torsdag 28 mars 2013

Bräserat lammlägg

Vi skulle ju berätta för er om den där middagen som Håkan fixade till i söndags och bjöd på frugan när hon återvände från sin Stockholmstur. Att det var ett receptet som kunde passa till påsken gav er kanske en liten hint om vad det kunde vara som låg i våra tallrikar, men å andra sidan så finns det ju en hel del olika råvaror som hör påsken till. Lax, kyckling, sill och lamm är väl dom som vi förknippar med påskhelgen, vad har ni för speciella önskemål på era påskabord? Om det är lamm som står på önskelistan så är det precis vad vi ska bjuda er på!

Lammlägg, en styckningsdetalj som man kanske inte ser så ofta men som ni absolut ska prova om ni hittar det (att ni gillar lamm är ju en förutsättning...). Ni kan ju höra med er handlare om det finns möjlighet att ta hem det, många i butikerna är väldigt tillmötesgående om man bara frågar.
Dessa läggen är långkokta i ugnen, eller bräserade för de som vill briljera med lite fancy köksfranska för sina matgäster - det ville Håkan. Att bräsera "braiser" betyder helt enkelt att man först bryner och sedan låter köttet koka färdigt i lite vätska under lock, märkvärdigare än så är det alltså inte. Men oavsett märkvärdighet så är det vansinnigt gott, får det koka några timmar så faller köttet av benet bara man tittar ner i grytan...

Lammlägget fick sällskap av ett mos på potatis och palsternacka, en klick tsatsiki, 
några av rotfrukterna från grytan och en skysås.

Vinbräserade lammlägg   2-3 port
4 lammlägg
2 morötter, i stora bitar
2 palsternackor, i stora bitar
1 bit rotselleri i bitar
1 stjälkselleri, i stora bitar
4 vitlöksklyftor, hackade
2 rödlökar, halverade
4 dl rött vin
3 dl vitt vin
2 msk köttfond
timjan, rosmarin
salt
1 nypa socker
Bryn köttet i smör och olja på hög värme i stekpanna så det får fin färg runt om. Krydda köttet med salt och timjan under tiden du bryner det.
Fräs rotfrukterna och löken i en stor stekgryta, krydda med örter, salt och socker.
Lägg ner köttet i stekgrytan, häll i vin och fond och lägg på locket.
Ställ in grytan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 2 timmar.
Ta ut grytan och kolla med en gaffel om köttet lossnar lätt från benet, då är det färdigt att servera, låt det annars stå inne i ugnen en stund till.
Sila ner skyn i en mindre gryta och låt den reducera ca 15 minuter innan du reder av den.
Servera gärna med ett mos på potatis och palsternacka som du smaksatt med vitlök. De kokta rotfrukterna smakar riktigt bra till även de.

Nu kära gäster i vårt kök, nu önskar vi er alla en riktigt GLAD PÅSK!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Lamm! Älskar lamm, favoritdetaljen är bogen, den blir så god när man lagar den länge i ugnen! Glad Påsk på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, lamm är en klar favorit här också!

      Tackar

      Radera
  2. Fy fasiken vad gott! Jag har ätit lammlägg på restaurang en gång och det var en av de godaste lammrätter jag någonsin ätit. Eftersom jag inte köpt något helt eller halvt lamm på länge har jag fått nöja mig med butikernas utbud. Vilket restulterade i en lammstek för det var allt som fanns utöver färs.
    Hoppas ni får en riktigt härlig påsk. Om nu Anki kommer hem ifrån Blåkulla ikväll ;-) Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På dom i butiken bara, skapas efterfrågan så kanske de tar hem? Lite Remsanreklam kan du ju kanske fresta med:) Hoppas steken blir god, men det anar vi att den blir!

      Tack, vi hoppas din också bli finfin,
      kramar

      Radera
  3. Men suck, så gott! Lamm är en favorit, det är så vansinnigt gott verkligen!

    SvaraRadera
  4. Glad Påsk på er med:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. Lamm är fortfarande okänd mark för mig. Har ätit det för länge sen, men minns inte vad jag eg tyckte. Och nu verkar det vara helt omöjligt att få tag i svenskt lamm! Det finns svensk lammfärs, men resten då? Vart tar det fina köttet vägen? Man kanske borde kontakta Scan och fråga vilka som köper upp lammköttet. Tar den vägen hem från Blåkulla då. ;)

    Påskkramar från Trollmamma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar skilja sej väldigt med utbudet beroende på vart i landet man bor, här nere är det inga problem med att hitta svenskt lamm i affären. Men som vi skrev till Remsan, ju mer folk efterfrågar det i butikerna desto större blir trycket på handlarna att ta hem det.

      Kramar

      Radera
  6. Lamm är så gott!! Ska göra en lammgryta på lördag tänkte jag.
    Lammlägg har jag inte smakat dock.
    Låter väldigt gott!
    Glad påsk! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lammgryta är supergott, blir så saftigt kött.

      Tackar!

      Radera
  7. Vilket fint recept! Jag är inte så förtjust i lammkött men kan tänka mig göra den maträtten på fläsk! Receptet är sparat! :)
    Ha en underbar påskhelg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara på bara, fläsk går säkert kanoners!

      Tackar,
      kramar till dej.

      Radera
  8. Linda Johansson29 mars 2013 kl. 09:41

    Glad Påsk och tack för en underbar blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket Linda och tackar för din fina komplimang, så glad vi blir!

      Radera
  9. ÅH, det ser gudomligt ut- jag älskar lamm!

    SvaraRadera
  10. Och... glad påsk på er med! :-)

    SvaraRadera
  11. Sååååå gott med lammlägg! Jag beställer ofta de när jag är på resturang - om det finns på menyn. En riktigt härlig påskhelg önskas ni båda och alla andra som tittar in hos er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vill också gå på sån restaurang som har lägg på menyn, undrar om det finns i vår stad?...
      Tack Kjersti, detsamma till dej.

      Radera
  12. Sill, sill, sill, sill är ett måste :)
    Men undrar om jag inte måste lägga till lammlägg på den listan nu också...
    Har ätit det flertal gånger ute, men aldrig kockat det. Får hålla utkik i köttdisken.

    Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart ska du lägga läggen på listan, nästan ett måste. I alla fall så är lamm det:)

      Tackar!

      Radera
  13. Det är ju så himla gott med lamm. Jag har precis lovat mig själv att laga mer lamm och lägg blir det nog snart. Jag tycker faktiskt att man rätt ofta ser det i butikerna. Lamm kommer mer och mer.

    Glad påsk
    Anders, http://barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, det äter vi väldigt gärna:)
      Härligt att höra att det är fler som lyckas springa på lamm i butikerna, det bådar gott.

      Glad påsk till dej också!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!