måndag 15 april 2013

Pizzabullar med bacon

Lite varmare har det allt blivit, det märktes nu i eftermiddag och när Håkan kom hem vid 19.00 så stod termometern på hela 10 grader - härligt! Ljust är det också, både tidigt på morgonen och sent på kvällen, 5 i morse började det ljusna och det är fortfarande ljust ute - lika härligt det. Men man blir allt lite lurad av det där ljuset och inser plötsligt när man tittar på klockan att det är mycket senare än man trodde... kanske inte lika härligt:)


Något annat som är härligt, det är pizzabullar det! (Jisses så bra vi är på övergångar!) För oss är pizzabullar starkt förknippat med tiden då vi just blivit "ihop" och fortfarande inte blivit sammanboende. Då bakade Anki pizzabullar hemma i sitt gröna kök i sin tvåa och bjöd på Håkan när han hälsade på. Succé direkt, och man kan väl säga att det där med att vägen till mannens hjärta går via magen stämmer ganska bra:) Fast det stämmer åt andra hållet också, det kan vi intyga, för hemma i Håkans kök bjöds det på panerade kotletter, sås, potatis och gröna ärtor, succé där också!

Men åter till pizzabullarna, det var ju det vi skulle bjuda er på och inget annat. Receptet är säkert ett som flera av er använder, fyllningen kan man variera efter eget tycke och smak, humör och vad man har hemma. Denna gången blev det bacon, ost, lök och svamp. Vi har oftast chilisås i våra bullar men det funkar med ketchup också:

Pizzabullar   ca 30 st
50 g jäst
½ l mjölk, fingervarm
3 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål och rör ut den i lite mjölk.
Häll i resten av mjölken och blanda i olja, salt, socker och ägg.
Rör i båda mjölsorter (spara lite av vetemjölet tills det är dags att baka ut bullarna) och arbeta samman degen några minuter.
Täck över skålen med en bakduk och låt den jäsa minst 30 minuter.
Lägg degen på ett mjölat underlag och arbeta snabbt ihop den innan du delar den i två delar.
Kavla ut degklumparna till rektanglar, 30*40 cm, och börja lägga på fyllningen.
Bred först på chilisås och strö sedan på baconstrimlorna, lök och svamphack, ost och kryddor.
Rulla ihop degen från långsidan, som du gör med kanelbullar eller rulltårta, och skär den sedan i bitar, ca 15 stycken per rulle.
Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under bakduk 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader 12-15 minuter.

Fyllning
chilisås eller ketchup
2-3 pkt stekt bacon i strimlor
1 liten gul lök, finhackad och stekt
1 stor burk svamp, hackade
riven ost efter eget tycke och smak
oregano, timjan och svartpeppar

Brukar ni göra pizzabullar och vad fyller ni dom i så fall med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

23 kommentarer:

  1. PIzzabullar har jag inte lagat på jättelänge, minns faktiskt inte när sist. Men goda är de. Har ni testat att ha i tomatpuré istället för ketchup, jag tycker att det blir godare så. Chilisås måste jag testa någon gång. Visst är det härligt med ljusare tider. Kram

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort pizzabullar några gånger men nu var det längesedan... ja ni minns väl min tävling där i början av mitt bloggande? ;) Ljusare tider, fågelkvitter och härliga bloggvänner som snart ska ses... livet är allt bra eller hur? ;) Kram på er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är livet bra, så bra så! Allt är så mycket öättare nu på vårkanten och när man har spännande möten framför sej:)
      Kramar

      Radera
  3. Jag har aldrig gjort pizzabullar faktiskt!

    Åh, snygga övergångar får svenskfröken att spinna som en mätt leopard. Ett lågt och nöjt morrande. Grrrrrr. Underbart! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då är det hög tid nu, det går hur bra som helst med kalkonbacon i
      Det låter ju riktigt bra med mätta leoparder och spinnande svenskfröknar:)
      Kramar

      Radera
  4. Pizzabullar är ju perfekt till mellis, picnic och utflykter. Det och piroger ska jag göra någon dag och lägga i frysen...
    Vi har också haft varmt här idag. Det var 10 grader när jag cyklade till jobbet imorse vid 7-tiden. Härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så bra att ha ett gäng på lager i frysen. Piroger har vi inte heller gjort på länge länge, undrar just om vi kan hitta Ankis mors recept någonstans... tack för påminnelsen!
      Åh, det bådar gott inför kommande äventyr... Härligt!

      Radera
  5. Jag gjorde ofta pizzabullar innan, men med åren har det blivit sämre med det... Jag brukade fylla med massor av tomatpuré (eller tomatsås) och champinjoner, och såklart oregano på det. Väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis samma som här då, men nu har det blivit ändring på det. Verkligen kanon att ha ett gäng i frysen på lager. Gottigottgott:)

      Radera
  6. Hi, hi...kan instämma att vägen till mannens hjärta går via hans mage! När vi gifte oss, så sa min svärmor: akta dig, för han kan "äta upp" dig! Så glad han är i maten! ;)
    Undrar om det är min matlagning som gjort att vi levt ihop i 21 år...eller andra saker också spelat sin roll... ;)
    Pizzabullarna låter otroligt smarriga, speciellt med bacon! Lägger på minnet till kommande sommarutflykter och picknikkorgar! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge som maten och "andra saker" spelar tillsammans så:)
      Perfekt att ha till vårens och sommarens picknickkorgar, hoppas de ska smaka!

      Kramar

      Radera
  7. Men lägg av! Var detta riktat till mig eller? Gott, gott, gott och gott! Än så länge har jag "bara" gjort liknande bullar med ost och skinka. Inte så bara iofs, jättegott, men de här bullarna är strået vassare. Men så nådde de ända in till Håkans hjärta också :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det kanske, kanske är det rent utav dessa som ska få även dej att baka lite mer "jäsbröd", precis som med oss:)
      Rakt in, precis som Amors pil:)

      Kramarna

      Radera
  8. Jag tillhör väl den lilla skaran som inte gjort (eller ens ätit) pizzabullar. Kanske ska ta tag i det och lansera dem i UK när jag ändå är igång?! ;-)

    Ses snart! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska lansera dom i UK, fattas bara annat!

      Oh ja, snart är vi där! Kramar

      Radera
  9. Pizzabullar är fjällen för mig. Innan vi åkte varje år bakades hundratals små ljuvliga pizzabullar att inmundiga i soliga skidbackar :)
    Kram lena från Make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi förstå, dom är ju perfekta som utflyktsmat, både med och utan snö.

      Kramar

      Radera
  10. Pizzabullar, det är vad som bjöds på på kalasen när jag var i 10-12 årsåldern minns jag. Då fylldes de med tomatpuré, skinka, ost och oregano tror jag. Fast jag har faktiskt aldrig bakat dem själv, det får väl bli till Ofelias 1-årskalas ;) Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler som har matminnen från pizzabullarna, härligt! Ofelias 1-årskalas låter väl som ett bra tillfälle för pizzabullarnas revival:)

      Kramar

      Radera
  11. Mmmm, vad gott! Har tänkt göra såna här bullar länge, men inte hittat ngt lockande recept. Får testa med ert! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så gott så. Man kan ju dessutom variera på flera olika goda sätt, bara att spåna idéer!

      Radera
  12. Det var längesen jag åt pizzabullar, jag blev så sugen på att göra pizzabullar nu!!

    SvaraRadera
  13. Jag vet inte hur länge jag sagt till mig själv att jag ska göra pizzabullar... Men kommer aldrig riktigt till skott.. Men nu måste jag ju verkligen göra några =)
    Och kan bara hålla med om att det är uberhärligt att solen är kvar lite längre på dagarna! Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!