tisdag 12 mars 2013

Ostfyllda färsbiffar

Sedan vi öppnade upp vårt kök för allmänheten så har vi uppmärksammat en del intressanta fenomen om oss själva som vi inte tidigare har skänkt en tanke åt. Vi äter en hel del mer fisk än vad vi egentligen trodde, vi är dåliga på att göra olika varierade sallader som tillbehör, vi provar en faslig massa nya maträtter, men framför allt så har vi upptäckt att vi äter försvinnande få färsrätter.

Helt säkert trodde vi väl att det stod färs skrivet på vår meny ganska ofta, men inte ens varannan vecka finns det med - kanske inte ens en gång i månaden! På färsfronten intet nytt med andra ord...
Varför det är så kan man ju fundera över, vi har faktiskt inte den blekaste aning själva. Vi har absolut inget emot färs, gillar det hur mycket som helst båda två, det finns ju en uppsjö av sätt att servera färs på, så det råder ju inte brist på variation inte... men ändå så glömmer vi helt bort den.

Men nu ska det bli ändring på färsfronten och den ändringen inleds i från och med nu. TADA, en ny färsmiddag har skådat ljuset i Mårtenssons kök! Måhända vi slår er med förvåning, men när det kommer till valet av kött som gick ner i köttkvarnen så är det helt säkert inte lika chockerande, vildsvin:)


Biffar blev det som smaksattes med citronskal och rosmarin, veks dubbla med en skiva västerbottenost mellan och ja, ni hör ju själva hur gott det var. Till biffarna åt vi ett smaskigt potatismos med färsk grön sparris och naturligtvis svängde kocken ihop en gräddig, god sås också. Vispa ur stekpannan med vatten och använd skyn som bas i såsen som du gör efter ditt eget tycke och smak, några goda grönsaker och du är tryggt i hamn.
Har ni nu inte tillgång till vildsvin så funkar det hur bra som helst med annan viltfärs eller så tar ni vilken färs ni vill och har på lut i ert kök. 

Ostfyllda viltfärsbiffar 
600 viltfärs, eller oxfärs, blandfärs
1 dl havregryn
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
1 ägg
1 tsk torkad rosmarin
1 citron, rivet skal och saft
150 g västerbottenost i tunna skivor
Blanda samman gryn och mjölk och låt det stå 5 minuter.
Blanda färsen med salt, peppar, ägg, rosmarin, citronskal och saft, och grynröran.
Tycker du som vi att det blir lite för löst så rör i lite ströbröd.
Dela färsen i 8 bitar och platta ut till biffar, lägg på ostbitarna och vik samman, platta till. tryck samman ordentligt så inte osten smälter ut och försvinner i pannan...
Stek biffarna i smör, ca 5 minuter, kolla så köttsaften är genomskinlig - då är dom färdiga.

Potatismos med grön sparris
1 kilo mjöliga potatisar
1-2 dl mjölk + 25 g smör
2 dl grön sparris i bitar, frusen eller färsk
salt och vitpeppar
Koka potatisen.
Fräs sparrisbitarna i en rejäl klick smör.
Värm mjölken med smöret.
Mosa potatisen och blanda i den varma mjölken, lite i taget tills du är nöjd med konsistensen.
Vänd ner sparrisbitarna och smaka av med kryddor.

Och för övrigt, hur många gånger kan man få med färs i ett och samma inlägg?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

36 kommentarer:

  1. Att inte "baka in" osten tycker jag låter som ett jättegott alternativ! Bra idé att bara vika färsen om ostskivan. Beroende på smak och tycke passar säkert också en skiva rökt skinka ihop med osten bra... liksom lite cordon bleu...

    Ett nytt rekord med färs i ett inlägg hade ni säkert slagit om ni - av "gammal vana" - skrivit "färs sparrisbitarna..." istället för fräs ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis vad vi tyckte, säkert hade en skiva skinka också passat fint där emellan.
      :) Ja det hade varit väldigt lätt att halka lite på tangenterna där:)

      Radera
  2. Det där såg ju riktigt gott ut. :) Har faktiskt aldrig provat att ha havregryn i färsbiffar och dylikt. Blir det godare/saftigare än t ex ströbröd?

    Kram / Madde på Ljuvligmat.blogg.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, vi tyckte att det blev saftigare, inte så stabbigt som man ibland kan uppleva att ströbrödet blir.

      Kramar

      Radera
  3. Sparrismos lät spännande! Jag gjorde basilikamos till min kassler idag, men sparris har jag aldrig testat att ha i innan, det ska jag göra en dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Basilikamos låter ju hur gott som helst, så många fina smaksättningar man kan variera sitt mos med.

      Radera
  4. Tja, nästan tjugo gånger skulle jag tippa. :)
    Färsbiffarna måste vara vrålgoda med både vb o citron i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Tack för att ni räknade, vi orkade inte...:)
      Vrålgoda var namnet!

      Radera
  5. Vi äter ganska mycket färs. Ett tag funderade jag på att göra veckomatsedel efter färs, kyckling, fisk och korv. Allt går ju att variera! Biffarna låter ljuvliga!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter väl faktiskt inte dumt alls att göra menyn på det viset, då kommer ju alla de olika grejerna med.
      Tack, de var inte dumma alls.

      Radera
  6. Lite festligt hörrni...för idag har jag lagat färsbiffar med fesaostfyllning. Det är en av sonens favoriträtter men det görs inte heller så ofta som han önskar att jag borde:)

    Tack för er kommentar! En tågtårta med godis uppskattades alldeles oerhört av den nyblivna fyraåringen.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, tänk som det kan bli! Rätt vad det är så står säkert sonen där vid spisen och kockar biffar till både sej själv och er andra:)

      Kramar

      Radera
  7. Och hos oss äts det färs på korsen och tvären för jämnan. Alla sorters färs. Helst biffar/burgare om barnen får bestämma. Ostfyllda är riktigt gott. Dessa skulle nog passa i en tomatsås också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler färsätare:) Vi vet i alla fall vart vi ska kolla efter receptinspiration nu, tacksamt.
      I en tomatsås, absolut!

      Radera
  8. Hos oss står färsen överst på listan och här hittar jag nytt recept som jag inte har provat än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt att vi är olika allihop, desto mer variation på recepten!

      Radera
  9. Så gott! Jag älskar biffar med ostfyllning! :) Och det är också min dotters favorit! Det var faktiskt längesen jag lagade sådan biffar! Så tack tack för påminnelsen! Ska nog bli till nästa vecka! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, man kan behöva lite påminnelser ibland:)
      Tack, hoppas du har detsamma.
      Kramar

      Radera
  10. Allt med ost är gott och ostfyllda biffar är mums... ja mina är ju vegetariska men det blir jättegott det med! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, ost gör det mesta bara så gott så gott!
      Kram på dej.

      Radera
  11. Jag blir helt imponerad av er att ni orkar skriva så fina inlägg varje dag! :)

    Färs är klart underskattat. Finns ju massor utav gott, som man kan göra. Spännande med vildsvin. :)

    Jag är inte så förtjust i korv, men efter att ha sett förra veckan av Mästerkocken har jag fått lust att prova att göra själv - kan inte du Håkan lägga upp ett bra korvrecept för nybörjare utan något rökt och starka kryddor i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tina, vi tycker ju båda att både mat och bloggeri är så himla kul och det underlättar ju helt klart. Det ger oss så mycket glädje tillbaka och vi har svårt att hålla oss från vårt kök, både här och hemma:)

      Fler korvarecept kommer, vi filar på en liten extragrej för att hjälpa till lite mer... håll utkik.

      Radera
  12. Nu såg jag precis att du hade lagt upp ett inlägg om korv, men där är ju chili i det. Blir det lika gott utan? Kan du tipsa om lite andra kryddor, som är goda att använda? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut kan du ta bort chilin, det går jättebra!
      Här är två andra recept som du också kan kika lite på:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/09/brackkorv-pa-dagen-d.html
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/09/ny-smak-pa-korv.html

      Annars kan du helt och hållet låta din egen fantasi flöda, ta det du gillar!

      Lycka till!

      Radera
  13. Färsrätter är svårt. Oftast blir det samma gamla vanliga köttfärssås här hemma. Och på tal om fisk så tänker jag numera alltid på er när jag lägger min fisk i pannan. Det är tack vare er jag äter fisk något oftare numera! Tack för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör oss så glada Ann-Sofi att vi kunde inspirera dej till mer fisk i pannan! Vassego.

      Radera
  14. Färskräckligt många gånger fick ni med det, tycker jag. Vi äter ofta färs - kanske för att kalkonfärs är så gott. Vi gör biffar, färssåser, limpor, bollar och bullar, järpar och allt vad det nu kan heta. Gott tycker vi! Era biffar ser mycket välsmakande ut och kryddar man med rosmarin är man, som vi sa i Blekinge "himma"! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst blev det en hel del, undrar just om det finns någon synonym att använda?
      Himma är man absolut:)

      Radera
  15. Färs äter vi nog minst en gång i veckan, går fort och lätt att variera i form & smak. Min favvofärs är nog lamm. Blir annars mycket nöt har väldigt svårt för fläsk både i doft och smak.
    Dessa ostinbakade låter jättegoda !! Brukar göra med fårost men har aldrig testat hårdost.
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lammfärs, absolut gott är det! Ja, vi ska absolut också försöka få in det i alla fall en gång varannan vecka, skärpning råder. Fårost i är gottigt, det har vi gjort med köttbullar.

      Radera
  16. Den där västerbottenosten, den där osten...gör alla mat god.
    brukar ha dem i mina köttbullar och de är försvinnande goda.
    http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2013/01/kottbullar-med-vasterbottenost-i.html

    Trevlig vecka :) Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den helt underbar, vi klarar oss inte utan den!

      Tack, detsamma

      Radera
  17. sådär var det för mig med, jag trodde att vi åt kyckling typ varje dag, men det gör vi ju tydligen inte alls. då äter vi nog färs betydligt oftare, och nästan alltid i form av biffar eller hamburgare, men det är ju så lätt att variera med smaker och fyllningar och tillbehör :)

    nu har jag varit och röstat på er också, håller en tumme för att det går hela vägen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Pernilla, tack för din röst!
      Visst är det konstigt hur lurad man kan bli, tur vi har ett internetkök som kan hålla reda på oss:)

      Radera
  18. Vad kul, innan jag läst inlägget och bars sett bilden, så tänkte jag "färs, det brukar man inte se här inne". Galet! Färs som är så bra vardagsmat, det förstår jag inte hur ni kan glömma bort :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Härligt, fler än vi som har reagerat på det då:) Nej, vi fattar det inte heller, men redan nu har vi gjort ytterligare två färsmiddagar, så vi är på bättringsvägen...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!