onsdag 29 maj 2013

Vilda burgare med goda röror.

Om vi säger att vi just har mumsat i oss markmarodörshamburgare, är det någon som kan lista ut råvaran till burgarna då? Kanske ger även rubriken er en ledtråd?
Om du gissar på mullvad så gissar du fel och lika fel är gissningen att det är en skoter* som fått sätta livet till. Rätt har du om du gissar på... (trumvirvel!) vildsvin, så klart är det vildsvin som hemburgaren är gjord av.

Det är herr Mårtensson som stått vid spisen och komponerat middagen idag och resultatet blev alltså en vildsvinsburgare med två olika röror som verkligen passade till smakerna i hamburgaren. Chutneyn tillhör inte den sötsliskiga gruppen av chutneys, istället är den syrlig och frisk och säkert passar den väldigt bra på ostbrickan också.
Pepparrotssåsen var suverän att doppa pommes, gurka och sparris i och till den lagrade svecia-osten satt den som en smäck.
Naturligtvis måste ni inte göra burgarna på vildsvinsfärs om ni inte har det, det går precis lika bra med oxfärs eller blandfärs om ni föredrar det. Steka eller grilla, det väljer ni själv:


Viltburgare
500 g vildsvinsfärs, oxfärs eller blandfärs
½ rödlök, finhackad
1 msk worcestershiresås
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk rosépeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
Blanda samman alla ingredienserna och forma till biffar i lagom storlek.
Stek biffarna i rikligt med smör och olja, eller grilla dom på grillen.

Pepparrotssås
1½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
3 msk riven pepparrot
1 tsk vitvinsvinäger
Rör samman alla ingredienser och låt det stå kallt ca 30 minuter innan servering.

Lingonchutney
½ rödlök, finhackad
½ äpple, grovhackat
½ dl lönnsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
1 krm anchochilipulver
1 krm vitlökspulver
1 krm malen ingefära
125 g lingon
Fräs lök och äpple i olja så de mjuknar.
Tillsätt övriga ingredienser och rör samman, låt puttra under lock ca 15 minuter.
Ta bort locket och låt det puttra ytterligare ca 5 minuter så att det tjocknar.
Låt chutneyn svalna innan du serverar den.

Lagom till att solen har gjort sitt återintåg, och därmed gjort alla matfotograferande människor lyckliga ,så har det flyttat in nya människor i huset mitt emot oss. Nu undrar vi mest hur lång tid det tar tills någon av dom också hojtar över gatan och undrar varför vi tar bilder på vår mat hela tiden... Det tog ju inte så lång tid innan de förra undrade varför vi fotograferade ute på balkongen varje dag:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Skoter blev det eftersom vi googlade på vad det finns mer än vildsvin som förstör markerna, de allra flesta resultaten på sökningen var just skotern:)
x

20 kommentarer:

  1. Vilken otroligt lyxig hamburgare! Låter otroligt gott! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Vilken otroligt trevlig tvist på burgarna!
    //Lottzy

    SvaraRadera
  3. Mmmm, gott! Jag har vildsvinsfärs i frysen. Har tänkt burgare med delar av den färsen. Vad bra att ni gillade det!

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Vart fångar man vildsvin- vart? Jag vill också ha, det där ser fantastiskt gott ut och då är jag ingen som normalt jublar över en hamburgertallrik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Skåne! Du får helt enkelt ta och komma ner och införskaffa lite, en riktigt bra anledning eller hur?! Hade det gått hade vi minsann skickat upp ett kilo färs till dej!

      Radera
  5. men hallååå! precis detta skulle ju jag blogga om idag tänkte jag, fast med älgfärsburgare istället för vildsvinsfärs :) vi hade också lingonchutney och pepparrotskräm till. great minds think alike! men då kan jag ju intyga om att lingonchutneyn och pepparrotskrämen är goda iaf.

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herrejisses, vilka odds kan det vara på det, och precis samma tillbehör! Absolut att det är så att great minds think alike!

      Kramar

      Radera
  6. Hahaha, berätta sen hur lång tid det tog för grannarna! ;)

    Hurra för solen och ljuset... jag kunde tom laga mat när jag kom hem vid 18-tiden idag och fota allt i lugn och ro!

    Ang spam som jag läst i nedan inlägg så har jag också märkt en markant ökning. Jag har ju godkännande av kommentarer så jag markerar dom som skräppost. Funkar bättre och bättre tycker jag. Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det ska vi göra, vi har en känsla av att det inte dröjer så länge...

      Visst är det en faslig massa, mer och mer har det blivit tyvärr. Synd man inte kan spärra på något vis för vi vill egentligen inte ha någon verifiering. Hade vi haft möjlighet och tillgång till dator under dagarna så hade vi också hellre haft som du med godkännande av kommentarer efter hand. Men det tar för lång tid för kommentarerna att synas när vi inte kan godkänna på så väldigt många timmar, tycker vi. Även om vi markerat som skräppost tidigare så kommer de tillbaka ändå..

      Kramar till dej, finaste Amy

      Radera
  7. Med ett leende i mungipan avslutar jag läsningen av ert sköna inlägg. Ni är så himla finurliga, vilket jag uppskattar mycket. Vilda och rörande är ni!

    Till grannarna tycker jag att ni ska dikta ihop en historia om att ni misstänker att någon håller på att försöka förgifta er, och vill ha bildbevis. De kommer att avfärda er som tokstollar och aldrig besvära er med att låna socker osv. Perfekt!

    Jag retar min lilla B med allehanda skämt kring hamburgare, hemburgare och för den som är ny på att göra dem "nyburgare" (göteborgskt uttal.) Hihi! Senaste skämtet är att de som jobbar på burger-restauranger i öst, säkert serverar östburgare istället för ostburgare. Hohoho!

    Ha en fantastisk dag ni båda! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den historien ska vi absolut lägga på minnet, undrar just vad de kommer att tro om oss då... Och nej, socker kommer de säkert inte vilja låna:)

      Göteborgshumor när den är som bäst då alltså... can't wait!

      Så snäll du är, tack så himlarns för din fina komplimang, vi bara suger åt oss som de mest uttorkade svampar som någonsin funnits!
      Kramar tebaks

      Radera
  8. Åh, så himla gott med pepparrotssåsen till - det ska jag testa!

    SvaraRadera
  9. Men gud va gott det ser ut! Dräglar faktiskt nästan! Ha en härlig dag! Kram Anna

    SvaraRadera
  10. Wow! Det låter hur gott som helst!!

    SvaraRadera
  11. Vildsvinsfärs tror jag inte jag har provat. Låter jättegott!Och pepparrotsås och lingonchutney till. Vilka bra tips. mums!

    SvaraRadera
  12. Haha, här har grannarna än inte frågat än - med säkert undrt i tysthet ;) Vildsvin har jag aldrig (!) ätit eftersom jag undvikit det mesta viltkött efter en sådärupplevelse med rådjur... Rådjur ska smaka väldigt vilt å andra sidan, har jag hört. Vildsvin kanske går bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vildsvin smakar inte alls så vilt som många andra vilda djur gör, tycker absolut att du ska testa och se om inte ett vilt svin kan ända på den där upplevelsen.

      Radera
  13. Ni gör så mycket gott! Om Olof och jag och Bally bestämmer oss för att bila lite på Österlen i sommar kan det hända att vi hör av oss... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar, vi gör vårt bästa:)
      Oh ja, det måste ni absolut göra, så himla kul om ni hade kikat förbi så vi äntligen kan få träffa Bally! Ja, naturligtvis ser vi fram mot att få träffa er också:) Hoppas verkligen att ni bilar när vi är på plats...

      Radera
  14. Vilka fina vilda burgare! Fast ni verkar ha tämjt dem rätt bra eftersom de ligger kvar på tallriken, ho ho...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!