här inlägget egentligen skulle handla om. Nu ska ni inte bli oroliga när ni ser färgen på limporna som ligger där så vackert, det är inga olyckor inblandade i baket alls! I bröden har hon nämligen knådat ner inlagda rödbetor och därav den vackra röda färgen.

Rödbetsbröd från kokboken "Manna, en medveten kokbok" skriven av Karin Bille och Carola Magnusson som fick 1:a pris i livsstilslitteratur år 2005 av måltidsakademin i Grythyttan.

Rödbetsbröd   2 limpor
600 g inlagda rödbetor, hackade i mindre bitar  (funkar både med hela och skivade)
500 g rödbetslag (späd ut med lite vatten om det inte finns tillräckligt i burkarna)
90 g jäst går med både torr och färsk
90 g pumpakärnor
900 g vetemjöl
360 g grovt rågmjöl
80 g mörk sirap
60 g havssalt
Blanda samman alla ingredienser utom rödbetor och salt i skålen till din kökmaskin, knåda degen på låg effekt 10-15 minuter.
OBS! Använder du torrjäst blandar du ner det direkt i skålen, använder du färskjäst så rör ut det i rödbetsspadet först innan du tillsätter det i skålen.
Tillsätt rödbetorna och saltet och fortsätt knåda, nu på en lite högre hastighet i ca 5 minuter till.
Olja en större skål och lägg över degen i den, täck med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur 1 timme.
Dela degen i två lika stora bitar och forma dom till 2 bröd, lägg i smorda brödformar och låt jäsa 1 timme.
Ställ in bröden mitt i ugnen och grädda dom först på 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda bröden ytterliggare 25 minuter.
Ta ut formarna ur ugnen och ta upp bröden, lägg över dom på ugnsgallret och grädda ytterliggare i 5 minuter så de får fin färg runt om.

Jag serverade brödet med Najadlax (lax som är både gravad och kallrökt, inköpt i fiskbilen på torget i stan), gravlaxsås samt lite citron, smarrigt!

Så är det då åter dags för lite ledig dag för oss båda i morgon, synnerligen trevligt. Blir det som vi tänkt så tar vi tåget till Malmö och förlustar oss lite i storstan, eller kanske blir det mest förlust i börsen. Ska se om vi kan leta upp något trevligt ställe att luncha på, vi har några tips på lut från världens bästa syrrason Freddy, får väl se om vi kan hitta dom. Rätt bra att ha, dom där Perssons:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Oj, rödbetsbröd, spännande, det har jag aldrig ätit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har inte vi heller för bjudna blev vi inte :)

      Radera
  2. Vilket snyggt bröd! Den kokboken har jag. Bläddrar i den ibland men inte kommit mig för att göra ett enda recept tror jag. Nu ligger den i en flyttkartong tillsammans med alla andra kokböcker. Hoppas få en egen bokhylla för alla böcker snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har en riktig fin färg det där brödet. Tänkte vi skulle bläddra lite i boken nästa gång vi är i Perssons kök.
      Klart kokböckerna ska få en bokhylla, det kan dom väl vara värda:)

      Radera
  3. Kul med rödbetor i brödet, blir en väldigt snygg färg!

    SvaraRadera
  4. Det var mig ett par coola brödlevar! Rödbetor har jag också haft i bröd fast ljusare bröd så de blev nästan läskigt rosa.
    Hoppas ni får en skön ledig dag imorgon vad ni n hittar på. Vi ska förlusta oss med sovmorgon, jag och kidsen, sedan blir det jobb :-( Så njut lite åt oss också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, visst är de läckra även om rosa också låter riktigt häftigt!
      Tack, det ska vi försöka få och klart vi njuter för er andras del också!

      Radera
  5. Rödbetsbröd är trevligt, det bakade även vi nyligen. Kan säkert komma rödbetor i jäsbröd med, framöver. Då kanske vi norpar inspiration från ert (eller Perssons) recept.

    Även jag skulle vilja ha en hylla till kokböckerna. Men, trollfar tycker det ska vara ett skåp med glasdörrar, så inte böckerna tar skada av matos mm. Bra tänkt, men det blir så stort och tungt då. Och dyrt. Vi har mååånga kokböcker. Å ändå tar vi nästan allt från nätet istället...

    Imorrn bitti (onsdag) kommer ett nytt recept från Trollcaféet där vi hämtat inspiration från det Mårtenssonska köket minsann! *teaser* :)

    Kram! /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler som testat, ni verkar var en del. Norpa på ni, det går så bra så.

      Vi ställde in våra i Billy med glasdörrar, fyllde nästan en hel sektion när vi var klara... Fast vi försöker använda dom mer och mer, innan hade de en viss tendens att mest bara stå där:) För Håkans del är det kvällslektyr, ligger alltid minst en kokbok på det nattduksbordet.

      Jahaja, då se vi fram mot det, spännande att se vad ni bjuder på då!

      Kramar

      Radera
  6. Undrar om jag har sett rödbetsbröd förut? Ser verkligen gott ut och annorlunda ut. Får väl se om min spirande bakådra sträcker sig så långt som att baka bröd också. Babysteps... Babysteps...

    Vad härligt att kunna ge sig iväg på en dagsutflykt sådär mitt i veckan! Måste vara guld värt, ja även när ni inte sticker iväg och förlustar er utan vilken vecka som helst. Tror att många skulle må bättre av lediga onsdagar och att man skulle prestera ännu bättre på jobbet övriga dagar. Men tyvärr så funkar det ju inte riktigt men drömma går ju!

    God natt!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske du har... we don't know? Snart är du där vännen, det ska du se!

      Ja det är det verkligen, vi vårdar de dagarna ömt oavsett om vi stannar inne eller ger oss iväg. Tror precis som du, men för många är det nog svårt att få ihop.

      Kramarna

      Radera
  7. Jag har bakat några gånger rödbetsbröd och det får en fin färg och smak! Önskar er en fin ledig dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, smaken kan vi ju inte uttala oss om än, men det låter ju hur gott som. Tack!

      Kram

      Radera
  8. Ser fint och gott ut. Undrar om man kan riva ner en färsk beta i degen!!? Ska baka lite i helgen, dock Paleobröd (gluten/mejerifritt) ..
    Ska nog testa.. Blev sugen på lax nu med!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde man ju kunna göra, testa så får du rapportera sen. Lycka till!

      Radera
  9. Det verkar som om ordet hushålls-assistent fått ett ansikte genom svägerskan!?

    Vilka fina bröd! Rödbetor ger en underbar färg, utom kanske när man som min pappa en gång tappade burken med inlagda betor över halva köket. Visst var färgen fin men kanske inte överallt och ingenstans!?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, ja det kan man ju säga:) Hon kan hon också, bara hon vill.
      Herrejisses, en hel burk... kan bara se det framför oss hur det såg ut och det fäster ju så väldigt bra också...Läge för om-målning då kanske?

      Kramar

      Radera
  10. Ser väldigt aptitligt ut med den härliga färgen!

    SvaraRadera
  11. Bröden såg mycket läckra ut i färgen minsann! Hoppas ni njutit av er lediga dag, onsdagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så läckra så.
      Tack, vi njöt som bara den,
      kramar

      Radera
  12. Kommer verkligen att provas men ska rödbetsspadet va kallt eller varmt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kajsa, vi lovar att höra med Carina och återkommer med svar fortast möjligt!

      Radera
  13. Det lät som ett gott bröd, måste bli väldigt saftigt och gott med rödbeta :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!