söndag 31 mars 2013

We did it! Pocherade ägg.

Hallojsan, hur är det med alla små fina påskgubbar och kärringar därute, har ni det bra? Denna gubben och kärringen har det bara bra, vi har passat på att njuta riktigt av denna härliga påskdag som bjudit på fint soligt vårväder, fågelsång och droppandet av snö som sakta smälter bort av stolens strålar. Ljuvligt! Det har inte ens gjort någonting att vi vridit fram klockan en timme denna gången, även om vi kom sent i säng igår kväll efter en kanoners kväll hemma hos familjen Persson.
Traditionen trogen så målades det ägg som vi sedan hade picktävling med där Anneli gick vinnande ur leken efter att till sist ha besegrat sin make. Smarriga små fina smörgåsar intogs till förrätt, de var så fina så man nästan inte nändes sätta gafflen i dom ens. Och kameran var med för att föreviga detta undrar ni kanske? Nope, den glömde vi i villervalan som uppstod när vi kom på att Anki inte hade någon cykel att cykla på...
Lite av ett under att vi överhuvudtaget ens hittade både dit och hem känns det som...


Något annat som också känns som lite av ett under är vår lunch som vi ätit idag! Vi har nämligen, efter att ha samlat lika mycket mod som kunskap, gett oss på att pochera ägg och inte bara det, vi har även lyckats! På första försöket blev det inte bara ett utan två perfekt förlorade ägg som vi kunde avnjuta till några överblivna bitar kallrökt lax.
Vojjne. vojjne säger vi bara, vojjne vojjne så gott det blev. Krämigt, rinningt, lent och gott. Har ni inte provat än så gör det, perfekt att passa på att roa sej med när man är ledig:

Pocherat ägg   
1 rumsvarmt ägg, så färsk som möjligt
1-1½ l vatten
3 msk salt
2 msk ättika
Redskap
1 hålslev
1 sked
1 gryta
hushållspapper eller handduk
1 skål med kallt vatten om du inte ska äta ägget direkt
Börja med att förbereda dej ordentligt, ju mer förberedd du är desto bättre och smidigare går det:

¤ Lägg papper eller handduk vid din sida så du kan lägga ägget där för att rinna av när det är klart.
¤ Ha hålsleven beredd för att fiska upp ägget. 
¤ Knäck ner ägget i en liten kopp.
¤ Häll vattnet i grytan och tillsätt saltet, låt vattnet koka upp och slå i ättikan, sänk därefter värmen så att vattnet precis bara sjuder.
¤ Ta skeden och rör i vattnet tills du får igång en ordentlig virvel, ta koppen med ägget och låt ägget sakta glida ner mitt i virveln.
Ta tiden: minuter för rinnande äggula
              minuter för krämigt äggula
              5-5½ minuter för fastare äggula
När ägget är färdigkokt så håvar du försiktigt upp det med hjälp av din hålslev och lägger det, antingen i det kalla vattnet om du inte ska äta det genast, eller på pappret för att rinna av.
Sedan är det bara att sätta sej till bords och njuta!

Till ägg och lax kände vi att det skulle passa fint med en hollandaisessås och denna var den som fanns i affärens hyllor. Blörk för man inte säga om mat, men det var nästan så vi kände....
Nej, den smakade faktiskt inte räligt men den smakade inte hollandaisessås, i alla fall inte så som vi tycker att den ska smaka. 
Den smakade mer som en riktigt sur citronsås, inte alls så mjuk och len som vi trodde... 

Ikväll ligger det ännu mer fisk på våra tallrikar, vi ska grilla på lite tonfisk, käka med lite allehanda rester som vi grävt fram från kylskåpet och dricka lite rosa bubbel till det. Känns som en passande avslutning på en dag som denna:)
En fortsatt härlig påskhelg önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

29 kommentarer:

  1. Jihuuu, ni kan ni! Snygga! Jag har aldrig testat för jag har lite svårt för lösa ägg :) En fortsatt fin påskhelg önskar jag er också. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar! Nej fixar man inte lösa ägg så är väl just pocherade inte riktigt rätt äggrätt:)

      Tackar,
      kramar

      Radera
  2. Åhh så gott! Gjorde det en gång när jag testade göra egen hollandaisesås. Verkligen jättegott!! Måste göra en repris snart!!
    Finns ju så mycket som är gott dock, och nya saker man man vill testa. Tiden räcker ju inte till!! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott:) Nu får vi skriva upp egen hollsås på todo-listan tills nästa gång det vankas porcheägg...om vi får tid:))))

      Radera
  3. Det där har jag aldrig vågat mig på att göra själv. ;-) Det är så väldigt gott dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut att du ska testa själv, det är faktiskt inte så svårt som (i alla fall vi) trodde.

      Radera
  4. Så bra att ni lyckades! Bra jobbat där. ;) Ser väldigt proffsigt ut.

    SvaraRadera
  5. Jag har nog aldrig ätit pocherade ägg, men jag gillar krämiga ägg så det hade nog passat mig!!! Grattis att ni lyckades!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hade de helt säkert passat dej, de blir väldigt smarriga:) Tackar!

      Radera
  6. Så himla spännande! Har aldrig provat, men äter ändå ägg på längden och tvären:)Klart att jag kommer att testa detta framöver.

    Himla fina ägg ni fick till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du äggälskare så är det absolut något att testa! Tack och lycka till.

      Radera
  7. Har inte vågat ännu att ge mig på de här lyxiga äggen... ;)
    Men de låter ju sååååå gott! :)
    Ha en fortsatt fin påskhelg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott och så klart du ska ge dig i kast med dom!

      Tack detsamma till dej Lana,
      kramar

      Radera
  8. Åh, jag vill också kunna säga "I did it" men det kan jag inte. Ännu. Så sugen på att testa. Har sett ägg pocheras i typ vartenda matprogram som finns och nu här! Ni har verkligen lyckats!

    Era ägg ser verkligen perfekta ut och det där med att sätta vattnet i en virvelrörelse har jag förstått är viktigt. Snart ska jag också...

    Hoppas att påskhelgen avslutas lika bra som den verkar ha varit hittills för er. Solen skiner ju på oss fortfarande i alla fall. Bara att njuta.

    Stora kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men snart, snart så hoppas vi att du också säger som vi:) Virvla bara riktigt mycket så ska du se att det går!

      Tackar, ja det känns som det bara blir bättre, njuter gör vi absolut, till max...:)
      Kramar

      Radera
  9. Detta måste jag ju testa. Får ju flashbacks från Ystadhelgen med hotellets Ägg Benedict, mmmmm så gott!

    Kram från en chokladstinn påskkärring i Glommen!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst var det lite flashbacks, men nästa gång blir det med "riktig" hollandaisesås, skinka och smörgås så får vi se om det kan bli lika gott:)

      Kramar tillbaka

      Radera
  10. Detta har jag aldrig vågat prova. Kanske borde göra det snart. Det verkar ju faktiskt väldigt gott :)

    SvaraRadera
  11. Någon dag ska jag också ha salat så mycket mod att jag ska pochera ägg! Men det får bli utan köpe-hollandaise såklart!

    SvaraRadera
  12. Bra jobbat, vad snygga era små pocherade ägg blev! Jag kan ännu inte sägs att jag lyckats, men kan inte påstå att jag testat så många gånger heller... Er guide är ju superbra!

    SvaraRadera
  13. Snyggt jobbat!! Då slipper ni sälja er för lite egg benedict i alla fall, värre var det för mig :http://momaskitchen.se/2013/01/31/porsera-porchera-asch-pochera/ :-)

    SvaraRadera
  14. Häftigt!! Det har jag aldrig vågat mig på.. Jag hoppas ni haft en fin påsk :)

    SvaraRadera
  15. Oooo, spännande! jag har tänkt tanken, det kan jag erkänna men modet har hittills aldrig funnits där. Jag menar, att släppa ner något rinnande i en virvel och lyckas träffa rätt och förvänta sig att det ska hålla ihop och så vidare...njae... Men hatten av!

    SvaraRadera
  16. Grattis till pocheringen:) Själv har jag aldrig gett mig på det där men det ser så lyxigt ut!

    SvaraRadera
  17. Oj oj, så mycket gott ni gör! Pocherade ägg är minsann inte så lätta att få fina! Men ni är ju virtuoser i köket, så jag är inte förvånad.

    Visst är det roligt med påsklekar! Vi hade också vansinnigt roligt på långfredagen (jag vet att man ska sörja Jesus då, men jag är en hednisk religionsfröken, hihi).

    Som vanligt lämnar jag er blogg hungrig. Men snart är det after work och jag ska äta nåt smarrigt före kvällens quiz. Vi tänkte kalla vårt lag för quizlingarna, haha! Vad tror ni om det? Göteborgshumor i sin sämsta form... Kram!

    SvaraRadera
  18. You did it yay! Så fina! Jag får också flashback från Ystad.... =)

    SvaraRadera
  19. Vad intressant att lära sig hur man gör pocherade ägg. Det är något sådant där läskigt som man hör talas om men aldrig vågar sig på=) Fint blev det! /Suzanne

    SvaraRadera
  20. Grymt snygga porscherade ägg. Jag har inte vågat mig på detta ännu... Den där såsen har vi också testat. Jag tycker det är lite komiskt när dessa storkockar är med i olika program och pratar om hur maten ska smaka när deras egna produkter är så dåliga. Snart kommer väl Mobergs färdiga rödvinssås med balsamico i, ho ho...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!