fredag 17 maj 2013

Lite skaldjur på menyn

Nu tar vi en paus från grilltipsen, eller vad säger ni? Man kan ju inte leva på grillad mat endast, oavsett hur gott det är. Som variation kanske det skulle kunna passa med lite skaldjur, en kall och en varm variant har vi på lager och de tänkte vi bjuda er på idag. Båda rätterna stod på menyn när vi firade vår bröllopsdag för ett tag sedan och mumma smakade dom båda.

Först ut är pilgrimsmusslor som tillagats med hjälp av limesaft, ceviche med andra ord, och som fått sällskap av bl.a mynta och ananas. Lite sött, lite friskt, lite syrligt och lite hett, tillsammans blev det en väldigt god röra:


Ceviche på på pilgrimsmusslor
200 g pilgrimsmusslor
ca 10 cm gurka, urkärnad och tärnad
1 avocado, tärnad
2 ananasringar, tärnade
1 salladslök, strimlad
några myntablad, hackade
pressad saft från 1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar
green jalapeno hot sauce
Skär musslorna i mindre bitar och blanda försiktigt med gurka, avokado, ananas, lök och mynta.
Häll över limesaft, olivolja och smaka av med kryddor och jalapenosås.
Ställ kallt minst 1 timme tills det ska avnjutas.

Humrarna gjorde vi inte så väldigt avancerade, klöv dom bara rakt över och klickade på ett kryddsmör som vi rört samman med basilika och vitlök. Här gäller alltså devisen "enkelt är gott, så gott, så gott, så gott....


Gratinerad hummer
2 hummrar
25 g smör, rumstempererat
1 vitlöksklyfta
några blad basilika
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med riven vitlök, strimlad basilika, salt och peppar.
Klyv humrarna rakt över, från huvud till stjärt, och lägg i en ugnsfast form.
Klicka över smöret och gratinera sedan humrarna mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.

Över så till flaskan som står bakom humrarna och vad vi tyckte om det. Vi gillar ju som bekant när det bubblar i glasen och tycker att det är spännande att prova nyheter för att se om vi kan få en ny favorit. Tyvärr är det inte ofta som det dyker upp nyheter bland hyllorna på stans systembolag så vill vi testa nya varianter så är det beställning som gäller.
Denna gången beställde vi hem en flaska av mister Morbergs mousserande vin och det var med spänning som vi slog det i glasen, vi hade nämligen läst lite varierande utlåtanden och då är det alltid extra spännande att se vad man själv tycker. Och nja... egentligen vet vi inte riktigt vad vi tyckte faktiskt. Det var ju inte så att vi tyckte att det var obehagligt att dricka, men det är inte heller ett bubbel som hamnar på vår topplista eller som vi kommer att köpa hem igen.
Våra två favoriter när det gäller mousserande viner är fortfarande dessa gamla trotjänarna, får väl se om de får konkurrens av kvällens dryck...

Ha nu en riktigt skön pingsthelg allihopa. Hoppas ni får mycket gott att äta och dricka, att ni får koppla av och njuta av fint vår/försommarväder och att helgen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Lite lyx med hummer och pilgrimsmusslor är väl aldrig helt fel. Jag har ätit pilgrimsmusslor en gång och det var hur gott som helst!!
    Önskar er en trevlig helg!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Gratinerad hummer låt väldigt lockande som lite kvällsgott. Här är det inte så lätt att få tag i hummer om man inte har beställt det i förväg. Men men ibland har man tur och det ligger en i kyldisken o väntar:)

    Ha en go helg med fullt av eurovisionyra. Kramar

    SvaraRadera
  3. Så lyxigt (och lustigt)! Jag som tänkt på ceviche i flera dagar. Det måste väderkorrelerat, jag vill äta fräsch sommarmat!

    SvaraRadera
  4. Jag älskar ceviche men har aldrig provat pilgrimsmusslor i denna rätt. Spännande! Jag åt pilgrimsmussla på japanskt vis förra helgen. Sushi för avancerade. Vansinnigt gott och lite nya smaker.

    Jag är lite kär i Morberg så jag provar inte hans viner. Rädd att bli besviken trånar jag istället i TV-soffan.

    Pingstkramar till er båda. Jag och J funderar på en tur till Ystad i sommar. Jag längtar ju efter att träffa er igen.

    SvaraRadera
  5. Det har menu är precis i min smak. Pilgrimsmusslor är någonting som jag har testat men inte vågad gjort själv.
    Ha en trevlig dag! Gosia

    SvaraRadera
  6. Mums, så gott! Otroligt fräscht med skaldjur! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Javisst tåls det att lämna grillen för att smörja kråset med hummer och pilgrimsmusslor, när ska jag komma?

    SvaraRadera
  8. Wow ugnsgratinerad hummer, det är grejer det! Jag älskar det och gärna med vitlök.Hoppas ni får en skön och matrik helg!
    KRAM

    SvaraRadera
  9. Näe fy fasiken vad gott! Ceviche på pilgrimsmussla var ett bra tag sedan vi åt, men det är galet gott. Och hummer hade jag kunnat leva på! Har precis beställt hummer av fiskbilen som jag hade en fundering på att grilla framåt.
    Kul att höra om vinet. Får se om vi testar det själva. Nyfiken är jag allt...

    SvaraRadera
  10. Det där blir man ju inte ledsen av!! Jäklar va trevligt. Keep it up!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails