torsdag 21 mars 2013

Lammstek och rösti

För någon helg sedan var vi så sugna på lammstek, det kändes som det var en smärre evighet sen vi åt det sist, så en lammstek handlades hem och kockades till. Håkan hittade lite inspiration på nätet men i skrivande stund finns det inte en chans att plocka fram ur minnet var inspirationen fanns... möjligtvis på Allt om Mat? Hur som haver så satte herrn sin egen touch på receptet så det liknar väl inte direkt originalet ändå:)

När vi lagar till lammstek så fyller vi den väldigt gärna med allehanda smaskigheter, dels för smakens skull men även för att göra köttet ännu mera saftigt. Att fylla med en oströra som här var första gången, men det gav absolut mersmak och nya goda idéer vad gäller liknande fyllning. Vi brukar även laga till tillbehören (oftast potatis och rotfrukter) i samma form som köttet, men denna gången gick vi utanför vår box och slog till med en rösti! Även röstin fick en släng av ostsmak, vi tog vår vana trogen västerbotten, men du kan byta ut den mot vilken sort du föredrar eller så kör du utan.



Ostfylld lammstek
1 kilo benfri lammstek
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Fyllning
½ rulle getost
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 citron, rivet skal
1 vitlöksklyfta, pressad
½ msk mjölk
1 äggula
Mosa osten och rör samman med övriga ingredienser.
Fyll lammsteken med fyllningen, bind ihop den med ett bomullssnöre.
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Har du fått fyllning över så kan du smeta den på steken.
Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken och lägg den på ett ugnssäkert fat.
Stek köttet i nedre delen av ugnen på 175 grader tills termometern visar en innertemperatur av 65 grader, det tar lite mer än 1 timme.
På stekskyn går det utmärkt att göra en god sås, vispa då gärna först ur pannan med 1 dl rött vin så du får med alla goda smaker från köttet.


Rösti
½ kilo potatis, grovt riven
1 dl riven västerbottenost
salt och peppar
smör och olja
Skölj den rivna potatisen i kallt vatten och lägg i en kökshandduk. Pressa ut vattnet och därmed också det mesta av stärkelsen. Lägg över i en skål.
Blanda ner osten, salta och peppra.
Lägg en klick smör i en stekpanna, lägg ner potatisröran och platta ut till en kaka.
Stek den en stund på medelvärme på plattan och ställ sedan in den i ugnen så den får gå klart, ca 15 minuter.

Till lammsteken avnjöt vi en flaska underbart gott rött vin som vi väntat länge på att öppna. Vi fick den av vår härliga bloggvän Lotta (som hälsade på oss när vi var på bloggträff i höstas) och vi kände att det var ädla droppar som verkligen förtjänades att serveras tillsammans med helt rätt maträtt. 
Alltså, vinet var baske oss bland de godaste vinerna vi någonsin smakat! En sån där sort som man önskar att det var tappat på en magisk flaska som gjorde att det aldrig tog slut, så gott var det. 
Tack till Lotta för att vi fick chansen att uppleva dessa ljuva droppar:)

Så är det dags för frun att bege sig ut på resande fot ikväll och lämna maken åt sitt öde som gräsänkling i köket några dagar. Anki ska till Stockholm med sina arbetskamrater och chef, det ska bli studiebesök på en Montessoriförskola som tidigare hälsat på hennes arbetsplats i Ystad. Håkan får alltså själv husera i köket och sova ensammen i sängen denna gången, men som de säger "distance makes the heart grow fonder"!

Vi önskar er alla en riktigt fin helg och hoppas ni får njuta av både det ena och det andra, både här och där!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Hjälp! HAde jag varit i närheten av getost och lamm i kombination då hade jag blivit som en grottmänniska som inte ätit på 3 veckor! Det hade inte blivit något över till någon!
    Kram på er:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vet vi, vad vi skall bjuda dig på!

      Kram på dig också:)

      Radera
  2. out of sight - out of mind, säger man väl? ;)

    jag har inte riktigt smakat någon lammstek jag tyckt om ännu, men jag tror det beror på att det inte är ni som lagat till den! det här låter ju supermums. getost. ost ost och ost. mmm. ost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bara till att inhandla steken o fräsa på i helgen.

      Ha en fortsatt trevlig kväll

      Radera
  3. Gotte! Lamm är en riktig favorit här, aldrig provat ostfylld dock, det lät väldigt gott! Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en riktig hit med getosten,lamm är suveränt kött.

      En fortsatt trevlig kväll på dig också!

      Radera
  4. Oj, vad läckert och fint det ser ut på tallrikarna. Och röstin. OMG. Min blick går ju direkt till potatisskapelsen. Med ost. Himmelriket :-)

    Vilken tur att vinet gick hem! Jag är ju så långt ifrån expert man kan komma men brukar titta lite på beskrivningarna och årgången. Och om flaska och etikett ser schysst ut så chansar jag :-) Tack igen för att jag fick hälsa på hos er!

    Ja, du Håkan. Då är det du och jag som får vakta köken den här helgen. Mannen har precis anlänt till svensk skidort och blir borta till på söndag. Så sant som det är sagt, desto trevligare när man får ses igen. Lite egentid är inte heller helt fel ibland, bara det inte blir för länge :-)

    Hoppas Anki får det riktigt fint i Stockholm, kanske är det skolan jag jobbade på som ska få besök, de hade Montessori där utöver "vanlig" grundskola. Börjar på M och slutar på höjden...

    Ha det gott båda två - på hemmaplan och resande fot!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte nästan till att du skulle gilla potatisskapelsen.
      Stämmer bra ,ser etiketten bra ut = oftast gott vin.

      I köket blir det nog inga större utsvävningar,de är ju roligare när man är två och huserar i köket.

      Egentid är inte fel, passar nog på att röka en extra cigarr i helgen och därtill en åldrad rom.

      Ha det bäst:)

      Radera
  5. Ojojoj, vad ni festar till det och lockar oss andra med!!! På den tiden jag tålde att äta kött var lamm något av det bästa jag visste. nu får jag nöja med med röstin och vinet...men det är ju inte fy skam det heller:)
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rösti o vin där har vi hela kostcirkeln:)

      Kram

      Radera
  6. Lamm lagas sällan i detta kök. Och röstin ser ju också väldigt god ut! Och vinet..... Nu blev jag hungrig!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad väntar du på,lamm i helgen så klart!

      En trevlig helg önskar vi er!

      Radera
  7. Vad gott med lamm och rosti!
    Rosti måste jag prova göra! Har aldrig gjort!
    Hoppas resan för Anki blir rolig! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de passade så fint ihop och rösti ska du klart prova - det passar fint till många rätter.
      Tack, den var riktigt rolig!

      Kramar

      Radera
  8. Jag instämmer med Ann-Sofi på MATSAFARI! Lamm och getost, kan det bli bättre?!? Själv har jag helt snöat in på getost av olika slag. Hoppas du får riktigt trevliga dagar och många nya intryck i huvudstaden Anki, och att du Håkan inte ska förgås av saknad! Du kan väl alltid skotta snö! Eller bedarrade ovädret? Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lamm är mums, och jag hoppas att jag inte förgås av längtan men som sagt, man kan ju alltid skotta snö.

      Fortsatt trevlig helg!

      Radera
  9. Oj oj så gott!! Älskar lammstek - och getost! Detta ska jag spara till tillfälle. Tänkte göra något med lamm i påsk. Har lammgrytbitar i frysen men detta låter väldigt lockande!!
    Ha en härlig fredag!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ,du kan ju göra en variant med getost.

      Fortsatt trevlig helg

      Radera
  10. Rösti var alltför längesedan jag gjorde... har spanat in ett recept som jag ska testa lite längre fram.... hmm men när?

    Ojoj, gräsänkling det var inte illa... hoppas du Håkan njuter så gott det går av helgen och att Anki har det supertrevligt i storstan, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imorron kanske.

      Jag njuter så gott det går.

      Kram på dig också!

      Radera
  11. Lamm har jag ALDRIG lagat. Inget jag ätit som ung heller, så det beror väl på det också antar jag. Men ert lamm och framför allt SÅS hade jag inte tackat nej till.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju alltid göra korv,prova gör en lammkorv mums mums rosmarin, vitlök,timjan sen är du i hamn.

      Kramar

      Radera
  12. Jag köpte också hem en lammstek för någon dag sedan. Det var så länge sedan vi åt lamm och lagade stek också för den delen. Får se vad jag hittar på med min stek.

    SvaraRadera
  13. Mmm låter fint det där, jag har haft lite svårt för lamm men börjar så smått lära mig att äta det.
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, när man väl har fastnat för lamm, då är man fast för evigt:)

      Tack, hoppas du haft detsamma.
      Kramar

      Radera
  14. Så gott. Jag är lammälskare av stora mått. Mina förra svärföräldrar födde upp får och vi åt det ofta.
    Nu är det mer sällan det blir av, jag blir ofta besviken på köttet jag köper i affären.
    Ska nog banne mig köpa ett helt lamm av någon nu till höst.
    Lamm är otroligt gott o det här receptet måste jag såklart testa :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi funderar också på att köpa ett helt lamm att ha i frysen, det finns ju så mycket gott att laga till.
      Lycka till om du testar.

      Radera
  15. Jag har inte ätit så mycket lamm, det är nåt som måste åtgärdas. Men det är svårt som attans att få tag i svenskt lamm här i trakten. Tar emot att köpa kött från New Zeeland när det finns svenska "bäer".

    Vi gjorde f'resten korv i helgen, finns på Trollcaféet nu!
    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste absolut åtgärdas, tycker vi som är tokiga i lamm. Vi har köpt lamm från NZ och det vi har provat har varit väldigt bra, men svenska är ju så klart bäst!

      Då kikar vi in på korv då:)

      Radera
  16. Hm, lamm har jag aldrig lagat, men smakat en gång, har jag för mig. Detta är troligen Greklands fel :) För när vi var i Grekland för många herrans år sedan så beställde min man just en lammrätt som smakade så illa så det avskräckte honom för resten av livet :):)

    Ska fundera på detta och beställa oss en stek framöver.

    Ha det gutt i vårsolen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, ja får man en tråkig matupplevelse en gång så är det svårt att våga sej på det senare... Men ni ska absolut ge er på ett försök, ge lammet en chans till!

      Ha det gött ni också!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!