lördag 2 mars 2013

Black velvet

Ibland händer det de mest märkliga sakerna i vårt kök kan ni tro! Ett bra exempel på sådana konstigheter hände igårkväll. Vi åt en väldigt god pasta (och det receptet tar vi en annan dag) och till den tyckte vi att det skulle passa med ett vitt mousserande vin, helt rätt hade vi där.
Men hör och häpna, tro det eller ej, än är inte undrens tid förbi och alla andra liknande uttryck ni kan komma på, det blev en rejäl skvätt bubbel kvar i flaskan! Jodå, ni kan sluta gnugga era ögon nu för ni läste helt rätt, vi drack inte upp alla bubblorna.

Black velvet

Det blev så pass mycket över så det räckte till ett spännande smakprov för herrn i köket, också den en väldigt märklig sak, porter och mousserade vin i ett och samma glas! Dé ni:)
Säkert är det en del av er som undrar hur det egentligen smakade, var det gott? Absolut, det var faktiskt riktigt gott och det tyckte vi båda två (jajamensan, frun fick också en liten sipp). Visserligen en väldigt märklig smak, lite obestämd så där, men ändå gott. Sött, men inte alltför sötsliskigt - beskt, men inte otroligt beskt. Gott helt enkelt och absolut att rekommendera om ni, som vi, också råkar ut för underligheter ibland.


Black Velvet     1 glas
1 del porter eller stout
1 del mousserande vin eller champagne
Häll båda dryckerna i ett valfritt glas.
Drick.

Det fina vårvädret som vi fick en försmak av här nere igår försvann idag, lagom tills vi var klara med dagens kryss vid frukostbordet, men det hindrade inte oss från en snabb promenix. Snabbt ner till återvinnings-stationen och lite kompletteringsinköp för kvällens middag, sen var vi hemma i stugvärmen igen. 
Efter lite middagsförberedelser doftar det nu ljuvligt från köket, det står nämligen en smarrig lammstek i ugnen och fyller vår lägenhet med frestande dofter. Till lammsteken ska vi öppna en flaska rött som vi fått direktimporterad från Stockholm. Vinet har väntat på rätt tillfälle sen vi hade bloggträff i september och det tillfället ska, enligt gröna skyltens sida, vara ikväll. 

Efter maten tar vi nog en andra chans, för att inte följa den där mellon så har vi sett väldigt många avsnitt... Tror nog att vi numera återigen får räkna oss till den stora skaran som stampar takten på lördagskvällarna. Kanske vi gör det tillsammans med er?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Roligt med experiment! Ha en fin kväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt, speciellt när de innehåller bubblor och blir gott.

      Tack detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  2. Spännande blandning! :)
    Gott med lammstek! Mums!
    Här snöade mycket i morse, men nu lyser solen så här skönt och varmt! :)
    Här blir det också andra chans ikväll!
    Ha en fortsatt fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ju det och så gott så. Lammsteken är snart färdig, doftar lovande i alla fall:) Så då är det där solen håller till, hoppas den får dej på benen igen.

      Kramar

      Radera
  3. Låter jättegott med lammstek! Här gjorde vi grillpremiär igår och grillade just lamm vi med - supergott! Hoppas ni får en trevlig lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grillpremiär med lamm låter ju helt perfekt, något av det godaste man kan grilla ju.

      Vi hoppas du får detsamma!

      Radera
  4. Porteröl och champagne har jag faktiskt testat en gång men jag tyckte inte alls om det. Det smakade mest järn! Och järn är inte speciellt gott;)
    ha en fin lördag era busfrön!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju klart gillar man inte att ta ett järn så:)
      Fast vi tyckte inte att det påminde om järn.

      Tack, det hade vi absolut - hoppas du också hade det,
      kramar

      Radera
  5. Hm porter är ju gott i matlagning, men ickeölfrälst som jag annars är, undviker jag gärna att dricka den. Det skulle väl vara ihop med bubbel då, för att få en lite mer lagom smak ;) Känns som att det där smakar lite som engelsk cider - som en fruktig öl... Typ :)

    Hoppas att ni har en skön lördagskväll med mello och lammstek! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så kan man nog beskriva den, kanske beror lite på vilket bubbel man har i också.

      Tack, så bra så.

      Radera
  6. Hm... Nu tror jag allt ni tappat vettet ;-) Inte tömma flaskan och sedan blanda en black velvet. Ho ho... Jag kan inte riktig få fram hur det kan tänkas smaka.
    Lammstek det vet jag däremot brukar både dofta och smaka ljuvligt. Ha en skön lördagskväll. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, vi trodde inte det var möjligt vi heller:) Nej lite svårt att förklara egentligen, du får väl prova någon gång.

      Tackar, tackar, den blev riktigt bra.
      Kramar

      Radera
  7. Trollfar sa "Det låter som black velvet, fast det ska va stout, inte porter!" när jag läste högt för honom. Det var inte ovanligt att se den beställningen på goth-klubben vi hängde på i Dublin back in the days. :D

    Ha en trevlig lördagkväll, nu ska morgondagens blivande tekakor in i kylen här... :D Kalljäst is da shit asså!

    *kram*
    Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi skrev ju antingen stout eller porter i receptet, men eftersom det som fanns hemma var porter så fick det bli det.

      Kalljäst, oh yes! Då kikar vi efter receptet hos er snart då

      Kramar

      Radera
  8. Ja, det där med att få bubblor över känns som en liten varning. Ni är säkra på att ni inte håller på att få influensa? Allvarliga saker det där. Tur att ni var så innovativa att inget förspilldes...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, nästan så att det känns lite misstänksamt:) Kanske skulle vi tagit tempen?

      Radera
  9. Det var en udda dryckeskombination :) Men ibland blir de mest otippade sakerna goda ihop:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, ibland ska det till en smakchock:)

      Radera
  10. Det låter onekligen lite skumt, men det gäller ju att våga för rätt vad det är så blir det ju jackpot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, friskt vågat hälften vunnet... eller nåt.

      Radera
  11. Vilken kombo... jag har då inte testat det... men sedan har jag ju inte testat så mycket sådant. ;)

    SvaraRadera
  12. Hmmm... låter udda. Men jag är absolut ingen promille-kännare!

    SvaraRadera
  13. Fniss.. kommer att tänka på SockerConnys replik "Jag vet inte vad jag tycker bäst om- bärsabira, vin eller sprit. Då är det bäst att blanda". Jag är dock säker på att det er blandning är godare. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk, vi visste inte vem SockerConny var så vi var tvungna att googla... verkar vara en sund kille:)!
      Men vi får nog hålla med dej vad gäller blandningen!

      Radera
  14. Den där lammsteken ni hade på tillagning lät frestande. Kan känna ända hit hur doften sprider sig när ni öppnar dörren på glänt:)
    Önskar er en bra vecka! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart bjuder vi på den här, så kan du få njuta av hur den såg ut också:)

      Tack, vi önskar dej detsamma

      Radera
  15. Låter inte så konstigt tycker jag. Lite åt mummahållet. En gång i min ungdom (länge sedan!) var jag i Tyskland och drack öl blandat med hallonsaft. Låter helt galet, men var inte helt odrickbart det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men precis Kjersti, där har vi det - det påminde verkligen om mumma riktigt bra beskrivning, tack!
      Men öl och hallonsaft... fast det finns ju körsbärsöl så varför inte.

      Radera
  16. Drickan kan ni behålla för er själva men jag är däremot intresserad av piptobaken som skymtar där bakom. Vad är det för sort? Har du lite tobakstips måntro? Jag puffar lite pipa på sommaren (eller rätt mycket ärligt talat) och det är kul att prova sig fram lite bland sorterna.

    Ha det så bra

    Anders, barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör vi så gärna så, både behåller drickan och tipsar om tobaken.
      Ute i vårt register så finns det en flik med tobak, där hittar du lite mer om några av sorterna som finns i humidoren:
      http://martenssonskok.blogspot.se/search/label/Tobak
      och här är ett inlägg lite mer om piporna:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2011/03/hakans-rokruta.html

      Just den tobaken på bilden är från Davidoff i Köpenhamn där du kan köpa olika blandningar som de gör under tiden du väntar. Denna heter Haddock och är en kraftig tobak med mycket Latakiatobak i. Fråga gärna om det är något du undrar, får se om jag kan få till några tobaksinlägg framöver, länge sedan sist.

      Ha det gott/
      Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!