söndag 26 maj 2013

En krämad pytt

Det finns väl ingen som är obekant med pytt i panna, en rätt som säkert kan varieras i det oändliga vad gäller råvaror och smaker. Bästa återvinningsmaten måste det ju vara när kylskåpet och frysen behöver rensas ut på överblivna småslattar och rester. Visserligen är det oerhört sällan det finns köttrester i vårt kök, men ensamma grönsaker finns det ibland och det är vid sådana tillfällen vi kockar till en pyttvariation.

pytt i panna med kyckling

Senaste upplagan av rätten krämade vi till med både crème fraiche, grädde och ost, ingen bantarmiddag alltså, men det uppvägde vi med en extra lång motionsrunda:) I stekpannan fick två sorgsna selleristjälkar sällskap av en paprika och en förskrämd morot, lite kycklingfilé från frysen åkte ner och en stund senare kunde vi hugga in:

Krämig kycklingpytt  2 port  + 1 matlåda
500 g kycklingkött i bitar
½ röd lök, strimlad
kokt potatis, mindre bitar
1 röd paprika, i bitar
1-2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, slantad
några blad basilika, strimlade
2 dl crème fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
ca 1 dl riven god ost, vi använde oss av parmesanost
salt och svartpeppar
Stek köttet runt om och tillsätt löken efter en stund och låt den steka med.
Släng i potatis, paprika, morot och selleri och låt det fräsa några minuter.
Rör ner crème fraiche, grädde och basilika, blanda om och smaka av med kryddor.
Precis innan serveringen så rör du i osten.

Till vår pyttskipannski serverade vi grön sparris som vi gratinerat med riven parmesanost på, ett väldigt gott tillbehör.

Ska vi kanske ta en liten helgrapport också när vi ändå är igång, eller vad säger ni? Lördagen bjöd på en helt ny upplevelse för vår del, vi var nämligen ombord på en segelbåt för första gången i våra liv! Visserligen låg den tryggt förankrad i småbåtshamnen i stan, men ändå. Men seglare lär det inte att bli av oss, fru Mårtensson har problem nog med att gå på en brygga, minst sagt.
Vidare har en ny stekpanna, en Scanpan, burits hem från stans Köksbod och än så länge är vi mer än nöjda med den. Att sen en av oss tog det hela ett steg längre och återanvände den fina påsen som pannan låg i, är en helt annan historia...


Något morsdagsfirande har vi inte haft, däremot har Hasse varit här på eftermiddagsfika. Resten av söndagen har mest regnat bort, vi har knappast stuckit näsorna utanför dörren faktiskt - hör och häpna! Men än är inte dagen slut så vem vet, kanske snörar vi på oss promenaddojjorna och ger oss ut och hoppar i vattenpölarna. Det kan väl vara ett passande avslut på en bra helg?

Nu önskar vi att ni alla får en riktigt bra vecka, den sista i denna månaden minsann!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

11 kommentarer:

  1. Pytt i panna är verkligen en god rätt och jag är van med en version där äggen blandas ihop med allt i rätten. Jag gillar er krämiga version och alltid kul att få inspireras. Bloggvärlden är så givande :) Kram

    SvaraRadera
  2. Linda Johansson26 maj 2013 kl. 21:06

    Jag var på marknad igår och inhandlade lite saker och det var full storm, men soligt och ganska varmt.
    Idag var det fortfarande väldigt blåsigt och min familj som skulle fira min födelsedag och Mors dag med en grillmiddag fick det inte så skoj: det ösregnade naturligtvis under hela grillningen och vi fick äta inomhus. Men gott blev det!
    Imorgon gör jag en storfavorit: hemmagjord pizza med grillat kött och grillad paprika och lök. Naturligtvis en massa ost också. Pytt i panna är nästan lika gott! :)

    SvaraRadera
  3. I Göteborg har vi haft sol ;-)

    SvaraRadera
  4. Här har det varit sol, blåst och varmt halva dagen sedan blev det kallt och regnigt:)
    Hann i alla fall göra två utflykter denna dag:)
    Pyttipanna är riktigt gott
    Ha en bra vecka

    SvaraRadera
  5. Här i Götet har solen både lyst och värmt i dag. Jag har som vanligt varit ute och cyklat - i dag mer än vanligt... Sedan förrådsröj inför sambons inflytt (märklig känsla att slänga en massa för att hans grejer ska få plats. ) Men vi är ekorrar bägge två, så det behövs. Åtta kassar böcker åkte i dag, samt en hel byrå som jag till slut lyckades montera ner. (Läs: slå sönder i vredesmod)!

    Nu har vi bokat Ystad vandrarhem beach nånting, med början lördag 29/6. Två nätter stannar vi, så har ni lust och tid att ses nånstans över en bit mat eller någon svalkande dryck så blir vi väldans glada. Kram och ha nu en fin kommande vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så, det börjar forma till sej på hemmafronten då alltså. Visst måste man rensa ut ibland och detta måste ju vara ett gyllene tillfälle att verkligen storrensa! Och det där med solen, jo tack, det har vi sett att det är i Göteborg den har gömt sej...

      Härligt Erika, ni kommer säkert att få det hur bra som helst där ute vid vår fina sandstrand! Absolut klart att vi bokar in er den helgen, väldans glada blir vi också! En liten rundtur i staden ska vi väl få till, precis som en bit mat och lite dryck, det ska vi fixa. Så kul!

      Detsamma till er,
      kramar

      Radera
  6. Så god den ser ut eran krämiga pyttipanna! Mums, mums!
    Tråkigt med regn...igår hade vi riktig sommardag och nu idag regnar det... :(
    Vi har inte heller firat morsdag, har ingen sådan tradition i Ryssland... sonen glömde det helt och hållet, men jag förlåter honom efter han gett mig tidigare en sådan lyxig blender i present! ;) Dottern gav mig en liten fin guldig håraccessoar. :)
    Ha en toppen måndag, hoppas det blir soligt hos er! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Ser vädligt gott ut. Vet att jag gjort något sådant men då smaksatte jag även med dijonsenap. Gott gott.
    Får mig att tänka lite på makens favoriträtt (fast tvärtom, menar att DEN ser inte så god ut). Stuvade kroppkakor!! Jag är inte något stort fan av kroppkakor innan (trots att jag bor i Kalmar) och när han steker dem och sen låter mjölk koka med tills de blir stuvade, det är ingen vacker syn - tycker jag. ;)
    Har iof inte smakat så kanske inte ska säga något .. ;)

    SvaraRadera
  8. Segelbåt åhhh. Jag har för mig jag varit på en för en massa herrans år sedan.... men hade gärna velat vara på en snart igen!
    Låter härligt att hoppa i vattenpölarna, haha ;)

    Parmesan och sparris ohh, jag som gillar sparris men tål det tyvärr inte!

    SvaraRadera
  9. Ja veckan efter den här vill vi ha sommar. Här är det kallt, regnigt och höstigt. Skulle behöva er krämiga pytt att pigga upp mig med men snart kommer pizza från lokala pizzabageriet, jag får nog nöja mig med den;)

    SvaraRadera
  10. Mums, det låter himla gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!