lördag 23 mars 2013

Risotto med ny smak

För nån helg sedan så skrev vi och tipsade er om hur man tillverkar sin egen salsicciakorv och idag kommer det ett tips på vad den passar bra till. Vi hittade nämligen ett riktigt spännande risottorecept i Sofies kök som vi genast kände att det var adresserat till oss. Vi är båda stora älskare av risotto, i ständig jakt på nya tips, och att göra det med öl var en helt ny idé för oss! Risotto kan man ju äta som en rätt för sej själv, man behöver ju inte tvunget något tillbehör, så är ni vegetarianer så tar ni helt enkelt och utesluter korven och ersätter oxbuljongen med grönsaksvarianten.

Smaken på denna ölrisotto då? Överraskande god, visserligen förväntade vi inte oss att den skulle vara äcklig - vi litar ju på Sofies smaklökar - men det känns ju som att risotto ska vara med vin... Men den förutfattade meningen har vi nu helt övergett, det går lika bra med öl!


Risotto med öl och salsiccia,   2 port
1 msk smör
2 små schalottenlökar, fint hackade
2 dl risottoris, t.ex arborioris
2 dl mörk öl
ca 6 dl oxbuljong, varm
salt och svartpeppar
1 knippe bladpersilja
1 dl riven parmesanost
1 näve bladpersilja
300 g salsiccia (recept här)
Fräs lök och ris i smör i en tjockbottnad gryta. När det är genomskinligt häller du i ölen och låter det koka in under tiden som du rör om.
Därefter späder du med den varma buljongen, lite i taget, och fortsätter röra om då och då.
Efter ca 20 minuter, när risotton är krämig och kornen fortfarande har en lite hårdare kärna, al dente, så smakar du av med salt och peppar.
Blanda ner persiljan och parmesanosten innan serveringen.
Stek korven på medelvärme, stick in en kötttermometer och ställ in järnet i ugnen där du låter korven gå färdig till den når en innertemperatur av 70 grader.
Servera risotton med skivor av korven.

Så sitter jag nu här, ensammen och alldeles övergiven i vårt kök... Frun har ju flytt fältet och är och gör huvudstaden osäker med sina arbetskamrater,men det är skönt att vara ensam i köket ibland.

Men säg den egentid som varar, på söndag är frugan i köket igen.
Och det skall bli riktigt trevligt att få laga mat tillsammans igen.

Ja, nu har jag inte tid att skriva mer nu skall melodikrysset skickas in,lägenheten städas,middan förberedas,och en cigarr skall ses ut till eftermiddans kontemplativstund.

Ha en fortsatt trevlig helg och njut av livets goda!

Smaklig spis! / Håkan

22 kommentarer:

  1. Spännande med öl i risotton, men varför inte :) Kram från ett blåsigt Amsterdam!

    SvaraRadera
  2. Älskar risotto, men har inte alltid vin hemma. Öl konstigt nog finns alltid i kylskåpet, Blä. Men att då kunna ta det till risotto låter ju lockande.

    Kram kram

    Salciccia kanske vi ska testa nästa gång...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anki är inte heller någon större öldrickare, men detta gick hem!
      Salciccia ska ni klart testa, man kan ju göra goda risotton med den:)

      Kramar

      Radera
  3. Det här verkar spännande. Det måste jag prova någon gång :)

    SvaraRadera
  4. Jag gillar inte öl och äter inte korv, men det såg gott ut ändå, haha! Risotto är ju så himla smarrigt, speciellt när den är sådär ordentligt krämig :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt, då har vi ju verkligen lyckats att fresta:) Ju krämigare desto bättre!

      Radera
  5. Visst var det gott! måste göra den snart igen! Kul att ni litar på mina smaklökar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den var helt ljuvlig! Och dina smaklökar litar vi på vilken dag som helst!

      Radera
  6. Det här lät verkligen gott-gotti-gott-gott! :)

    SvaraRadera
  7. Såg också det här receptet men har inte kommit mig för att prova det ännu!

    Hoppas ni har ahft en fin helg (och att Anki hade det bra på mini-resan, såklart!)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då måste du göra det snarast, så gott! Helgen var kanon, även om man saknar varandra lite grann...

      Kramar

      Radera
  8. Vilken spännande variant på risotto. jag kom på i skrivande stund att det var väldigt längesedan det serverades risotto hemma i mitt kök... dags för ändring av det:)

    Jag önskar er en härlig måndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut dags för ändring på den risottofronten:)

      Hoppas du hade detsamma,
      kramar

      Radera
  9. Jag lagar oftast mat ensam av det skäl att köket är så litet. Dottern hjälper gärna till men trångt blir det. Mannen brukar skära sallad och skala rötter men hans starka sidor är andra än matlagning. Men han är grym på att äta maten...

    Ölrisotto - ja varför inte!? Jag inhandlade spännande korvar hos Ingelstad kalkon häromdagen. Grillkorvar med smak av timjan, vitlök, ingefära, örter m.m. Ja inte allt i samma korv men lite olika så där. Det får bli grillpremiär på lördag, kanske med er risotto till. Största kramen till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har sina fina talanger, att äta maten är helt klart en sådan! Precis som att skiva grönsaker:)

      Undrar om inte det är samma sorter som vi köpte hem från matmässan, det låter onekligen likt... så god så var den med koriander.

      Största tillbaka till dej!

      Radera
  10. Spännande med öl i risotton. Jag gör alltid min med buljong, får nog vidga mina vyer hör jag! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut tid att vidga dom, det finns galet många goda varianter:)

      Radera
  11. Jag tycker det är lite skrytigt med egen korv faktiskt! Ta med korven och kom till Stockholm vetja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, så fort vi åker till Stockholm så ska vi ta med korv till bästa moman!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!