måndag 13 maj 2013

Ägg i skärselden

Okej, då fortsätter vi med projekt " mer färs i Mårtenssons kök" och bjuder er på ett spännande italiensk recept som vi sett hos en rad andra matbloggare. Med andra ord är detta ett så kallat vandringsrecept och eftersom vår erfarenhet av sådana är väldigt positiv så kände vi direkt att vi ville prova.

Ägg i skärselden är en snabb maträtt att fixa till, men så klart kan man ju låta köttfärssåsen puttra länge om man vill och har tid till det. När puttrandet är färdigt så ska det knäckas ner ägg i stekpannan och gillar du löst kokta ägg så låt det absolut inte stå för länge på plattan. Det går utmärkt att slå av värmen direkt som äggen går i och sedan utnyttja eftervärmen istället, kolla då och då på gulan för att få den precis så som du vill ha den.
Vi lät nog vår stå för länge, eller så var det helt enkelt så att fotografen tog för lång tid på sej, för våra ägg blev lite för hårdkokta för vår smak, men nu vet vi det tills nästa gång.


Originalnamnet på rätten är Uovo in purgatorio bolognese, men vi kör på den försvenskade versionen som känns lite enklare att uttala...

Ägg i skärselden
400 g köttfärs
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor
1 burk hela körsbärstomater
kalvfond
1-2 dl vatten
1 blekselleristjälk, slantad
salt och svartpeppar
4 ägg
riven parmesanost
Fräs lök, vitlök och färs några minuter.
Tillsätt tomaterna och skölj ur burken med vatten, börja med 1 dl.
Häll i fonden och tillsätt selleribitarna.
Låt såsen puttra ca 15 minuter, tillsätt mer vatten om du tycker det behövs, smaka av med kryddor.
Gör 4 små gropar i såsen och knäck ner äggen i groparna, sänk värmen och lägg ett lock på.
Låt såsen stå och småputtra några minuter tills du märker att äggen börjar stelna, vill du ha äggen löskokta så håll ordentlig koll för det går snabbare än man tror.
Ta bort från värmen och strö över osten, servera med bröd som doppas i sås och ägg, så gott!
Man kan även koka pasta och servera till om man vill ha det.

Ja, då var första dagen avklarad på denna vecka, men hav förtröstan, snart är det helg igen.
Vi skall piffa till denna måndagskväll med provsmakning av grisatassar som vi kokte till igår, med en lite annorlunda touch, rapport kommer senare i veckan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

9 kommentarer:

  1. Det här var ju superläckert! Jag har aldrig sett det tidigare. Ska tipsa min sambo om det här, han som är galen i ägg.

    SvaraRadera
  2. Jag kan tänka mig att det här är riktigt gott och jag hade gillat äggen så där :) Kram

    SvaraRadera
  3. jag har hört folk prata om detta som om det vore hummer i champagnesås med vit tryffel till allra minst, så jag tror faktiskt att jag måste testa fastän att jag inte är någon äggätare egentligen. men det där med att droppa brödet i det och grejer, det låter ju bara för himla gott och kladdigt :)

    SvaraRadera
  4. Aldrig hört talas om denna rätt! Men kan absolut tänka mig att testa!

    SvaraRadera
  5. galet gott lät det där : ) mums! kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Mmm...så gott det låter! Mycket spännande recept! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Purgatorio ska jag prata om imorgon. Jag kör medeltida litteraturhistoria och Dantes inferno. Kanske att mina elever skulle uppskattat några djävulska ägg? Nja, kanske inte men jag måste nog prova detta själv. Kram!

    SvaraRadera
  8. Mums, detta ska jag testa, fast kanske utan köttfärs men med svamp istället. Gillar verkligen att tillaga ägg på det sättet. Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!