söndag 7 april 2013

Budapest med tävling!

Vi har ju som sagt varit på en liten resa förra veckan, en tur till Budapest blev det och vi tänkte dela med oss lite av allt det goda vi har smaskat på. Innan vi reste kikade vi lite på olika restauranger som skulle finnas i vår närhet och läste lite recensioner, allt för att underlätta i valet... Budapest är restaurangtätt och har, enligt vår erfarenhet och andras, många ställen med hög kvalité på sina rätter. Vi blev väl egentligen bara mindre nöjda på ett ställe, ett italienskt hak som vi inte gick mer än mätta från och som därför inte får vara med i vår kavalkad:

Söta saker har vi satt i oss, det kan ni tro! Godaste glassen (och vackraste) åt vi på Gelarto Rosa, ett glasscafé som vi läst om och som vi genast kände att vi måste prova, så rätt! 
En gräddkaka med druvglass och en äppelstrudel åt vi på restaurang Vacvarju, heaven! 
Till varje frukost serverades det bubbel, inga dåliga vanor att få inte... Bubblet var så gott så vi var helt enkelt tvungna att leta upp det i affären för en liten sipp innan middagen också:) 
Hela 48 kronor kostade det!

Gulasch, naturligtvis åt vi Gulasch! Den godaste fick vi på "For Sale Pub&Restaurant", även det ett ställe som vi läst på om innan vi reste. Det lönar sej att forska:) 
Anka har det också hamnat i magarna, denna med druv- och äppelsås, så god! 
Hamburgare gjorda på Ungerns egna speciella grisar precis som även fläskfilén kom från. 

Ett besök på Budapests stolthet Gerbeaud hade vi planerat in och sett fram enormt mot och vi blev allt annat än besvikna...Jössses så många godsaker att välja mellan de har på sin meny! 
Efter mycket beslutsångest så valde Håkan att prova deras apfelstrudel medan Anki valde en talrik med Bailey's mousse, chokladganach och kaffeglass. Till detta tog vi båda en kopp helt vanligt kaffe, bäst att inte låta smakerna konkurrera:) 

Vi besökte så klart saluhallar också, här är det Stora Saluhallen som lockar med allehanda spännande varor i köttdiskarna... Fläsksvålar, rökt ryggspäck, komagar och urval av rökta delikatesser som tunga och huvud! 

Att paprika är en väl använd råvara i det ungerska köket är väl ingen hemlighet?
Parikapulver, hett och sött, säljs överallt och vi köpte så klart lite med oss hem:
Två av påsarna vi packade ner tänkte vi skicka vidare till våra läsare minsann! För att ha en chans att få en av påsarna hem i din brevlåda så tänkte vi att ni ska få svara på två frågor:
I Ungern finns det en speciell sorts gris, vi undrar om ni vet vad sorten heter och vad det är som är så speciellt med den?
Skriv svaret här i kommentarerna, senast på fredag 12:e april så drar vi två vinnare som vi avslöjar på lördag. En liten ledtråd kan ju kanske vara att vi varit i Budapest tidigare...
Ett litet förtydligande, vi har ändrat lite på kommentarsfunktionen under tävlingens gång så att de kommentarer ni lägger här kommer inte att synas förrän tävlingen är avgjord... Smart va?

Och nu, nu önskar vi er alla en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

39 kommentarer:

  1. Jag som just skulle fråga vad det var för grisar och vad som var så speciellt med dem :-) Btw, jag gillar nya utseendet, mycket mer lättläst nu!

    SvaraRadera
  2. Jag som just skulle fråga vad det var för gris :-) Kul med resa, skulle gärna resa bort jag med! Btw: Jag gillar nya utseendet, mycket mer lättläst nu!

    SvaraRadera
  3. Verkar som ni har haft en riktigt mysig resa. Kul att se lite bilder. :) Ha en bra vecka. Kram Madde (Ljuvligmat.blogg.se)

    SvaraRadera
  4. Sorten heter Mangalica och har lockig päls ;-)

    SvaraRadera
  5. Vilken fantastik matresa ni ser ut att ha gjort! Jag vill typ smaka allt! :-D

    Så klart vill jag vara med och tävla om den fina påsen också! Jag som verkligen avgudar paprika!
    Efter att ha läst hela er resekategori har jag nu kommit fram till att ni är ute efter grisen som kallas Mangalica, och att det speciella med den är att den frigående. Därav får den ett mörkt och marmorerat kött med lägre vattenhalt. Köttet har dessutom en hög mineral- och vitmaminhalt än annan gris.

    Så, nu håller jag tummarna hårt här! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört nåt om att det är väldigt låg halt av kolestorol i de här grisarna

      Radera
  6. Jag hoppas det är det ungerska ullsvinet ni syftar på. Det är lurvigt, med lockig päls som lär lukta illla. Har aldrig sett nåt IRL, men det låter för charmigt. Man kan ju ana att det inte finns nån ungersk motsvarighet till uttrycket "Mycket skrik för lite ull - sa kärringen som klippte grisen."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor sen några år i Ungern och grannen har haft några ullsvin. Men jag inte märkt nån nämnvärd lukt från dom . Mer än då dom njutit av ett lerbad. Dessutom ett mycket socialt djur.

      Radera
  7. Vad härligt att få se era resor! Mitt svar: Den gulliga grissorten med lockig päls kallas Mangalica. Denna gris har ett fett på köttet som är hälsosamt utan kolesterol.

    mvh
    Monika
    utsikten79@telia.com

    SvaraRadera
  8. Linda Johansson8 april 2013 kl. 08:04

    Vilken underbar resa ni hade!
    Jag måste säga att bloggen är snyggare i datorn än i mobilen.
    I mobilen såg det lite för vitt ut, men nu när jag har lite bättre överblick så är den nya sidan ursnygg!

    SvaraRadera
  9. Fin sida ni har!
    Ungerskt Ullsvin eller Locksvin (har lockig och tät päls,som luktar illa/unket)

    SvaraRadera
  10. Så tjusigt här blev efter omstylningen. :D
    Klart jag vill vara med å tävla, gris-sorten heter Mangalica å de har lockig päls. :D
    Hoppas ni får en bra vecka. :D

    SvaraRadera
  11. Vilken härlig resa ni haft med så mycket god mat! Efterrätterna såg verkligen goda ut! Kram

    SvaraRadera
  12. Men hörni, vad mycket gott ni har ätit! Jag blir sugen på att åka till Budapest nu, det verkar ju vara en stad i min smak :) Ankan i den äppliga såsen låter speciellt god i mitt huvud. Mmm :) Och hamburgare är ju aldrig fel! Hoppas ni inte fick några lockiga hår i den dock - för visst är det Mangalica - den lockiga grisen - som ni är ute efter? :)

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  13. Så spännande! Klart jag måste ta chansen, kryddtokig som jag är. Ni måste väl mena det ungerska ullsvinet?? Som dessutom av naturen är lockigt. Huruvida det har en speciell smak känner jag däremot inte till, men pälsen lär lukta skunk! Sååå mycket godsaker ni har hunnit testa. Jag bara måste till Budapest jag också!

    SvaraRadera
  14. Hej!

    Sorten heter ullgris (ungersk ullgris) och det speciella med den är att den är randig.

    Tack för en underbar blogg, ni verkar superhärliga!

    Med vänliga hälsningar,
    Anniina

    SvaraRadera
  15. Tävla är kul!

    Det Ungerska Ullsvinet heter grisen. Den är känd för sitt fina lockiga hår som oftast är svart eller ljusbrun i färgen :)

    SvaraRadera
  16. Men åh, vi lever i princip på paprikapulver här hemma, går minst en burk/påse i månaden. Så jag håller verkligen tummarna.
    Visst är det en gris med lockig päls ni söker efter? Med namnet Mangalica.

    SvaraRadera
  17. Hej,

    Ingen dålig trip det där, så här i mars när man annars bara är hemma och är bitter på vädret. Grisarna var det sötaste jag sett på länge, krulliga små tottar. Mangalica heter de visst.

    Ha´t bäst!
    Kram Malin

    Ps, Snart ses vi!!! JIppi!

    SvaraRadera
  18. Ungerskt ullsvin, locksvin eller mangalica.tror jag att ni menar. Den luktar tydligen rysligt illa men man gör serranoskinka av den. Jag blir ännu mindre sugen på griskött när jag läser om den.

    Paprikapulvret från Ungern är toppen! Kram!

    SvaraRadera
  19. Mmm..så mycket gott! :)Vilken fin glassblomma. Vad var det för smak - är det citron i mitten eller?

    Jag gillade ert utseende på bloggen innan och hade inga problem med att läsa. Tyckte att bilderna gjorde sig fint med en färgad bakgrund. Det är säkert lättare att läsa nu och den nya loggan är väldigt fin. :)

    SvaraRadera
  20. Oj vad mycket gott ni har ätit! Visst är det härligt med inspirationsresor! Själv drar jag till Frankrike och två veckor...JIPPIE:)

    SvaraRadera
  21. Vad fin er blogg har blivit! Trevligt att läsa om alla era matbesök i staden.

    Svar på tävlingsfrågorna är:
    1. Ungerskt ullsvin eller locksvin
    2. De är kända för sin päls och lukt

    Kram

    SvaraRadera
  22. Kan det vara ullsvin? som luktar illa och har en speciell päls. Barnen är randiga om det är den jag tänker på.
    Vilken härlig resa:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  23. Jag vill va med å tävla å har redan lämnat en kommentar, men den kom nog inte fram= Glömmer att skriva säkerhetskoden var å varannan gång jag ska kommentera hos er. :S
    Grisrasen heter Mangalica å de har lockig päls. :)

    SvaraRadera
  24. Underbara bilder !! Saluhallen kan man gå i länge .. och bakverken på Gerbeaud går inte av för hackor!!
    Vill gärna vara med i tävlingen då jag älskar deras paprika i ex: gulasch så mitt svar är:
    Ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls. Används i Spanien till serranoskinka.
    =)

    SvaraRadera
  25. Mangaliza heter grisen och den har hår som ett får ulligt och lockigt!!
    Vilken härlig resa ni gjort och så mycket god mat!!! Härliga bilder!!
    Och dessutom vilken fin renovering ni gjort på bloggen!!

    SvaraRadera
  26. Ungerskt ullsvin (på ungerska Mangalica) är en gammal ungersk svinras som även kallas ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls. ( saxat från Wikipedia, haha! )

    SvaraRadera
  27. Grissorten heter ungerskt ullsvin eller locksvin (Mangalica på ungerska) och det speciella är att den luktar unket och har päls.
    // Åsa L

    SvaraRadera
  28. Hej.
    Jag gissar på ullsvin,kallas även locksvin. Den är känd för sin unkna lukt och lockiga hårrem.

    Hälsningar
    Grannen under er.

    SvaraRadera
  29. Mangalica heter den ulliga grisen, om det är den som menas :)
    Håller tummarna nu för smarriga kryddor och tackar för en underhållande blogg
    MVH
    Vickan

    SvaraRadera
  30. Mangalica, Ungerskt Ullsvin!! :)

    SvaraRadera
  31. Vilken smakresa! Alltså maten och drycken är mer än halva nöjet på resor.
    Ni måste mena Pinot gris, ho ho... Näe, men ullsvin som har en ulliknade päls och som luktar mkt speciellt.

    SvaraRadera
  32. Ungerskt ullsvin (på ungerska Mangalica) är en gammal ungersk svinras som även kallas ungerskt locksvin. Rasen är känd för sin unkna lukt och päls.

    Hoppas på turen och håller tummarna!

    SvaraRadera
  33. Grissorten heten Mangalica och det speciella med den är att den har lockig päls.

    Tack för en inspirerande blogg förresten :)

    SvaraRadera
  34. ungersk ullsvin kännetecknas av lockig päls

    SvaraRadera
  35. Antar att ni söker efter ullsvin/ullgrisar. Så himla söta med den längre lite lockiga pälsen :-) (Tydligen luktar de inte så himlans gott men det minns jag inget av från när jag sett dem).

    Såg att varit en helt underbar resa! Inte så lite avundsjuk alls....

    Kram!

    SvaraRadera
  36. Kan det vara ullgris känd för sin unkna doft och den har en annorlunda päls:)

    SvaraRadera
  37. Mangalica - en gris med krullig päls

    Anna Svensson
    Celsiusg 5, 3tr
    11230 Stockholm
    anna.svensson@ki.se

    Tack för inspirerande läsning!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!