fredag 19 april 2013

Marinerad tonfisk och spenatrisotto

Hej fredag, välkommen tillbaka ska du vara! Visserligen är fredagarna i vårt kök dedikerade åt pastamiddagar men det hindrar ju inte att vi svävar ut lite grann, då och då:) Visserligen är inte detta en rätt som svävar så långt iväg, vi håller oss fortfarande inom Italiens gränser vad gäller vissa ingredienser. Vi tänker naturligtvis framför allt på risotton för tonfisk vet vi väl inte om det är så väldigt speciellt italienskt, men att det är en firre som trivs i risottons sällskap, det vet vi!

Denna risotton är smaksatt med paprikapulver och toppad med både färsk spenat och tomater, alltså får ni i er ett gäng vitaminbokstäver och antioxidanter (läs gärna här om du blir intresserad och vill veta mer).
Och som om det inte räckte med nyttigheterna så är risotton också väldigt god:


Marinad till färsk tonfisk   2 port
2 stycken skivor färsk tonfisk
1 tsk timjan
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ citron, rivet skal
i nypa salt
2 msk rapsolja, gärna med smak av vitlök eller citron
3 msk vit balsamvinäger
Blanda samman alla ingredienser och låt tonfiskbitarna marinera minst 2 timmar i blandningen.
Låt marinaden droppa av innan du antingen grillar eller steker fisken.

Risotto   2 port
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk smör
1 msk rapsolja
1½ dl arborioris
2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
6-7 dl varm grönsaksbuljong
ca 10 små tomater med god smak, vi använder helst Romantica
70 g färsk babyspenatblad
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i smör och olja så det mjuknar, häll i riset och låt det fräsa med tills det börjar bli genomskinligt.
Tillsätt paprikapulver och vin, rör om under tiden vinet kokar in.
Fortsätt därefter späda med den varma buljongen, lite i taget, under tiden som du fortsätter att röra. Efter ca 20 minuter kan du smaka av riset, det ska vara krämigt och lite al dente när det är klart att servera.
Stek körsbärstomaterna i smör så de mjuknar och börjar vätska sej.
Precis innan serveringen vänder du ner spenatbladen i risotton och antingen vänder du också i tomaterna eller så serverar du dom som vi gjorde, som ett tillbehör till risotton och tonfisken.

Och så är det då snart äntligen helg och som vi väntat och längtat efter just denna helgen! Vi är nämligen på väg mot spännande äventyr i storstaden Göteborg för att återigen få träffa våra kära matbloggarvänner. Nästan hela gänget från våra tidigare träffar (i Ystad och Värnamo) är med och vi ska dessutom få göra nya bekantskaper som vi länge sett fram mot! Naturligtvis är en rapport att vänta och förmodligen kommer vi att slänga in någon bild under helgen på Facebook också, så håll utkik även i vårt kök där om ni är nyfikna:)

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg och att solen får lysa och ladda era batterier!
Ät, drick och lev gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. Önskar er en fin helg tillsammans med andra matglada bloggare! Kram

    SvaraRadera
  2. Så gott med färsk spenat! Använder den ofta!
    ha en underbar kväll med era matbloggsvänner! Spännande att få läsa era rapporter! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Men nu orkar jag inte höra ett ord till om Gbg! Vänligen från en som tycker Gbg är alldeles för långt från Sthlm

    SvaraRadera
  4. Jag måste säga att Momas kitchen har en poäng i att Gbg ligger allt för långt från Sthlm. Men jag är så glad att ni är i Gbg. Underbart att träffa er!!!

    SvaraRadera
  5. Risotto, så gott och något jag gärna äter bara som det är...i mängder :)
    Lena från Make a head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails