söndag 14 april 2013

Kycklinggratäng med ölkorv

Nu tar vi en paus från resetips, budapestbilder och paprikapulver, det är på tiden att vi bjuder er på lite mat som ni kan laga till också. Och som om det inte räckte med mat så ska ni även få ett vintips och en drink att skåla in våren i, så generösa känner vi oss denna söndagskväll!

Maten på fatet är ytterligare ett recept som vi fått låna av Bodil på Ankis jobb, hon bara fortsätter att leverera den ena goda rätten efter den andra som hon tycker att vi ska prova. Det är allt från müssli och fiskgryta till after eight tårta som vi fått låna från hennes receptlåda och det är inte illa att ha en egen receptleverantör, perfekt när vår egen inspiration sinar då och då.
Här är det en kycklinggratäng med allehanda godsaker i såsen, vi snackar vindruvor, ädelost, bacon och ölkorv, allt i en salig röra. En röra med smaker som kan tyckas spreta åt många olika håll men som verkligen gifter sej i munnen och blir just saligt god!

Kycklinggratäng med ölkorv och vindruvur
Kycklinggratäng med ölkorv     4 port
1 kg kycklingfilé
en skvätt kycklingfond till stekningen
2 ölkorvar i skivor, lite beroende på smak och storlek så prova er fram
1-2 dl gröna vindruvor, halverade
1 paket bacon, strimlade
3 dl vispgrädde
140 g gräddädelost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek i omgångar i smör och olja. 
Salta, peppra och droppa i lite fond under stekningen.
Lägg bitarna i en ugnsfast form.
Stek bacon och lägg ner i formen tillsammans med druvor och ölkorvsskivorna.
Värm grädden och smält osten i den, häll över i formen.
Ställ formen mitt i ugnen och gratinera på 175 grader i 20 minuter.

Perfekt att förbereda för dej som känner för att bjuda hem någon på middag, ett gott mos eller pressade potatisar passar fint till och suger upp den goda såsen extra bra! Vi kan ju säga som så att det var väldigt svårt att sluta äta även om vi var mätta - "bara en liten klick mos till med lite sås", "bara en bit ölkorv till", "bara en druva med lite sås"... det tog lång tid innan vi rullade från matbordet igår kväll:)


Drink med vitt vin och vermouth   1 glas
3 delar vitt vin, vi använde Errazuriz Max Reserva
1 del vermouth, vi använde Noilly Prat 
isbitar
Blanda och servera med isbitar i glaset.

Vår flaska vermouth har stått i skafferiet lääänge, så länge att etiketten har hunnit ändras på flaskorna som nu säljs på systemet... Kanske något för antikrundan?
Det vita vinet är däremot en ny flaska som vi fick hem att provsmaka, vi drack det till kycklinggratängen och det gick hur bra som helst, även om det enligt instruktionerna ska passa bäst till fisk och skaldjur. Men vi kan intyga att det passar hur bra som helst även till fisk eftersom vi först testade det till vår karibiska lax. Lite syrligt i smaken, mer eller mindre beroende på vad man serverar det till, oerhört friskt och nästan fruktigt smakade det till laxen. 

Marknadsbesök har vi alltså varit på idag, som vanligt blev det soligt och härligt väder! Shoppat blev det också som vanligt, en del goda godisremmar, tofflor, evighetsbakplåtspapper, rosor och så synålar så Håkan kan sy igen tarmarna. Ja ni hör ju att det bara var livsnödvändiga saker som fick följa med hem. 
Kameran var med och förevigade lite spännande godis som vi såg, några härliga vårtecken och vildsvinsspår, men dom bilderna får ni vänta lite på. Nu ska vi fika!

Vi önskar er alla en hur härlig vecka som helst!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

32 kommentarer:

  1. Den där har vi serverat i olika varianter under åren här, bland annat med fransk senap i såsen.
    Men jag tror inte vi haft grönmögeost i någon gång, hm nu måste jag ju prova det .)

    Ha en fin vecka. Lena från Make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det finns lite olika varianter på den, sätta sin egen prägel på recept är finemang!

      Detsamma till dej.

      Radera
  2. Men GUD så gott det lät! Hälsa er Bodil att receptet snos vidare! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vi göra, det blir hon säkert glad för att fler får glädje av recepten!

      Radera
  3. Ja, det ser riktigt gott ut! Jag ser fram emot att höra om marknadsbesöket och det där spännande godiset :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Håll ut, det kommer en liten rapport inom kort:)

      Kramar

      Radera
  4. Låter absolut som ett recept för mig. Gott med ädelost och kyckling. Lite sött i form av druvor är ju också fräscht.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, bara att ta och prova det du också, kanske med lite egentillverkad ölkorv i?

      Kramar

      Radera
  5. Egen receptleverantör- det är inte illa det, ingen dålig receptmakerska heller!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det riktigt bra, vi gillar det skarpt!

      Radera
  6. Kyckling och ädelost, jo jag tackar, jag :) Finfint!

    Och så mysigt det låter med marknad. Längtar efter godisremmar! Men att Håkan ska sy igen tarmarna låter ju lite makabert, haha, även om jag förstår vad ni menar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så finfint så:)
      Det är verkligen en mysig liten marknad och det känns som ett riktigt vårtecken när vi är där varje vår.
      Visst låter det lite si och så, skönt att du i alla fall förstod vad som menas:)

      Radera
  7. Era marknadsbesök låter så trevliga, haha ni är för härliga ni :)
    Ser att ni grillat lite majs också... nom nom säger jag till detta. Önskar er också en trevlig vecka och i synnerhet i slutet av veckan när vi ses, yay kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevliga så brukar de vara, tackar!
      Yes säger vi, både till grillad majs och träffar:)
      Kramar

      Radera
  8. Oh, vill också gå på marknad och shoppa alla möjliga smarriga och mysiga saker! :)
    Grytan låter otroligt gott! Smart att använda ölkorv! Lägger på minnet! :)
    Ha en underbar måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en mycket trevlig sysselsättning:)
      Ölkorv är väldigt gott att ha i grytan, den sätter en väldigt god smak på såsen.

      Tack, hoppas du haft det samma,
      kramar

      Radera
  9. Alla rätt i denna rätt! Oj, vad gott! Hälsa och tacka :-)

    Vilken lyx att ha en personlig receptleverantör!

    Det är er så väl unnat att ni fick fint väder, med marknadsbesök och allt. Jag är inte ett dugg bitter över att solen uteblev för oss. Inte ett dugg...

    Ha det gott - ses snart!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Will do! Mycket lyxigt och smidigt är det.

      Okej, då har vi noterat det, ingen bitterhet hos Lotta inte:)

      Tack och detsamma, ses!
      Kramarna

      Radera
  10. Vilket fräsigt glas dessutom! Jag har nog aldrig sett något liknande. Coolt som tusan! Och kycklingen med ölkorv låter som något som skulle göra succé här hemma.Härligt!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det häftigt, har många år på nacken och är inte så flitigt använt eftersom vi bara har två i vår ägo tyvärr.
      Kramar

      Radera
  11. Visst är det bra med arbetskompisar som ger spännande mattips!

    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå fröken Dill, trevligt att se dej igen - välkommen tillbaka i etern!
      Mycket bra är det med sådana arbetskompisar.

      Radera
  12. Säkert ett recept som måste prövas, men ölkorven skulle jag nog denna årstid förr äta ihop med en flaska öl, så som det vi i min ungdom kallade "öl-i-backen" - ut hela "gänget" i en backe dit solen nådde och sen njöt vi av utsikten, öl, korv och våren ;-)

    Tycker druvor låter så gott i. Kan det vara så att vi svenskar tycker extra mycket om "fruktiga" ingredienser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför inte göra både och? Ölkorv är något som alltid finns i vår kyl, men så har vi ju en väldigt bra leverantör också:) Låter riktigt härligt med öl-i-backen!

      Det kanske det kan vara, druvorna är verkligen kanongoda i grytan.

      Radera
  13. Heja Mårtensssons gahhh vad det ser gott ut : ) alltihop och drycken mumma! kram Sofia

    SvaraRadera
  14. Vilken spännande gratäng, lät ju jättegod! Ölkorv använder man alldeles för sällan :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ölkorv är ju en riktigt bra smaksättare, kanoners:)

      Radera
  15. Jag kom på en sak angående Nouilly Prat. Testa den i någon gräddig kycklingrätt, gärna med squash och vitlök, eller till någon rätt som innehåller färsk fänkål, varför inte risotto. Gudomligt gott, tycker jag, men jag är ganska förtjust i NP som den är också. Iskyld...
    Fredagsdrömmer fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, vilket bra tips, det ska vi lägga på minnet. Ner med den i mat nästa gång alltså:)

      Radera
  16. Åh, jag älskar gamla mattidningar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt, matporr på hög nivå:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!