torsdag 30 maj 2013

Paj med varmrökt lax och rosé.

Känner ni någon med värsta bonnabrännan? Herr Mårtensson gör, hans fru sitter nämligen med snyggaste kräftröda nacken med en matchande vit rygg, vi är röde - vi är vide... Det blir till att sova på mage i natt, antingen det eller så med isblåsan på:) Tänk att det alltid ska till en svidande känsla varje vår/sommar först innan den kvinnan lär sig! Nåja vi ska nog överleva detta också, vi är ganska härdade vid detta laget, var och en på sitt sätt.

Från smärta till underbar njutning så seglar vi raskt vidare i versen och ger oss i kast med dagens recepttips till er, detta är inte dagens måltid i köket utan det ni vilar era ögon på är förra fredagens fredagsmys. Recepturklippet fiskade vi upp ur Gröna Lådan, en säker källa till god mat, och vi blev inte besvikna denna gången heller.
Varmrökt lax, gräslök, dill och citron i en pajdeg som var den absolut bästa degen som sett insidan av vår ugn, det degreceptet kommer vi absolut att använda oss av fler gånger. Tro nu inte att vi inte gillade fyllningen, oh nej, vi älskade fyllningen! Den rökta laxen passade så fint till den lena äggstanningen och fick verkligen fick spela huvudrollen som en väldigt ödmjuk smak. Märks det att vi blev förälskade?
Detta var verkligen en passande vårmåltid, det enda som saknades var en balkongsittarkväll, istället blev det en "innesittarmåltid".


Paj med varmrökt lax   ca 4 port
Pajdeg
4½ dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
3 msk kallt vatten
Hacka samman smör och mjöl och tillsätt ägg och vatten.
Arbeta snabbt ihop till en deg och ställ den i kylen minst 45 minuter.
Kavla ut degen och klä en smord pajform, nagga i botten och grädda mitt i ugnen, 10 minuter, på 225 grader. Ta ut formen och låt den svalna.
Fyllning
300 g varmrökt lax
3 dl gräddfil
3 ägg
1½ dl hackad dill och gräslök
1 msk majonnäs
1½ msk riven ost
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
salt och peppar
Dela laxen i mindre bitar och lägg i formen.
Rör samman övriga ingredienser och häll över laxen.
Grädda pajen på 225 grader i ca 25 minuter, kolla så äggstanningen har stelnat.
Servera med en god sallad och en kall sås:

Kall sås
2 dl gräddfil
½ dl majonnäs
½ citron, rivet skal och pressad saft
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt till servering.

I glaset till pajen (och några andra rätter också) hällde vi ett rosévin som vi fått äran att testa. René Barbier nr 2751 på systembolaget, ett spanskt vin som vi gillade den bäriga smaken på, allt annat än ett söttsliskigt vin, tvärtom så tyckte vi det smakade friskt och somrigt. Vinet kommer i en box som är himla tjusigt designad av Camilla Thulin, en låda som man inte behöver skämmas för att ställa fram på buffébordet, den har verkligen ett smakfull yttre, så väl som inre. 

Har ni också utsatt er för solens strålning idag? Kom ihåg att klina in er med solkräm, solen är skarp och tar enormt mycket! Var rädda om er. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Ja, så brukar det gå när man njuter av de första solstrålarna och konstigt nog händer det varje år :) Paj är något jag äter gärna. Kram

    SvaraRadera
  2. Önskar att jag kunde säga att jag hade bränt mig av solen lite. Nä, instängd är man hela dagarna. Fast var ute en sväng på lunchen.
    Vilken härlig paj. Jag gillar ju verkligen paj. Gott med lite sparris och sås till....

    SvaraRadera
  3. Hihi, kan se Anki framför mig med bonnabrännan ;) Njae, jag tycker ju då inte att solen är så stark... men jag har ju annat att jämföra med. Paj är som sagt alltid enkelt att tillaga och så gott att förtära, kram på er denna torsdag!

    SvaraRadera
  4. Gott !! Älskar paj. Har ett recept med lax i som jag sparat på länge nu men laxen är inte rökt där. Måste testa snart.
    Visst är det härligt med solen men inte så skönt att bränna sig ..
    Ha en fin fredag!
    :)

    SvaraRadera
  5. Gott med varmrökt lax i paj! :) Har också lagat någon liknande paj några gånger! Smaskigt!
    Ha en fin fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. På med aloe bara, finns inget bättre mot bränna av alla de slag! Tänk, laxpajer har jag lagat på längden och på tvären, men det slår mig att jag faktiskt aldrig lagat på varmrökt lax. Men det lät ju supergott, så varför inte? Ha en bra helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!