onsdag 20 februari 2013

Vitlökskyckling i lergrytan

Vissa av er såg när Håkan gick helt "agurk" på en kyckling här om veckan... Nu var det inte så farligt som det såg ut och kanske verkade, kycklingen hade redan gått hädan och det som hände var inget värre än en prepparering så smakerna skulle gå in i köttet. Det handlar alltså om en kyckling i en lergryta, en variant med massor av vitlöksklyftor! Vi läste nämligen hos vår vän Lotta som huserar i sin två små kök i hövvestan, om en kycklingrätt hon tyckte man skulle prova om man gillar vitlök. Eftersom vi är två stora vitlöksfantaster så föll vi naturligtvis för tipset men förvandlade det hela en smula i vårt kök och trollade ner kyllingen i vår lergryta.

Vill man så går det utmärkt att kocka samman en god sås av skyn som blir i botten på grytan. Sila över spadet i en gryta och låt den koka samman minst 10 minuter innan du blandar ner grädde och reder av. Smaka av med kryddor och servera till kycklingen som legat och hållit värmen i lergrytan under tiden.
Ett stomp av potatis, morötter och rotselleri suger upp den goda såsen riktigt bra och vill du har ännu mer av den goda vitlökssmaken så serverar du även vitlöksklyftorna till:


MUMS, säger vi bara, MUMS!!!

Vitlökskyckling i lergryta   
1 hel kyckling
½ citron
salt
2 hela vitlökar
timjan
rosmarin
½ dl hackade persilja
2 lagerblad
3 dl vatten
½ dl vitt vin
3 msk kycklingfond
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in skinnet med citron och salt.
Dela vitlöken i klyftor som du krossar lätt med handen, men låt skalet vara kvar.
Lägg klyftorna på botten av lergrytan och lägg kycklingen ovanpå.
Strö över timjan, rosmarin och persilja.
Blanda vatten, vin och fond och häll vid sidan, stick ner lagerbladen och lägg sedan på lockat.
Ställ lergrytan i nedre delen av den kalla ugnen, sätt graderna på 175 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne 2 timmar, ta av locket de sista 15 minuterna.

Nu sitter vi här i soffan hemma i lilla Ystad och jäser och väntar på att kaffet ska rinna ner, det kan behövas en kopp efter en dag som spenderats till fots. Det blev alltså en shoppingtur till Malmö och den blev väldigt lyckad för herr Mårtensson som kom hem med två par nya dojjor, medan det i frugans lilla påse endast låg en mössa. Vår jakt efter den svarta vitlöken gick däremot åt pipan för det hade dom slutat sälja i den affären vi tidigare sett det i...

Även i jakten efter den braiga restaurangen som Freddy tipsat oss om höll vi på att gå bet, när vi upptäckte att vi glömt vägbeskrivningen hemma i hallen. Men som tur var så sprang vi plötsligt rakt på stället och det är vi väldigt tacksamma för, vilken jaktlycka det visade sej vara! Vilket ställe det var får ni veta en annan dag, oliiiiidligt spännande eller hur? Nu ska vi dricka kaffe, kopp kopp:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Det där ser ju vansinnigt gott ut! Nu blev jag hungrig!

    SvaraRadera
  2. Galet! Kul att ni testade! :D Inga förkylningar i ett hus denna vintern ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, både förkylning och ev. varulv är bortjagad:)

      Radera
  3. Vågat att ni testade! Ska väl till ett par vitlöksluttrade skåningar för det :-) Smart att använda lergrytan, kycklingen blir ju extra saftig då.

    Menar ni att ni även åt vitlöksklyftorna som lagades med kycklingen?!
    Ni måste ha magar av stål :-)

    Kul att det brittiska receptet från en helt okänd kokbok fick vandra vidare och formas om enligt Mårtenssons!

    Kopp kopp och kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska väl vara skåningar som är galna nog:)
      Men visst, några slank det ner, de smakar mjukt och gott när de har bakats.

      Kramarna

      Radera
  4. Att laga helstekt kyckling har nuförtiden blivit helt underskattat. Jag gillar hur saftig och smakrik kycklingen blir och hur gott det är att fylla den med diverse godsaker.

    Jag var hos en vän och fikade idag och då började vi prata om olika bloggar och då kom ni på tapeten och att vi båda gillar er blogg och ert trevliga sätt att skriva på:) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så himla gott med hel kyckling, det blir ju både saftigt och gott. I en lergryta blir det dessutom extra av allt:)

      Men så kul att höra, vi blir ju nästan lite generade. Lite svårt för oss att förstå det där och greppa, det sitter ju faktiskt någon på "andra sidan" datorn och läser det vi skriver:)

      Kramar, och hälsa din vän.

      Radera
    2. Tack, det ska jag göra! Jag försöker puffa henne att våga skriva några rader till er...för visst blir man glad över att ens blogg glädjer andra människor på "andra sidan" datorn.

      Kram på er och ha en härlig fredag!

      Radera
  5. Jag brukar också laga då och då hel kyckling, dock mina barn uppskattar helst benfritt file av lår eller bröst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir det till att variera, kanske köra vartannat:)

      Radera
  6. Tänk jag har helt kommit av mig med att använda min lergryta, som stått och samlat damm i skåpet en massa år nu. Så dumt! Förr gjorde jag både lergrytekyckling och lergrytebröd i ur och skur. Jag får bestämt plocka fram den där gamla grytan och se om den fungerar fortfarande! Förresten har ni en vitlöksfantast till här. Jag petar i vitlök i nästan allt! Förutom glass och bakverk då. Finns det månne någon vitlöksakademi? I så fall tror jag att jag ska bli medlem. Ha det gott! Och grattis till avancemanget på Matbloggstoppen förresten! Kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ner med grytan Kjersti och damma av den, i skåpet gör den ingen nytta! Du kommer säkert att trolla fram många godsaker ur den.
      Ja, finns det ingen så borde det ju startas en akademi, klart den fina löken är värd det:) Vi blir tre medlemmar minst, vilka trevliga möten vi kommer att ha.

      Tack så mycket, fast vi förstår inte riktigt hur de räknar där nu...?

      Kramar

      Radera
  7. Gott, gott! Svart vitlök? Lergryta skulle jag ju fixa en....det är mycket nu. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket, mycket.
      Ja vi har läst om svart vitlök och att det ska vara så gott, men nu när vi äntligen bestämde oss för att köpa och prova så fanns det inte längre kvar där vi sett det tidigare:( Den är torkad i hög temperatur och ska smaka lite sötare och lite fylligare.
      Men det är ju så, man kan inte hinna allt... tyvärr...

      Radera
  8. Jag hoppade ju på Lottas 40-vitlöksklyftorsrecept direkt, men kunde tyvärr inte testa... vi var ute och åt, hade gäster... och Sambon vägrade äta denna rätt utan att innan veta hur mycket man luktar vitlök efteråt ;-)

    Snälla, beskriv hur det var! Fast ni åt väl alla klyftorna förstås *g*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alltså, det där med vitlöksdoften efteråt är ju lite beroende på om och i så fall hur mycket av de bakade vitlöksklyftorna man äter... Och nej, vi åt inte alla, inte riktigt... :)
      Kycklingen får mjuk smak av vitlök, det tar inte överhanden på något vis utan smakar helt enkelt bara gott. Hade det inte varit gott så hade receptet inte hamnat här i köket:)

      Radera
  9. kanske dax att damma av sitt lerkärl.. :)

    SvaraRadera
  10. Spännande utflykter ni gör... :) Väntar med spänning på rapport från restaurangen då! Här är det snart sängläge som gäller... helt utmattad efter hosta och nästäppa hu!

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi kommer ut vi:) Konstaterade när vi satt på restaurangen att vi har Freddy att tacka för flera av de häftiga ställen vi hamnar på, tur vi har lite kontakter i den yngre generationen:)

      Håkan säger till dej som han sa till Lotta, nu köper du en nässköljare! Men köp den i modell kanna...
      Krya på dej vännen,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!